„Boleron moto stories“: най-близките авто и мото писти

Представяме ви 5 леснодостъпни писти, подходящи да изпробвате скоростта на своя автомобил или мотоциклет

0
 

Сподели

Shares
Авто мото писта
Снимка: Michael Weir, Unsplash

“Boleron moto/auto stories” е рубрика в 360mag, вдъхновена от любовта към пътуването на първия изцяло онлайн застрахователен брокер в България – Boleron.

Да се изследват пределите на възможностите е характерно за човешката природа. „По-бързо, по-високо, по-далече“ – гласи и кубертеновият олимпийски принцип. Съвременният свят обаче предлага далеч повече възможности за постигане на рекорди в максималните скорости, значително надвишаващи лимита на човешката сила.

Състезателна кола
Снимка: Spencer Davis, Unsplash

Съществува група хора, за които се казва, че имат „бензин в кръвта“ и за тях високите скорости са много повече от начин на придвижване от точка А до точка Б. Ако сте именно от тези хора, вероятно искате да изпробвате автомобила си и се нуждаете от място за безопасен дрифт. В днешната публикация ви представяме 5 писти, на които може да карате бързо и безопасно за себе си и околните, и освен това може да стигнете лесно до тях.

Пистата „Дракон”

Започваме с българската писта „Дракон”, която се намира в Калояново, близо до Пловдив. Тя е първата и единствена писта за автомобилен и мотоциклетен спорт у нас. Огромно преимущество на пистата е, че се намира в центъра на страната, на главен път, свързващ Южна и Северна България и на 10 км от автомагистрала “ Тракия“.

Писта "Дракон"
Писта „Дракон“ / снимка: dragon.bg

През годините „Дракон” се превръща в оазис за феновете на автомобилния и мотоциклетния спорт, като до ден днешен дава неповторими условия за провеждане на автомобилни клубни събори и събития.

Пистата е с дължина 2048 метра, има 13 завоя – 7 леви и 6 десни, и старт-финална права с дължина 580 метра, която, извън пистовите състезания се използва за драг състезания (1/4 миля). Допустимата скорост на нея е 245 км/ч.

Писта "Дракон" / снимка: dragon.bg
Писта „Дракон“ / снимка: dragon.bg

Мекият климат позволява използване на съоръжението през голяма част от годината. Свободното каране се осъществява само когато няма други събития на пистата. Всеки посетител, ползвател и наемател трябва да спазва вътрешния правилник на съоръжението, който  е поместен на уебсайта на писта „Дракон“.

Писта „Серес“

Писта "Серес"
Писта „Серес“ / снимка: Black Nova Studio

Пистата Serres Circuit, Гърция, е най-популярната и най-ползваната от любителите на високите скорости у нас. Намира се край малко гръцко градче. Координатите на точното местонахождение на бокса са 41°4’17″N, 23°31’3″Е. Разстоянието до там от София е 227 км от София и може да го вземете за около 3 часа.

Писта "Серес"
Писта „Серес“ / снимка: serrescircuit.gr

Построена през 1998 г. в съответствие с техническите изисквания за безопасност до ниво на състезания от Формула 3. Това е най-голямата писта на Балканите. Простира се върху площ от 187 864, 47 кв. м. Дължината ѝ е 3186 метра, широчина 12 – 15 метра. Стартовата права е 662,16 м, има 9 десни и 7 леви завоя с радиус от 40 до 100 метра.

Писта "Серес"
Писта „Серес“ / снимка: JohnV, Unsplash

Състезателната писта има обособено трасе за мотокрос, със специална пясъчна настилка. То е с дължина1762 м и ширина 8-9 метра.

Пистата „Серес“ е единствената писта на Балканите, напълно отговаряща на техническите спецификации за проектиране на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) и Международната автомобилна федерация (FIA). Освен автомобили, на нея може да видите и различни по вид и мощност мотоциклети.

Писта „Навак“, Сърбия

Писта "Навак", Сърбия
Писта „Навак“, Сърбия/ снимка: navak.sr

Пистата „Навак“ (NAVAK Car Track) се намира недалеч от столицата Белград. Тя е част от учебно-тренировъчния център „Навак“, собственост на NAVAK (Национална шофьорска академия). Там може да откриете всичко, свързано с автомобилите – от тестове на писта или полигон, до състезания с болиди. На базата е създадено първото училище за безопасно шофиране в Сърбия.

„Навак“ е с перфектен асфалт и възможности за различни конфигурации на трасето от 900 до 3000 метра, а финалната права е 1200 метра.

Писта Навак
Писта Navak / снимка: navak.sr

Тренировъчният център е разположен върху 33 хектара до градчето Суботище, на 60-ина километра западно от Белград. От София до Суботище разстоянието е 444 километра и се взема за около 4 часа и половина.

В център NAVAK се симулират критични ситуации – от аквапланинг, до шофиране под въздействие на алкохол и наркотици, със скорости между 30 и 50 км/ч и рядко достигащи максималните 120 км/ч. На базата има и уникално офроуд трасе, което включва хълмове с наклон от 35 до 45 градуса и странични наклони от 20 до 45 градуса, различни по размер изкопи, преминаване през дълбоки водни препятствия и други.

„Мотор Парк Румъния“ 

Пистата “Мотор Парк Румъния” се намира на 140 км от Русе и отстои на 50 км североизточно от Букурещ. На нея спокойно може да се вдигнат 300 км/ч, стига да имате подходящото превозно средство – кола или мотоциклет.

Писта Моторпарк, Румъния
Писта Моторпарк (Motorpark), Румъния / снимка: bmwgroup

“Мотор Парк Румъния” (Motorpark) претендира да е най-модерната писта в Югоизточна Европа. Пистата е с дължина от 4129 метра, старт-финалната праве е дълга 960 м и е с ширина между 14 и 16 метра. Трасето има 14 завоя с високо ниво на трудност.

Писта Motorpark Румъния
Писта Motorpark, Румъния / снимка: motorparkromania.ro

На комплекса се провеждат различни курсове. Инструкторите обучават как да се атакуват виражите, идеалните следи при вземане на завоите, както и упражняване на спирачни техники върху мокра или суха писта.

Пистата е достъпна и за велосипедисти.

„Словакия ринг“ 

“Словакия ринг” (Slovakia Ring) е близо до границата с Унгария, намира се близо до Дунайска стреда. До нея разстоянието от София е 909 километра и се стига за около 10 часа.

Пистата е по проект на австрийския архитект Ханс Рот, който е автор на редица подобни съоръжения в Австрия и Унгария. “Словакия ринг” е сред най-дългите състезателни писти в Европа, а нейната техническа трудност представлява голямо предизвикателство за пилотите. Има четири изкуствено създадени възвишения, които правят пистата по-разнообразна и вдигането на адреналина е сигурно.

Писта "Словакия ринг"
Писта „Словакия ринг“

“Словакия ринг” е с дължина от 5922 метра, при ширина от 12 метра. Правата на старта е 1144 м при 20 м ширина.

По време на летния сезон индивидуалните пилоти могат да карат до 20 часа.
Задължително е преди свободното каране да минете курс по безопасност с инструктор.

Погрижи се за своята сигурност и тази на другите на пътя като направиш удобно своята онлайн застраховка “Гражданска отговорност” от Boleron.

Писта Дракон
Писта Дракон / снимка: drgon.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.