Якето Expedition на Fjällräven – пръв приятел на зимата

Една легенда, актуална и до днес!

0
 

Сподели

Shares

Искрящо бял сняг, затихнала природа, нито една жива душа и почти пълен мрак. Така изглежда студеният период в очите на повечето хора, когато си представят Скандинавия през зимата. Макар за някои това да звучи като приказка, то повечето хора (включително и самите жители на географската област) не приветстват студа и предпочитат да останат вкъщи, отдавайки се на хубава книга пред камината. Основателят на Fjällräven Оке Нордин най-вероятно също е искал да прекара вечерта в някоя топла хижа, а не в собственоръчно направен бивак, за да се предпази от измръзване през зимата на 1974 година. Но, ако Нордин го беше направил, нямаше да си даде обещанието никога повече да не изпита студ и якето Expedition не би се родило.

Не е изненадващо, че компания като Fjällräven ще блести що се отнася до опит при оборудване и облекло за зимни условия. Този факт е повече от явен при зимните якета на бранда. Освен изключителни изолационни свойства, якетата на Fjällräven предлагат дълготрайна издръжливост, дизайн, неподвластен на времето, опцията за поправяне и устойчиви материи. Всички тези функционалности се събират в едно, за да създадат по-приятно изживяване сред природата през зимните месеци и якето да служи вярно година след година.

Якето Expedition и технологията зад него

Нещастната вечер на Оке Нордин му помага да предложи на своите сънародници, както и на света решение за студеното време. Почти 50 години емблематичният модел, част от ДНК-то на Скандинавия, може да бъде видян навсякъде и по всякакви поводи – от експедиции до Хималаите, до разходки в парка с кафе в ръка.

Първият прототип на якето всъщност е представлявал 2 якета, зашити заедно. От значение е и изолацията, която едно пухено яке предлага. За Fjällräven има три фактора, които влияят върху изолационния потенциал на якето:

  • плътността на пълнежа – всъщност колко пух има вътре в якето

  • конструкцията на продукта

  • вида на тъканта, която държи пуха.

Структурата е много важна и Fjällräven използва три различни техники в зависимост от предназначението на якето. Първата и най-често използвана е конструкцията на зашиване. Създават се тунели или колони в якето, които след това биват напълвани с пух. Това създава изключително лека дреха, която е компактна. Но за жалост има шанс студът да се промъкне между шевовете. Втората структура използва т.нар. „кутия. Мрежестата материя служи за разделител между колоните на пуха. Това минимизира студените точки, но поради допълнителната производствена сложност крайният продукт се оскъпява. Последната техника използва offset конструкция. Създават се два слоя зашит пух, но се подравнява колона върху шев, така че да няма студени петна. Това прави якето изключително топло, тъй като въздухът се улавя между двата слоя, както и в колоните пух.

През годините Fjällräven разширяват серията си, за да могат в днешно време да предложат най-различни вариации на Expedition спрямо различните вкусове и предпочитания. Но нещото, което си остава непроменено, е приятелството на якето Expedition със зимния сезон.

Моделите екипировка на Fjällräven са налични в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, в Sport Depot MEGA STORE и на www.sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.