Обновеният Музей на алпинизма в УЦ „Мальовица“ отново посреща туристи

Куратор на музея е летописецът на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев

0
 

Сподели

Shares
Откриване на Музея на алпинизма, 10.12.2022
Откриване на Музея на алпинизма, 10.12.2022 / снимки: Личен архив на доц. Сандю Бешев

На 10 декември 2022 г. в сградата на бившия Учебен център „Мальовица”, вече хотел „Алпинист”, бе открит обновеният и попълнен с нови експонати Музей на алпинизма в България. Куратор на музея е летописецът на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев.

Официални гости на откриването в Курортен комплекс „Мальовица“ бяха областният управител на София-област Радослав Стойчев, председателят на БТС Венцислав Венев, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, председателят на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев, председателят на НАПОО Марияна Павлова, Янко Аврамов – комплексен управител на КК „Мальовица“, доц. Сандю Бешев – алпинист, летописец на българския алпинизъм и основен деятел на Музея на алпинизма, изявени алпинисти като Елисавета Първанова и героите от „Еверест-84”: доц. Иван Вълчев, Методи Савов, доц. Кънчо Долапчиев и Петко Тотев.

Председателят на БТС Венцислав Венев пожела успех на колектива, който работи в КК „Мальовица“ и изказа специални благодарности на доц. Сандю Бешев за неговата всеотдайност и дейност по създаването на обновения Музей на алпинизма.

Посрещнат с бурни аплодисменти, основният деятел и организатор за изцяло обновения Музей на алпинизма доц. Сандю Бешев се обърна към присъстващите: „Надявам се развитието на Музея на алпинизма да не спре до тук, защото правенето на музеи е един непрекъснат процес. Преди няколко месеца, заедно с авторите на проекта на музея Емил Николов и Биляна Караджилова от фирма „Тотал“, започнахме работа. Появиха се и дарители на експонати, включително от туристически дружества като ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък.“

А ето какво разказа доц. Сандю Бешев за списание 360:

„На мястото на двата кабинета – на директора на школата и на инструкторите, на лекционната зала и тази на бившия музей, днес е изградена обширна зала, която едновременно ще съвместява лоби бара и музейна зала. Запазвайки красивата гледка към символа на българския алпинизъм – вр. Мальовица и цялата долина, седнали на чаша любимо питие, гостите едновременно ще се наслаждават на панорамата и ще могат да разглеждат подредените повече от 40 пана с размерите 100 на 90 см, в които е проследена историята на българския алпинизъм. Отделно от това в красиво изработени шкафове са събрани, засега оскъдните експонати на екипировката и алпийските съоръжения на алпинистите. Бързам да уверя не само ветераните, но и настоящите алпинисти, че голяма част от бившия музей е запазена, почистена и обновена и тя също заема своето място в обновения музей.

А ето и какво може да се види в самия музей. Новите пана са разработени в три направления: Първият раздел обхваща историята и развитието на Централния алпийски лагер /ЦАЛ/, Централната планинска школа /ЦПШ/ „Мальовица”, Централната планинска школа /ЦПШ/ „Хр. Проданов” и Учебен център /УЦ/ „Мальовица”. Вторият раздел обхваща пътя на „Българския алпинист на столетието” Христо Проданов, който известно време бе и патрон на алпийската школа. В третото направление е направен преглед на историята и развитието на българския алпинизъм както в спортно, така и в организационно отношение. В този раздел е направен, по-задълбочен преглед на алпийската дейност на българските планинари и алпинисти от 1895 г. до „Еверест -84”.
Попълването на последвалите постижения на българските алпинисти ще продължи и занапред.“

* * *

Значителна част от трудовете на доц. Бешев може да откриете в книгите, издадени от Списание 360:

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.