24 октомври – денят, в който загива Йежи Кукучка

През 1989 г. полякът остава завинаги в планината, след като по време на експедиция до Лхотце, той пада от 8200 м височина

2
 

Сподели

Shares
Йежи Кукучка
Снимка: Архив на алпийския клуб в Гливице.

На 24 октовмри 1989 г. легендарният полски алпинист Йежи Кукучка остава завинаги в планината, след като по време на експедиция до четвъртия по височина връх в света – Лхотце, той пада от 8200 м височина. Това се случва, след като въжето, което е купил втора ръка от Катманду, се къса. Кукучка полита 2000 м надолу в пропастта, а тялото му никога не е намерено.

По време на тази експедиция до Лхотце полският алпинист е опитвал да стане първият човек, който достига до 8516-метровия връх по неизкачваната към съответния момент южна стена. Тя е считана за един от най-трудните маршрути, които водят към осемхилядника.

Йежи Кукучка
Мемориалът на Кукучка с Лхотце на заден план; Снимка: Surendra Pai/wikipedia.org

Йежи Кукучка е вторият алпинист в историята, който успява да изкачи всички 14 осмехилядника в света. Той достига до “Хималайската корона” за едва 8 години – постижение, което не е подобрено до днес.

Успехите на поляка го превръщат в един от най-великите алпинисти на всички времена.

Повече за тях можете да научите и в: Йежи Кукучка – живот по вертикала.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. „Той достига до “Хималайската корона” за едва 8 години – постижение, което не е подобрено до днес.“
    Не е зле да си проверявате източниците си. Постижението му е подобрено с малко от Ким Чан Хо през 2013. А преди 1 седмица Нимс Пурджа постигна „короната“ за „цели“ 6 месеца и 7 дни.

  2. Прав си, Фубар, но все пак да отбележим, че Кукучка прави множество първи зимни изкачвания на осемхилядници и прокарва премиерни маршрути, а едновременно с това поставя и своя рекорд за време, който не е подобрен няколко десетилетия, a Ким Чан Хо го подобрява едва с един месец. Те двамата при това поставят рекордите си без употреба на допълнителен кислород. Дисциплината на Нимс Пурджа е напълно различна – той поставя феномалния си рекорд за скорост с помощта на носачи и кислород. Така че Кукучка си остава уникален, още повече че по негово време оборудването, информацията, логистиката са били много по-примитивни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.