„LIFESTYLE“ на Никола Багаров: една изложба, вдъхновена от любовта към екстремните спортове

SoEXHIBITION LIFESTYLE ще бъде открита в 18:30 ч. на 16 декември 2022 г. в SOHO и ще бъде отворена всеки ден от 9 до 18 ч. до 20 март 2023 г.

0
 

Сподели

Shares
"LIFESTYLE" на Никола Багаров
Кадър от изложбата „LIFESTYLE“ на Никола Багаров

“LIFESTYLE” включва 31 цветни фотографии от България, Гърция, Турция, Швейцария, Ирландия и Южна Америка и един късометражен филм от о-в Лимнос. Изложбата ще продължи до 20 март 2023 г. и може да бъде разгледана всеки ден от 9:00 до 18:00 часа в зелената къща на SOHO на улица Искър 4.

Никола Багаров е млад фотограф и видео оператор. От малък се занимава с различни екстремни спортове: колело (downhill), кайтсърф, уиндсърф, ски фрирайд, катерене. За него не са важни постиженията, а удоволствието от практикуването им и общуването с приятели. Обича да ги съчетава с другата си страст – създаването на видео съдържание, и така ги представя на зрителите от една много по-интересна гледна точка.

Намира вдъхновение и смисъл в пътешествията и работата си, запознанствата и общуването, изгревите и залезите. Срещнахме се с него, за да разберем малко повече за съчетаването на екстремни спортове и фотография :

Разкажи ни накратко за себе си?

Казвам се Никола и се занимавам със създаване на съдържание, основно видео, снимам различни филми, реклами и обичам да свързвам проектите си с пътувания и преживявания насред природата. Миналата седмица станах на 27 години, казват че 27 е златна възраст, така че нямам търпение да видя какво предстои. През свободното си време обичам да пътувам, практикувам любимите си спортове, да прекарвам време с любими хора и да снимам.

Кадър от изложбата "LIFESTYLE" на Никола Багаров
Кадър от изложбата „LIFESTYLE“ на Никола Багаров

От колко време се занимаваш с фотография (видео) и как започна да снимаш?

Снимам с камери и дронове от около 6-7 години вече. Монтирам видеа също горе-долу от толкова. Започнах с фотография, като бях може би 6-7 клас, беше ми интересно да запечатвам всичко около мен, независимо дали бяха семейни пътувания или улични фотографии. След време ми стана малко скучно да се занимавам само с фотография и започнах да експериментирам с видео заснемането. Беше ми доста интересно, съответно реших да продължа и завърших университет в Германия, където имах възможността да работя и в доста по-големи продукции, като: „Кобра 11“, както и да снимам първите си игрални филми, като главен оператор.

Кадър от изложбата "LIFESTYLE" на Никола Багаров
Кадър от изложбата „LIFESTYLE“ на Никола Багаров

Лично ти кои екстремни спортове практикуваш?

Занимавам се с екстремни спортове, откакто се помня, никога не съм практикувал някой от спортовете на професионално ниво, за мен е важно удоволствието, което ми доставят. Карам колело (downhill), кайтсърф, уиндсърф и ски фрирайд, преди също се катерех доста. Точно защото не се занимавам на професионално ниво с тези спортове, а ми е интересно да ги заснемам, тъй като прекарвам и доста време сред приятели, които се занимават професионално с тях. Интересни са ми различните гледни точки и смятам, че точно защото и аз практикувам тези спортове, мога да ги пресъздам във видеа от по-интересна гледна точка.

Лесно ли се съчетават екстремни спортове с фотография и видео?

Не бих казал, че е лесно. Зависи от спорта и сезона. Има моменти, в които влачиш килограми техника през зимата нагоре по някоя планина с пантене, за да достигнеш до някоя локация, където можеш да събереш кадри за половин минута видео. Това не е лесно, но когато си с правилните хора, въобще не се усеща толкова тегаво, а всъщност даже става приятно занимание. Има и моменти, в които просто летиш с дрон на някой плаж някъде, без да си даваш много зор и заснемаш уникални кадри, заради хората участващи в тях. Интересното е, че хората изпитват респект към теб, когато се занимаваш с тази професия, а това прави работата още по-приятна и комуникацията още по-лесна.

Кадър от изложбата "LIFESTYLE" на Никола Багаров
Кадър от изложбата „LIFESTYLE“ на Никола Багаров

Случват ли се инциденти при опитите за съчетаването им (екстремен спорт и фотография)?

На мен лично досега не ми се е случвал сериозен инцидент, докато съм съчетавал двете неща, случвали са ми се инциденти по-скоро само от практикуването на екстремни спортове, но гледам да съм винаги нащрек, особено когато снимам с гимбал върху ски с висока скорост. Опасностите, под формата на хора и дървета, дебнат отвсякъде.

Какви (като географски дадености) са любимите ти дестинации за снимки?

Пътувал съм доста по света (със сигурност не достатъчно), но не бих казал, че имам абсолютно любими дестинации защото всяко ново място е вълнуващо за мен. Има дестинации, на които често се връщам, защото се чувствам, като в домашна обстановка на тях, например Банско или остров Лимнос.

Открил си водните спортове на о-в Лимнос, а сега го представяш под по-различен ъгъл – сниман извън сезона? Какво те впечатли най-много на острова през октомври?

Лимнос през октомври е различен. Има много вятър, доста по-студено е, но и много по-зелено и красиво, по свой си начин, хората на острова са значително по-малко. За първи път попаднах на острова толкова късно след сезона, през 2021. Тази различна “светлина” ме вдъхнови и да направя късометражен филм, в който участват както местни гърци, така и хора, практикуващи любимите си спортове през сезона. Идеята му е да представи атмосферата на острова по това време от годината. Беше предизвикателство, свързано със студени изгреви и залези във водата, но беше много интересно за мен да представя тази атмосфера. Ще можете да го видите и на самата изложба, това е трейлърчето му:

Кой сезон предпочиташ за снимки и кой – за екстремни спортове?

Зимата снимките са ми може би една идея по-любими, защото трудното достигане до различни локации често се отблагодарява с интересен материал. За екстремни спортове, лятото ми е може би по-любимо, всичко свързано с вода ме кара да се чувствам по-жив.

Кое е най-странното или екзотично място, на което си снимал?

Засега най-далечните дестинации, на които съм бил за снимане, са Аржентина и Уругвай. Там беше доста интересено за мен и защото не знам испански език, а там хората други езици не признават, имаше смешни случки.

Операторът Никола Багаров в действие
Операторът Никола Багаров в действие, снимка: Личен архив

Имаш ли мечтана дестинация, на която искаш да отидеш, специално за да снимаш или да караш?

Кейп Таун определено е дестинация, която искам да посетя. Смятам, че на такива места трябва да отделиш повече време от седмица или две, за да можеш да се потопиш и в местната култура. Там ще има достатъчно и за снимане, и за каране. Иначе следващата дестинация, която ще посетя, е Занзибар, ще остана там за целия януари.

Разкажи ни за изложбата – как се роди идеята, как подбра кадрите, имаш ли послание към зрителите, които ще я видят?

Имам идеята за изложба от много време, но все не стигах до това да я направя реалност. За тази година си го бях поставил като цел да направя прожекция на филмчето и изложба. Както виждате, успях да го постигна чак декември месец, но по-добре късно, отколкото никога. Идеята идва от това, че все нямам време да поствам достатъчно снимки в социалните мрежи, а като пътувам по различни дестинации, винаги успявам да запечатам някой друг интересен кадър, измежду снимки. Затова смятам, че ще е интересно за някои хора да видят този „лайфстайл“ през моите очи. След време искам да си направя и сайт, от където хората ще могат да си купуват само принтове.

Кадър от изложбата "LIFESTYLE" на Никола Багаров
Кадър от изложбата „LIFESTYLE“ на Никола Багаров

Изложбата скоро ще отвори врати. Как премина подготовката и какво да очакваме?

За подбора на кадрите, както и за много неща, свързани с изложбата, ми помогна Люба от SOHO. Водихме дълги дискусии как да съчетаем двата сезона по интересен начин и мисля, че се справихме добре. Вие ще кажете.

Посланието ми към зрителите е да отделят повече време за нещата, които ги карат да живеят и, ако работната им среда ги отегчава, колкото и клиширано да звучи, да я напуснат и да следват мечтите си. Ако един човек е позитивно настроен и истински желае нещата да се получат, те се получават. Това, разбира се, е свързано с огромна инвестиция на време и усилия, но си заслужава.

SoEXHIBITION LIFESTYLE
SoEXHIBITION LIFESTYLE

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.