Ледена епоха: Масивен айсберг се отчупи от ледник на Антарктида

Дължината му достига 193 км или колкото разстоянието София-Казанлък по подбалканския път!

0
 

Сподели

Shares

Ако, когато чуете „айсберг“ първата ви асоциация е „Титаник“, то близо 110 г. след трагедията, отново ще бъдете прави. Внушителните ледени блокове, все по-често се отчупват от ледниците, в следствие на глобалното затопляне. Последният такъв е на Антарктида и също представлява опасност за плавателните съдове… 

Ледникът Пайн Айлънд, намиращ се в западната част на Антарктида, в близост до ледника Туейтс, е най-бързо топящият се ледник на континента, отговорен за загубата на 25% от ледената маса.

Пайн Айлънд е наблюдаван от години, заради топлите океански течения, които минават през него.

В началото на месец февруари 2020 г., от ледника се отчупва огромен леден къс, с дължина достигаща до зашеметителните 193 км! За да придобиете представа – това е като разстоянието София-Казанлък по подбалканския път.

След отделянето на айсберга от ледника, той свободно се понася в океана. Наблюдаващите го експерти успокояват, че след попадането си във водата, той се разчупил на по-малки парчета, отново в следствие на високата температура на Антарктида. Припомняме, че в началото на месеца там бе измерена температура на въздуха от 18.3°С.

Въпреки разчупването на „леденето чудовище“, плавателните съдове в региона са силно застрашени. Вероятно ще отнеме месеци, докато опасността премине напълно.

Ледниците Туейтс и Пайн Айлънд се наблюдават и изследват от години от експерти. Данни от преди няколко години предвиждат разтопяване, но най-рано след 100 години. В момента статистиката е повече от тревожна- не само, че топенето е започнало доста по-рано, но ако продължи нивото на Световния океан ще се покачи с 1.2 м. 

Марк Дринкуотър, доктор на науките към Европейската Космическа Агенция, споделя своите опасения:

„Смущаващата ежедневна статистика от сателитите е, че те показват драматични климатични изменения, които променят лицето на Антарктида. С други думи, прогнозите, които изглеждаха доста далечни, се случват в момента.Развиващите се, на практика необратими процеси без съмнение са вследствие на глобалното затопляне и това е проблем за който не трябва да си мълчим.“ 

Следващото сателитно видео показва „откачането“ на внушителния айсберг от ледника Пайн Айлънд. И не, не е монтаж! 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.