Еделвайс: символът на планинарството

Наред с красотата си, той е известен и с полезните ти свойства, а вече може и да си го отгледате сами вкъщи

0
 

Сподели

Shares
Еделвайсът - символът на планинарството
снимка: destinationrazlog.com

Наричан бялата звезда и бялото злато на планините, определян като мистериозно и романтично цвете, Еделвайсът очарова всеки, който го е зърнал. Крехкото наглед растение със снежнобели цветове устоява гордо на бури, ветрове и летен пек. Изключителната му способност да вирее при екстремни условия го правят много ценно и специално. Заради това, че се открива само в непристъпните части на планините, се е превърнал в символ на свободния дух и величието на природата.

Еделвайс идва от немски език, от думата Edelweiß: edel – „благороден“, weiss – „бял“. На латиница неговото име е Leontopodium и означава лъвска лапа. Това всъщност е название на род многогодишни тревисти растения от семейство сложноцветни (Asteraceae).

Еделвайсът - символът на планинарството
снимка: К. Методиев / bgflora

Разпространение

Еделвайсът е разпространен в Европа и Югозападна Азия. Расте по труднодостъпни места с варовити почви във високопланинските райони на надморска височина от 1500 – 3000 метра. В България се срещат видовете Leontopodium alpinum subsp.alpinum (в Пирин) и Leontopodium alpinum subsp.nivalis (в Стара планина).

Описание

Стеблото на Еделвайса е туфесто и покрито с власинки, достига височина до 20 см. Силно стеснените листа се прикрепени към стеблото без дръжки и са покрити с бели копринени власинки. Долните листа са по-големи.

Еделвайс - ботаническа рисунка
Ботаническа илюстрация на еделвайс / Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885

В периода юни – август Еделвайсът разкрива своята прелест. Тогава може да се видят неговите нежни бели цветове, с формата на звездичка, състоящи се от около 10 – 12 листенца, подредени в кръг. Това обаче не са цветни, а стъблести листа. Ако се разгледат под увеличение с микроскоп или лупа, се вижда, че са покрити със сребристи власинки (трихоми), усукани и сплетени по такъв начин, че маскират зеления цвят на листата. Тези власинки са мъртви клетки с въздушни клетъчни празнини, които отразявайки светлината, изглеждат сребристобели.

Еделвайсът - символът на планинарството
Еделвайс в Стара планина (снимка: myfreshes.eu)

Често Еделвайсът е изложен на пряко слънчево греене. Власинковите клетки задържат въздух, наситен с водни пари и така се намалява изпарението на влага от листата. Власинковата покривка има още едно защитно действие, изпълнявайки ролята на чадър, тя намалява ефекта от слънчевата топлина.

Еделвайсът - символът на планинарството
снимка: К. Методиев / bgflora

Видове

Родът Leontopodium включва над 30 вида, като в Европа се срещат само два. Най-редките видове са в Хималаите.

Защитен вид

Късането на еделвайса е забранено със закон. Той е включен в „Червената книга на Република България“. B Стара Планина за опазването му е създаден резерват „Козя стена“.

Еделвайсът - символът на планинарството
снимка: Bernd Haynold, Wikipedia

Полезни свойства

Пчелите обичат еделвайса. Цветовете му се използват в медицината за приготвяне на препарати за лечение на белите дробове, сърцето, болест на Алцхаймер, амнезия, болки в корема, алергии, отоци, бръчки, стареене, ревматизъм, разширени вени и др.

Екстрактът от еделвайс се извлича от надземната част на растението. Съдържа ценни флавоноиди, фенолни киселини и киселина на еделвайс. Благодарение на своите антиоксидантни свойства (свързване със свободните радикали), екстрактът от еделвайс неутрализира противодейства на стреса, който UV радиацията причинява на кожата. Екстрактът от еделвайс се използва в натуралната козметика.

Еделвайсът - символът на планинарството
Еделвайс, срещан в Япония и Китай (снимка: Alpsdake, wikipedia)
Еделвайсът - символът на планинарството
снимка: К. Методиев / bgflora

Да си отгледаме еделвайс 

Еделвайсът е култивиран в различни страни по света, като основно се отглежда в планинските райони на Европа, например в Швейцария, Австрия, Германия, Франция, Италия и Словения. Отглежда се също и в САЩ, Канада, Япония и дори в Австралия.

Еделвайс, семена и саксия
Може да си отгледаме еделвайс в домашни условия (снимка: „Отгледай своя Еделвайс!“ EDELWEISS GROW KIT)

С правилни грижи всеки може да се наслади на чудесата на този уникален растителен вид в собствения си градина и дом.

Създаден е проект „Отгледай своя Еделвайс!“, насочен към опазване на защитените видове. Може да си закупите кутийка, която съдържа малка саксия със специална почва и семена от Еделвайс (Leontopodium alpinum). Следвайте инструкциите и се стремете да подсигурите подходящите за него условия. Така ще имате свой собствен еделвайс и ще помогнете за неговото опазване.

Засаждане на еделвайсМоже и просто да си закупите семена, което ще ви излезе доста по-евтино. Ако ще го отглеждате вкъщи, засадете го през февруари-март в почва от широколистна гора на дълбочина 5 мм. Полейте и покрийте със стъкло или фолио и оставете на слънце. Обичайно след 2 седмици се появяват издънки.
Ако решите да засадите еделвайса на открито, имайте предвид, че не обича влажни места и любимото му място са цепнатини в скалисти места с повече слънце. В този случай директно разпръснете семената – добре е да го направите през месеците април – май, най-късно до началото на лятото.

Вижте галерия от снимки с еделвайс, растящ на различни места по света:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.