Мария Станчева: Опознавам България чрез планинските пътеки

0
 

Сподели

Shares
Мария Станчева, победител в конкурса "Разкажи твоята история" за април 2024
Мария Станчев, Албания (личен архив)

В началото на месец март отправихме предизвикателство към всички онези, търсещи приключения и нови предизвикателства, да ни разкажат за своите най-вълнуващи преживявания, постижения, преодолени страхове, за откритите нови хоризонти.

В Конкурса: Разкажи твоята история и спечели 360 лв. ваучер всеки месец се включиха вече над 40 човека, а наградата на Редакцията за месец април за най-добър разказ спечели Мария Станчева.

Искахме да разберем повече за Мария и се свързахме с нея с молба да ни разкаже за себе си и за своята страст към приключенията. Ето какво ни отговори тя:

Мария Станчева в Пирин

Разкажи ни малко за себе си?

Израснала съм на село, като имах супер безгрижно и активно детство, а след това около 10 години пораствах по стадионите в Горна Оряховица.

Като малка изобщо не харесвах планината, защото я свързвах с дълги кросове и тренировки под наклон, които съвсем не ми бяха любими, понеже се състезавах в по-спринтови дисциплини.

От няколко години се чувствам най-жива и най- много себе си, когато съм сред природата, високо в планината или на някое състезание по планинско бягане – обградена от супер позитивни, готини и положителни хора, които правят подобни събития истински празник.

Мария Станчева в Рила

Спомняш ли си кога за пръв път се увлече по приключенията на открито?

Увлечението ми си беше истинско влюбване – първият връх, който изкачих беше Мальовица, от университета имахме такава дисциплина – туризъм, в която ни водеха на различни места в България. Вече бях спряла да спортувам от 5 – 6 години и бях в трагично физическо състояние. Заведоха ни на Виа фератата на Мальовица, а после и до върха. Беше студено и ужасно мъгливо и си спомням, че се катерихме много, много дълго по Виа фератата.

Две години по-късно на Мальовица беше и първото ми състезание по планинско бягане

– вече бях започнала да ходя по-често в планината, но все още трудно намирах хора, които искат да правим това всеки уикенд. Понеже понятие нямах, че има неща като карти за ориентиране или gps, който може да ми помогне в планината, а и се притеснявах да отида сама, реших да се запиша на състезание, където има маркировка и винаги хора около теб.

Вижте: Мария Станчева: Peaks of the Balkans – недокоснатата природа на Балканите

Мария Станчева със своя приятел, участие в състезанието Plovdiv hills, Марково

Има ли специален човек, на когото дължиш страстта към приключенията и откривателствата?

Любовта си към движението и спорта със сигурност дължа на треньора ми по лека атлетика, любовта ми към планината се зароди именно през онзи първи досег с Мальовица, благодарение на учителя ни по туризъм, а любовта към приключенията и преживяванията, дължа изцяло на приятеля ми, който ме научи (и продължава да ме учи всеки ден), че…

…не всяко приключение е на всяка цена, че не винаги трябва да гониш постижения и да се стремиш да се надскачаш, понякога е супер да си дадеш почивка, а почивката не означава провал.

Мария Станчева с приятеля си в Рила
Мария Станчева с приятеля си в Рила

Кои са любимите ти занимания на открито? Разкажи ни малко повече за тях?

Заниманията на открито като цяло са ми любими, не харесвам никакви активности на закрито още от дете. В Горна Оряховица нямахме зала, в която да тренираме и бягахме целогодишно на стадиона, като си спомням, че когато завалеше малко по-силен дъжд, едната половина от стадиона се наводняваше и тренировките ни се превръщаха в дуатлон.

Спомням си и зимните тренировки към хижа „Божур“, треньорът ни караше кола зад нас, докато тичаме и когато стигнем до хижата, ни спускаше надолу с колата, защото беше много студено и краката ни се пълнеха със сняг.

Откакто се запознах с приятеля ми, обичаме да обикаляме всяка една пътека из планините и да опознаваме България чрез тях.

България е изключително красива и богата на забележителни места и гледки и е истинско удоволствие да познаваш възможно най-много от нея.

Мария Станчева, Рила
Мария Станчева, Рила

С какво ще се предизвикаш този сезон? 

Иска ми се да направя едно малко по-бързо от стандартното преминаване по маршрута Ком-Емине това лято.

Дългосрочно, мечтата ми е да посетя Непал и да стигна до Base Camp-а на Еверест. Интересно ми е да видя как се случват изкачванията на най-високия връх отблизо, с какво се сблъскват алпинистите и какви хора са.

Преди това със сигурност искам да обиколя близките планини около България, като Румъния остана от съседките ни мястото, на което още не сме стъпвали.

* * *
Четете интервюто с победителката в конкурса за месец март: Симона Иванова: От малка измислям приключения

Вижте всички участници в Конкурса!

Напомняме, че Конкурсът: Разкажи твоята история се провежда всеки месец и очакваме с нетърпение вашите разкази! На слука и вдъхновение!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.