87.1% от българите биха пътували споделено заради пестенето на средства

0
 

Сподели

Shares

Европейската седмица на мобилността започва на 16-и септември. Проявата е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт, електрически превозни средства, споделено пътуване.

В дните преди старта на тазгодишната седмица станаха ясни резултатите от изследването „Нагласи към интелигентното и споделено придвижване“, проведено за първи път в България и представително за градовете с над 25 000 жители.

Европейска седмица на мобилността

Изследването на нагласите на градския човек у нас показа, че понятието интелигентна мобилност (устойчива, екосъобразна и с физическа активност), което е в основната на Европейска седмица на мобилността, се приема положително и без предубеждения, но има нужда от разясняване. На въпроса „Какво си представяте като чуете „интелигентна“ мобилност?“ хората са отговорили разнопосочно, като най-масовият отговор е „споделено пътуване“ (14.9%), комбиниран или алтернативен транспорт (11.3%) и множество друго отговори, сред които „екологичен транспорт“, „велосипед“, и дори „умна навигация“. Понятието „споделена мобилност“ е доста по-познато, но също има поле за по-доброто му и пълно разбиране, предвид, че около 30% казват, че не са наясно с термина.

Според 87.1% от хората у нас най-сериозният мотив да пътуват споделено, е пестенето на средства. Но веднага след него се нареждат аргументите, че подобни практики спомагат за намаляване общия брой на автомобилите (56.9%) и задръстванията (53.4%), както и вредните емисии и шума в града (53.1%).

Другите значими изводи от проучването сочат ключовата роля на работодателя за мотивиране на служителите да ползват устойчиви начини на придвижване (посочено от 89.8%) и желание на българите да ползват велосипеди от системи за споделяне за своите кратки придвижвания в града (68%). Портретът на респондентите сочи, че българинът ходи много повече пеша (34.4%) и ползва по-малко автомобила си (29,1%) в свободното си време, в сравнение с работните дни, когато съответно 17.9% ходят пеша до работното място, а 41.8% ползват автомобил.

Седмица на мобилността

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.