Съвети за справяне с изолацията от семейна двойка, прекарала цяла година в пустошта

Дейв и Еми Феман: "Прекарахме година в дивата природа и научихме много за изолацията и промените!"

0
 

Сподели

Shares

Наложената карантина постави всички ни в изолация и тотално обърна в друга посока социалния живот. Това доведе до самотни състояния, ежедневна скука и дори депресия. Как да оцелеем и да запазим психическото си и емоционално здраве при тези условия? Дейв и Ейми Феман, преживели вече подобна изолация в рамките на година, споделят няколко съвета, които да ни помогнат със справяне с кризата. 

Съпружеската двойка от САЩ, Дейв и Ейми са пропътували близо 50 000 км с каяк, кану, колело и пеша в някои от най-дивите места на земята от Амазонка до Арктика. Влюбени в дивата природа и жадни за приключения, те прекарват цяла година в Boundary Waters Canoe Area Wilderness – природен резерват от диви площи,  разположени в северната част на Минесота на площ от 4440 кв. км.

Boundary Waters Canoe Area Wilderness са напълно диви естествени площи, които не са модифицирани от човешката дейност. Обхващат гори, ледникови езера и потоци, скалисти местности и равнинни терени. Това е едно от най-предпочитаните места в САЩ за каране на кану, риболов или преходи по всяко време на годината.

Преди няколко години Дейв и Ейми Феман решават да останат в този район цяла година с цел проучане на предизвикателствата, пред които е изправен Националният парк Вояджърс. През това време те се научават да живеят в изолация, разбират какво наистина означава социално да се дистанцират от останалия свят. Сега ни предлагат няколко съвета, които да ни помогнат да се справим в тези условия.

„Научихме се как да се справим с изолацията и с големите смущения в ежедневието си, което вярвам, че може да помогне на другите да се адаптират и да се справят с изолацията и социалното дистанциране, което настоящата пандемия изисква.“

Дейв и Ейми дават няколко безценни съвета за справяне с предизвикателствата на изолацията :

Изградете рутина

Рутината е един от най-добрите инструменти за приспособяване както към изолация, така и при нарушаване на нормалния ви ритъм. Покрай рутината, която изградихме, в търсене място за лагер, събиране на вода, дърва за огрев и безброй други задачи, си създадохме ежедневни основи за задаване на общ ритъм, което е от изключителна важност в първите няколко седмици в дивата природа.

Разделяй и владей

Едно от най-големите предизвикателства бе да прекарамецяла година основно един със друг. Много беше важно да си поделим задачите и да общуваме ясно. Аз палех и поддържах огъня всяка сутрин (дори когато навън беше -40°), а тя миеше чиниите. Бяхме доволни от разпределението на труда и си направихме график, който спазвахме стриктно. Разбира се, имаше и задачи, които не бяха приятни на нито един от двама ни – за тях се редувахме. Разделянето на задачи и ясното общуване може да улесни приспособяването към променящи се или стресови ситуации, без значение къде живеете.

Намерете целта си

Поставянето на цел и определянето на ясна такава,  може да ви помогне да останете позитивни и съсредоточени. Използвахме годината си в пустошта, за да помогнем на Кампанията за спасяване на Граничните води от замърсяване. Всеки ден правехме снимки и видеоклипове, изработвахме публикации в блогове, за да помогнем на хората да разберат колко ценни са Граничните води и защо трябва да бъдат защитени. Важното беше да имаме ясна цел и тя да ни ръководи. Поставете си  цел  – спортувайте, четете или започнете да изучавате нов език.

ВИЖТЕ: 1785 км сам през пустинята за 58 дни

Излезте навън

През годината в пустошта нито един път не се разболяхме. Дори и настинка не ни хвана. Нашето физическо и психическо здраве никога не е било по-добро. Ако можете да прекарате време навън, като поддържате адекватно социално дистанциране, излезте! Това може да бъде решаващо средство за облекчаване на стреса и подобряване на психическото и физическото благосъстояние.

 Адаптирайте се! 

Хората са невероятно адаптивни! След три седмици сами в дивото, животът ни започна да влиза в нормалния си ритъм и се приспособихме към новата си рутина. След три месеца беше трудно да си представим да не живеем в палатка и да събираме вода от езеро или река. Когато наближи края на годината нямахме желание да си тръгваме. Коронавирусът няма да ни държи в изолация цяла година, но през следващите седмици се опитайте да запомните, че ще се адаптирате и приспособявате към изолацията и промените в ежедневието си.

Изградете по-дълбоки връзки

Наслаждавайте се на връзките, които имате с хората в живота си. Свържете се с тях чрез телефонни обаждания, видеоконференции, имейли, ако не можете физически да се съберете. Докато бяхме в нищото, четяхме на глас, преди да заспим. Знам, че звучи като нещо, което правят старите хора, но това беше начин за физическо и психическо присъствие един с друг. Някои хора играят карти или настолни игри, това също ще ви помогне да се чувствате по-малко изолирани.  Ако се окажете физически изолирани от другите, отделете време, за да развиете по-дълбоки връзки с хората, които са най-важни за вас. Те може да седят в съседната стая или да са в другата част на света, но това не трябва да ви спира.

Преди всичко, не забравяйте, че не сте сами и всички сме заедно в това !

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.