Стефан Раев от Siroko Wind Club: Лимнос-ът на успеха

За силата на мечтите и трудностите по пътя, които превръщат един сърф клуб в желана дестинация

0
 

Сподели

Shares
Стефан Раев
Снимка: Стефан Раев, личен архив

Вече ви разказахме как Стефан Раев от ветроходец и сърфист любител се превърна в професионален инструктор и собственик на сърф училища, а днес е ред да научим как неговото сърф училище на остров Лимнос израсна от никому неизвестна дестинация в едно от най-предпочитаните места за феновете на сърф културата.

Ранни години

Стефан Раев
Снимка: Стефан Раев, личен архив

През целия си професионален път Стефан се труди упорито и със страстта на човек, попаднал на мястото си, но най-много от себе си сърфистът предприемач влага в Лимнос, който усеща като втори дом още от самото начало.

Когато започва през 2009 г., на острова няма абсолютно нищо, но това не го спира:

“Доставя ми огромно удоволствие, да търся нещо ново и да се опитвам, със всичките трудности на този процес, да го наложа на пазара. Това е като абсолютно всеки бизнес – първо търсиш нишата, после търсиш пари, след това няколко години мъки. Според статистиките един на всеки 200 бизнеса успява да се наложи. На мен в този бизнес явно ми се получава, защото от много дълго време го правя и го разбирам.

Стефан Раев
Снимка: Стефан Раев, личен архив

Все пак първите 5-6 години на Лимнос бяха много трудни. Там няма хотели, Натура 2000 е, хората спят по селата, идват с колела до станцията. Минахме през капиталовите контроли, кошмарната криза… Изобщо в началото като споделих, че ще отварям станция на острова всички ме обявиха за абсолютно луд, а в момента имам 28 човека персонал на тази станция.

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Но, ето че, мястото се разработи добре. Юли и август е пълно до горе и когато погледна във водата и видя всичкия този народ вътре изпитвам истинско удовлетворение, че аз съм допринесъл за това нещо, че не съм там случайно и не съм дошъл наготово. Изключително приятно е да видиш, че си успял в нещо – дали ще отвориш лафка за цигари или сърф училище, или успяваш, или не. Лимнос за мен е моя личен успех.

Още от първия път, когато стъпих на Лимнос, чувствам мястото като дом и прекарвам все повече време там. Едно място, което ужасно ми харесва. Изключително приятно ми е и когато има хора и когато няма хора”.

Предпочитаната сърф дестинация

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Когато вложиш сърце и душа е неизбежно да успееш в начинанието си. 10 години по-късно Лимнос се развива като изключително успешна туристическа и сърф дестинация:

“Хората, които идват тук, идват на първо място заради спорта, а тези, които искат да отидат някъде само защото е много “куул” и да се покажат, много бързо биват изтласквани от самата общност.

Клиентелата ни е много сериозна. При нас идват много хора с възможности. Много млади българи с професии с добри доходи – адвокати, зъболекари, IT специалисти…

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Всъщност интересно се разви облика на клиентите ни от старта на училището преди 10 години до сега. В началото бяха по-млади хора или двойки и отделни клиенти със собствен бизнес и добре платена работа. Докато сега вече сме абсолютно семейна дестинация. Страшно много семейства идват, защото разбраха колко е готино там за деца. От юни до септември, във всеки един момент по брега тичат около 30-40 младежи и девойки, на възраст от 5 до 18 години. И това са все деца от сравнително отбрано общество, които имат общ език и се забавляват заедно. Много е весело!

Друго нещо, което се промени в последните 1-2 години е нощният живот. Но, не става дума за дискотеки и барове с DJ,а всяка вечер някъде се организира малко сърфистко парти. С хубава музика, в някое кафе или бар в селата.

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Обществото стана много голямо и организирано и вечер почти няма отделни хора, винаги са големи групи. Винаги е много весело. И нивото на клиентите – интелектуалното и като поведение е изключително високо. Няма как да се оплачеш от тях.

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Самите ние се стараем да се развиваме като спот на световно ново. Освен българи ни посещават клиенти от още поне 10 държави, половината от персонала ни също са чужденци. Имаме румънци, унгарци, англичани, поляк, италианец. Стандартите ни са на топ световно ниво. Екипировката е последни модели… Гледаме да сме отворени към този глобален свят и много се радвам когато ни посещават от различни нации и децата ми си общуват с чужденците. Siroko определено не е “българското училище” на Лимнос, както някои хора ни наричат, а е един спот на международно ниво”.

Развлечения за всеки

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

Макар и организирана около сърф лайфстайла, станцията е предвидила достатъчно забавления и за тези членове на семейството, които не са изкушени от дъските:

“Предлагаме маутин байкове под наем, SUP-ове, катамаран… Имаме масажорна с доста опитен масажист, организираме йога занимание с Митко Пашков – един наистина сериозен инструктор и физиотерапевт.

Стефан Раев
Снимка: Siroko Wind Club

От миналата година имаме и Livity Relax Zone, която е подарък към нас за 10-тата ни година от Livity. С нея стана много интересно откъм възможности за парти и провеждането на по-релаксиращи занимания.

Общо взето гледаме има-няма вятър да осигурим забавления на всичките ни клиенти. В момента дори планираме с катамарана да правим трипове за сърфисти и кайтъри около Лимнос на други спотове, които са трудно достъпни. Качваме се, отиваме караме и се прибираме”.

Великденско сърф джамбуре
Снимка: Александър Авджиев

В първия материал от серията за Стефан ви разказваме за сърфа като страст и успешен бизнес, а в третия – повече за неговата друга страст – ветроходството – и премеждията му със сомалийските пирати.

Ако искате лично да се убедите в достойнствата на Siroko Wind Club, направете първата крачка като посетите официалния уебсайт и Фейсбук страницата на клуба.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.