Зелените очи на Ливан: Езерата Акура

Намират се до едноименното селище, на 1600 м надморска височина

0
 

Сподели

Shares
Езерата Акура
Езерата Акура (снимка: The Highest Event, Фейсбук)

Като мъниста от тюркоазена броеница са подредени езерата Акура. В слънчев ден те проблясват и намигат на всеки любопитен, изкачил се на високото, за да им се възхити и да усети величавото спокойствие на цялата едноименна област.

Акура (Aаqoura) е планинско село в област Библос на провинция Кесерван-Джбейл, Ливан. Намира се на 68 километра северно от Бейрут. Селището е разположено на надморска височина от 1600 метра, а площта, която обхваща, е около 10,5 квадратни километра. Жителите му са предимно маронитски католици.

Историята на Акура е свидетел на много цивилизации, оставили отпечатъка си по тези места. Днес там има 41 църкви и много свети места, включително древната църква на Свети Петър, изсечена в скалата.

Вижте: Чудесата на Азия: водопадът Баатара в Ливан

Езерата Акура
Езерата Акура (снимка: ebanontraveler.com)

Думата Aаqoura означава „студено око”. В района на селото има редица езера с различни форми и размери. И всички те имат едно общо нещо – тяхната красива зелена вода. Хората там вярват, че този отличителен цвят е специално даден от богове, когато създавали това място.

Със своя впечатляващ цвят езерата отлично се вписват в околния пейзаж, а туристите наистина добиват впечатлението за „тъмни зелени очи“, вперени в тях. Едно е сигурно – гледките отстрани и отвисоко, спират дъха.

Вижте: Флай – многоцветният гейзер насред пустинята

Езерата Акура
Езерата Акура (снимка: wikiloc.com)

Добре познатите планински вериги, които обграждат и защитават селището Aaqoura, са другата негова забележителност. По време на различните битки в Ливан и околностите, тези планини са служили като убежище на жителите на Акура. На върха на тези планини ще можете да видите цялата гледка към езерата и да усетите красотата, която природата е дарила на това място.

На връщане можете също да посетите стария сук и пристанище на Батрун, с изглед към старото рибарско пристанище Maronite Saint.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.