Дзен приказки със Сани Жекова

 
0

Да прекараш няколко минути в йога практика със Сани Жекова е преживяване веднъж на милион. Първо, защото в момента Сани е почти неоткриваема заради неспиращата подготовка за предстоящите суперважни стартове и второ, защото като че ли веднъж на милион се случва някой толкова бързо и с такава лекота да те пренесе в един друг свят, в който птичките никога не са спирали да пеят, реките бърборят неуморно, Земята диша, а ти имаш очи, уши и душа да усетиш всичко наоколо.

Ще се спуснем по пистата със Сани Жекова, когато дойде време за стартовете ѝ по време на Олимпиадата в Пьонгчан, ще я последваме в Банско, когато за втори път градът посрещне кръг от Световната купа по сноуборд и ще останем сигурни, каквито сме в момента, че Сани е една от най-прекрасните случки на българския сноуборд.

Сега се впускаме в дзен приказки.

Сани Жекова

Кое ще бъде най-голямото предизвикателство пред теб?
За мен предизвикателствата основно са свързани със запазване на добрата кондиция, защото е изключително трудно по време на път ние да спазваме добър режим на хранене, режим на тренировки и почивка. Състезанията също са доста натоварващи освен физически и психически, защото те все пак представляват стрес и за мен да намеря баланса между всичко това е най-голямото предизвикателство.

Говорейки за баланс, помага ли ти йога да останеш спокойна?
Всъщност да. Йога е философия и една система, която помага да намерим баланса между вътрешната енергия на тялото и духа. Мисля, че в забързаното си ежедневие ние често просто губим този баланс, защото нямаме време и възможност да се обърнем навътре, да забавим времето за миг, да изпаднем в съзерцание и да живеем съзнателно. Йога обхваща много древни текстове, съдържа много мъдрост в себе си и мисля, че тя ми помогна да намеря точно тази фина настройка, която търсех, и която ми помага да се справям по-добре и в работата си.

Сани Жекова
Снимка: Build Video Ltd.

Продължават ли емоциите по време и преди старт да бъдат толкова силни, имайки предвид опитът, който имаш и балансът, който изглежда си постигнала?

Просто вече количествата адреналин, които отделям, са в по-малки стойности. Все пак аз се адаптирам, привиквам, а и постоянно, за да се подготвя, се опитвам да се занимавам с други неща, които ми носят адреналин. Целта е в състезателна среда да мога да взимам по-адекватни и трезви решения, когато стане напечено, защото при нас решенията трябва да се взимат за части от секундата, което всъщност е най-голяма трудност. Самите движения, които се изпълняват, са също сложни технически, защото активират работата на много мускулни групи, които пък са свързани с нервната система и изобщо, за да си добър в моята дисциплина, трябва да си спокоен, адекватен, хладнокръвен и уравновесен. Мисля, че вече съм постигнала такава хармония, че докато карам успявам да вляза в моя flow, да забавя нещата, да следя ситуацията, която постоянно се променя около мен. Движенията и решенията, които взимам, са по-точни.

Сани Жекова
Снимка: Build Video Ltd.

Какво още ни разказа Сани ще можете да видите на 5-и декември точно в 11:00 часа в специално видео интервю, което успяхме да направим с нея само ден преди да замине за поредния подготвителен лагер. Последвайте ни във Фейсбук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.