Иран, където обичат скейта

Нова поредица на Red Bull разкрива скейт културата в Иран

0
 

Сподели

Shares
Скейт в Иран
© KEV METALLIER, скейтър: Jaakko Ojanenn

Безкрайно любопитно е наличието на не много голямата, но достатъчно устойчива, скейт общност в Иран. Ако приемем, че скейтбордингът се заражда първо в САЩ, когато калифорнийските сърфисти се чудели какво да правят в дните, в които не ставало за сърф, как спортът се е прехвърлил чак в Близкия изток и защо точно в Иран?

Скейт в Иран
© KEV METALLIER

Няма категорични сведения кога за първи път скейтът се появява в Иран, но първо бордове започват да „излизат“ по улиците на Техеран около 70-те години на XX в. Първият скейт магазин в държавата обаче отваря врати през 2010 година в Техеран, а негов собственик е Алиреза Ансари.

Още по-любопитен е фактът, че скейтбордингът е един от малкото спортове в Иран, които момчета и момичета практикуват заедно. Макар западното влияние да бива силно потискано извън столицата, групи скейтбордисти – момичета и момчета, практикуват спорта и в градове като Керман (Югоизточен Иран), Исфахан и Шираз (Югозападен Иран).

Скейт в Иран
© KEV METALLIER /скейтър: Carlos Cardenosa

На дълго пътуване именно през градовете Техеран, Исфахан и Шираз поемат фотографът Кевин Металиер, операторът Борис Пруст и скейтърите Жаако Оянен от Финландия, Насим Лаххаб от Мароко и Карлос Карденьоса от Испания в най-новата видео поредица на Red Bull – Perception of Persia. Първа серия среща скейтърите с местни карачи от Техеран и ги отвежда до някои от най-известните спотове, които всъщност са значително добри.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.