Първият сноуборд крос полигон в България е вече факт

Разговаряме с неговия проектант - главният треньор на „Борд Райдър“ Никола Манолов

0
 

Сподели

Shares
Board Rider
Board Rider

В България вече има „сноуборд крос“ тренировъчен полигон, разположен на територията на СКИ Център Осогово. SBX трасето е изградено от земя и може да функционира при минимална снежна покривка от 25 см, затова и количеството сняг ще бъде определящо за конфигурацията на трасето и големината на елементите, но няма да е водещо за провеждането на тренировки.

Полигонът е създаден със съдействието и финансовата подкрепа на СКИ Център Осогово и е по проект на главния треньор на „Борд Райдър“ Никола Манолов, с когото се срещаме, за да научим повече за процеса на реализацията му. Ето какво ни сподели той:

Board Rider
Board Rider

Липсата на тренировъчни полигони в страната в комбинация с все по-честите безснежни и топли зимни месеци са пагубни за снежните спортове. 

Не можем да контролираме природата, но можем да се приспособим към нея.
Машините за сняг са гениално изобретение, което спасява от фалит редица курорти и позволява провеждането на състезания от различен ранг. Въпреки това те се нуждаят от много вода, електроенергия и температури под нулата.

За изграждането на трасета за дисциплините сноуборд крос и ски крос се изискват огромни количества снежна маса. Това прави тези дисциплини все по-труднодостъпни и се отразява пряко на международния спортен календар.

Спасение за дисциплината в дългосрочен план може да се окаже идеята за изграждане на трасе от земна маса. По този начин се спестява до 80% от необходимия сняг. Именно такова е трасето, което изградихме в Осогово Ски Център.

Курортът не е от най-високите, но пистата, на която се намира то, е в сянка почти през целия ден. Също така влекът, който обслужва трасето, е много удобен и в рамките на един час можеш да направиш 15 спускания.

Трудностите

Проектирането на трасе за сноуборд крос не е лека и въобще възможна задача за всеки. Обикновено това се прави от екип от хора. В случая аз съм проектант. Факторите, които влияят при проектирането, са доста: за какъв ранг състезатели се изгражда, надморска височина, денивелация, изложение и релеф на терена и др.
Изграждането на трасе от земна маса е още-по трудна задача. Тя тежи много и трудно се оформя. Също така не може да се тества, докато не се покрие със сняг и това допълнително утежнява процеса.

Поддръжката на трасето е в основата. Ние сме го проектирали така, че да може да влезе трак в 90% от дължината му и в рамките на 45 минути то да бъде подготвено за следващия ден. Естествено нужно е и работа на ръка, но като цяло сме я минимизирали, с цел спестяване на време и ресурс.

Крос полигонът е създаден предимно с цел да служи на спортните клубове, развиващи тази дисциплина. Тук ефективно могат да се провеждат тренировки и състезания – трасето отговаря на изискванията на международната федерация. Също така то е атракция за любителите и популяризира спорта в обществото.

Вижте: Безплатни места за ски и сноуборд за деца в Родопите

Единствено за страната

Това е единственото крос трасе на територията на България. За съжаление, в нашата държава винаги е имало голям проблем с липсата на полигони в дисциплината и затова сега сме безкрайно щастливи и благодарни, че изградихме такова трасе и за изненада на всички ни, това се случи в една от най-слабите зими, които сме виждали.

Това не само е първото трасе от земя в България, но въобще е първото тренировъчно такова. Досега трасета в България са се правили само за състезания, с възможност за малко тренировки в дните около стартовете.
Смятам всичко това за голям скок за българския сноуборд и ски крос. През годините сме свикнали да пътуваме дълго и да плащаме скъпо, за да тренираме по трасета. Сега го имаме вкъщи и то на достъпна цена, благодарение на Осогово ски център.

Идеята за крос парка в дългосрочен план е той да се популяризира и наложи в елитния детско-юношески сноуборд и ски спорт, като домакин на тренировъчни лагери и състезания.

"Борд Райдър"
„Борд Райдър“ / снимка: Фейсбук

Отборът

„Борд Райдър“ претърпя много положителни промени през последните 2 години.
Подобрихме целогодишната спортна програма на състезателите ни и резултатите са налице. Изградихме си планинска спортна база в Осогово, където тренираме с нашите състезатели, целогодишно.

Предстои изграждането на тренировъчни полигони с изкуствена настилка за каране на сноуборд, на които състезателите ни да тренират специализирано, в сезоните без сняг.

Повече за отбора: Как се правят малки сърф и сноуборд фурии

До 2021 г. всяко лято живеехме и тренирахме в лятната сърф база на клуба, над плаж “Корал”. От миналото лято започнахме да провеждаме сърф тренировките на клуба ни в Португалия, където оставаме до края на юли. От началото на август стартираме с кондиционните тренировки в планинската ни база, до началото на есента, когато започваме със сноуборд лагерите на глетчери в Алпите и се подготвяме активно за състезателния сезон.

Вижте: Цени в зимните ни ски курорти за сезон 2022/2023 (част 2)

Състезателите

В Борд Райдър, всички състезатели са селектирани и имат ясните цели и мечти за световната сцена. Те са изцяло профилирани в дисциплината “сноуборд крос” и са младите надежди в спорта. Всичките са медалисти и шампиони в различни сноуборд дисциплини в България.
В момента всички наши състезатели участват в надпревари във възрастовите групи на децата, но от следващата година ще имаме и в юноши.

Тази зима имаме за цел да участваме в международни състезания в чужбина. Поради липсата на сняг, до момента бяха отложени общо 5 международни старта, които бяхме заложили в програмата ни. Предстоят ни SBX състезания на 11-12 март и 1-2 април в Grasgheren, Германия и се надяваме природата да е с нас и да се проведат.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.