Ина Димитрова и дихателната практика Ocean Prana: гмуркане към дълбините на собственото си аз

Шампионката по гмуркане преподава Медитация за активно съзнание, наречена Ocean Prana

0
 

Сподели

Shares
Ина Димитрова
Ина Димитрова (сн.: Личен архив)

Познаваме Ина Димитрова като водолазна инструкторка, която през 2015 година достигна дълбочина от 201 метра в Червено море, с което постави Световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води. Сега Ина се е посветила на друг тип „гмуркане“ – навътре в себе си, на което учи другите. 

Здравей, Ина! Откриваме те на ново място и с ново начинание. Ще ни разкажеш ли какво представлява Active Consciousness Meditations / Ananda Mandala?

Здравейте, любимо списание! Медитацията за активно съзнание или Ananda Mandala (Circle of Bliss) е древна и много мощна дихателна техника, особено ефективна за активиране на чакрите и събуждане на кундалини енергията.

Предназначена е да прочисти тялото от задръстени енергийни потоци, които са били затворени и оставени да ферментират в продължение на години – болка, съжаление, омраза и т.н. Те излизат на повърхността, позволявайки на човека да се справи с тях от позицията на състрадание и сила, за да продължи напред.

Ина Димитрова
Ина Димитрова (сн.: Личен архив)

Според моя учител Punnu, „Този процес прочиства енергийните канали, измива скрити емоции/блокажи/стари наранявания, активира чакрите, които повишават нивото на нашето съзнание, правят тялото ни блажено и водят до усещане за пълноценност.“ 
Практиката включва комбинация от ритмично бързо и силно дишане само през носа, редуващо се с прогресивна медитация върху 7–те основни чакри.

Тази уникална комбинация от дишане и медитация служи като много мощен инструмент за събуждане на кундалини енергията и за подобряване на нашето състояние на съзнание. Помага ни да разрушим блокажите и да получим физическо, умствено, емоционално и духовно благополучие, както и да изхвърлим буквално целия натрупан “боклук” вътре в нас.

Вижте: Ина Димитрова с рекордно -201 метра гмуркане

Какво е това всъщност – място за обучение, тренинг или споделено място за душевна релаксация? А може би нещо друго?

Това е едно защитено място, в което всеки сам извървява своя път и се оставя на процеса да премине през него, докато аз пазя пространството за всички, грижа се за правилното изпълняване ма техниките на дишане и динамична медитация, водя хората през този магически процес, а заедно с всички участници завихряме енергията в кръг, точно за това медитацията се казва мандала, защото на санскрит означава това.

OCEAN PRANA
OCEAN PRANA (сн.: Личен архив – Ина Димитрова)

Програмата ми, която нарекох OCEAN PRANA е едно пространство, в което заедно с мен на приключение през дълбините на собственото си съзнание и емоции отпътуват още хора. Често се шегувам с тях, че им подарявам безплатен самолетен билет към Безкрайността. Тези, които вече са „идвали“ с мен, знаят за какво говоря.

Вижте: Ина Димитрова мотивира деца да говорят за бъдещето

Какво отличава Active Consciousness Meditations / Ananda Mandala от една йога практика и какво е общото?

В Ocean Prana практиките съчетавам различни древни индийски, балийски, тибетски, суфистки и new age методи на динамични медитации. Медитацията е част от Йога. Йога сама по себе си не означава да извършвам някакви а̀сани или поредица упражнения, йога значи да си в баланс и единение със себе си и Вселената. Буквално йога означава съюз. И тя се състои във всичко онова, което правим на ежедневно ниво.

От колко време се занимаваш с тези практики? Как изобщо започна?

От няколко години, но след като преживях едно приключение в Бали, където изкарах Meditation Teacher Training в Убуд, осъзнах че наистина моето призвание е да вдъхновявам хората и да преподавам. То не беше просто обучение как да преподаваш, а ти самият преминаваш през дълго лечение на вътрешното си дете, лекуване на детски травми с родителите, партньорите и децата си.

Медитира се понякога по 10 часа на ден, храниш се с много малко веганска храна и в пълно мълчание. Преминаваш през няколко церемонии и тн. Аз съм такава личност, във всяко нещо търся “дълбочината” както в гмуркането, така и в програмата ми за справяне със страховете, в духовните си практики и в живота като цяло.

OCEAN PRANA
снимка.: Личен архив – Ина Димитрова

За мен още от дете винаги е имало тази борба, че животът е много повече от това, което човек вижда на повърхността и идентифицира с ума си, винаги съм знаела, че има много повече от това. През годините започнах да се занимавам и с рейки, с Хюман дизайн и Акашови записи, с йога и всичко се намести по много естествен за мен начин.

Какво те накара да поискаш да споделиш наученото?

Изчаках да бъда поканена да споделя наученото и това се случи, след като бях припозната и поканена от BALANSENSE studio да развия своите практики при тях. Поканиха ме и да на други места, но за сега съвместявам много професии и работи и съм ограничена с времето.

Какви са ползите за физическото, менталното и душевното здраве?

• Подобрява общото здраве
• Увеличава менталния мир и осъзнатост
• Подобрява имунната система и нивото на енергия
• Забавя процеса на стареене и увеличава дълголетието
• Увеличава умствения фокус, концентрацията и яснотата

Когато говорим за пранаяма в йогата, хората са склонни да го превеждат като дихателна техника или дихателно упражнение, което всъщност не е. „Прана“ означава „жизнената енергия“, „яма“ означава да придобиеш контрол над това. И така, това е фин процес, чрез който човек може да придобие контрол над вътрешните си енергии. Тези процеси се преподават в тяхната дълбочина, защото трансформиращите вътрешни енергии са много важни за стабилизиране на тялото и ума като цяло.

Ина Димитрова
сн.: Ина Димитрова

А кога човек страда?

Когато мисли, емоции и действия са в дисбаланс.

Какво означава да се превърнеш в дихание?

Ха…. Само медитиращият може да го изпита. Да създадеш такова свързване с Източника, от който идваме, Вселената чрез дишане до момента, в който всички рамки на човешкото ти проявление паднат и останеш само енергийно тяло, т.е. вече няма мен и няма теб, всичко е едно цяло и е свързано чрез Прана(диханието).

Вижте: Родопите: едно от малкото места в света с високо ниво на отрицателна йонизация

Има ли общо да водиш практика и да преподаваш гмуркане?

Разбира се. И при двете хората се страхуват, но са любопитни. Както при медитацията така и при гмуркането ДИШАНЕТО е всичко!

Ина Димитрова
Ина Димитрова (сн.: Личен архив)

А помагат ли ти тези дихателни практики за гмуркането?

Помагат за всичко.

Като споменахме гмуркане, какви са следващите цели, към които ще се насочиш?

Следващата ми цел е да развия програмата си “Отвъд страховете”, която доразширих с професионалното включване на психолога Елица Великова и с която двете през април заминаваме с група хора за остров Бали на приключение и ритрийт за дълбоко “гмуркане” в нас самите и преодоляване на страховете – от водата и неизвестното, които ни пречат да живеем живота, за който сме създадени във всичките му проявления и ширини.

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си любов, искреност и автентичност във взаимоотношенията и повече благодарност за това, което вече имаме и сме!

Подробности и новини за всички практики по Ocean Prana може да намерите във Фейсбук и Instagram профилите на студио BalanSense.

Още за програмата на Ина Димитрова и предстоящите събития ще откриете на нейния профил във Фейсбук.

OCEAN PRANA
OCEAN PRANA (сн.: Личен архив – Ина Димитрова)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.