С Байкария в Източните Родопи

0


Дата на събитието: 16.10.2013

Сподели

Shares

Между 16 и 20 октомври байкарийци ще обикалят с колела из Източните Родопи. Традиционната източнородопска байкария е отворена за всички, които могат и искат да опознаят тази част на България с колело.

Байкария

Времето в Източните Родопи през октомври обикновено е меко, а гледките на прошарени с топли цветове гори и пасища са безкрайни.

Карането ще е 3 или 4 дни в зависимост от свободното време на участниците. Ще има възможност за пристигне в сряда, четвъртък или петък сутрин. Изходната точка е село Ябълковец и хотел „Планински изглед”, стопанисван от добре познатия на байкарийци Янко. Ще се кара в към района на язовир Кърджали и реките Арда и Боровица, като колоездачите ще минат през Дяволския мост и връх Бездивен (1140 м).

ПРОГРАМА

Сряда (16.10)

Следобед пристигане в началната точка на карането – хотел „Планински изглед” в село Ябълковец. На около 270 км от София. Пътува се през Асеновград и Кърджали. Нощувката е в хотела или на палатки. Хотелът разполага с ресторант.

Четвъртък (17.10)

Сутринта започва с изчакване на пътуващите рано сутринта. Преди обед се тръгва по кръгов маршрут по Жълти рид, скалния феномен Орловите скали и Ардино. Следобед групата се прибира в Ябълковец и изчаква останалата част от колоездачите. Нощува се отново в хотела или на палатки.

Петък (18.10)

Този ден дестинацията е в северна посока по билото на Жълти рид. Груата се спуска на запад към Дяволския мост през селата Правдолюб и Дядовци. От там следва изкачване по левия бряг на Арда. Минава се през с. Латинка и след това към Любино. Нощува се на палатки в района на селото.

Събота (19.10)

От Любино групата тръгва на север и се спуска отново към Арда. От там продължава на север да се изкачва към с. Русалско. Следва изкачване на вр. Бездивен (1140 м.) и спускане на изток в долината на р. Боровица. По течението колоездачите ще достигнат до х. Боровица, разположена на вливането на реката в язовир Кърджали. Ако остане време, байкарийци ще могат да посетят и пещерата Утробата, разположена недалеч от хижата. Нощува се на палатка или в хижата. Там ще може да се поръча храна предварително.

Неделя (20.10)

През последния ден групата ще се върне в село Ябълковец и ще отпътувам. От Боровица тръгва на изток по северния бряг на за да достигне до с. Дъждовница. От там се спуска на югозапад до въжения мост при с. Сухово, където минава от южната страна на язовира. Следва плавно изкачване до Ябълковец през Брезен и Хромица. Планиран час за пристигане в Ябълковец – 16 ч.

Карането е със средна трудност. Маршрутите са съобразени със сезона. Терените са смесени – пътеки (с бутане), черни пътища и малки асфалтови пътища

УСЛОВИЯ

Настаняване: На палатки или в хотел „Планински изглед“ (сряда и четвъртък – 16 лв. на човек) и хижа „Боровица” (в събота – 10 лв. на човек). Нощувката в с. Любино (петък) ще е на палатки.

Транспорт: Всеки сам осигурява транспорта си до и от село Ябълковец. Байкария осигуряваме поддържащ транспорт, който превозва основния багаж и следва групата по маршрута т.е. от Ябълковец през Любино и хижа Боровица обратно до Ябълковец.

Храна: Всеки сам осигурява храната си. В с. Ябълковец има ресторант. В хижа Боровица можем да поръчате да сготвят. Трябва да се предвиди храна за нощувката около с. Любино.

Такса за участие: 70 лв. Таксата е организационна и включва поддържащ транспорт, водач и застраховка. Може да бъде платена в брой на място или предварително.

Записване, въпроси и коментари на: bikearea@gmail.com или на телефони 0897 247 241 (Христо Николов), 0885 184 342 (Васил Тодев).

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.