Дзен приказки със Сани Жекова

0
 

Сподели

Shares

Да прекараш няколко минути в йога практика със Сани Жекова е преживяване веднъж на милион. Първо, защото в момента Сани е почти неоткриваема заради неспиращата подготовка за предстоящите суперважни стартове и второ, защото като че ли веднъж на милион се случва някой толкова бързо и с такава лекота да те пренесе в един друг свят, в който птичките никога не са спирали да пеят, реките бърборят неуморно, Земята диша, а ти имаш очи, уши и душа да усетиш всичко наоколо.

Ще се спуснем по пистата със Сани Жекова, когато дойде време за стартовете ѝ по време на Олимпиадата в Пьонгчан, ще я последваме в Банско, когато за втори път градът посрещне кръг от Световната купа по сноуборд и ще останем сигурни, каквито сме в момента, че Сани е една от най-прекрасните случки на българския сноуборд.

Сега се впускаме в дзен приказки.

Сани Жекова

Кое ще бъде най-голямото предизвикателство пред теб?
За мен предизвикателствата основно са свързани със запазване на добрата кондиция, защото е изключително трудно по време на път ние да спазваме добър режим на хранене, режим на тренировки и почивка. Състезанията също са доста натоварващи освен физически и психически, защото те все пак представляват стрес и за мен да намеря баланса между всичко това е най-голямото предизвикателство.

Говорейки за баланс, помага ли ти йога да останеш спокойна?
Всъщност да. Йога е философия и една система, която помага да намерим баланса между вътрешната енергия на тялото и духа. Мисля, че в забързаното си ежедневие ние често просто губим този баланс, защото нямаме време и възможност да се обърнем навътре, да забавим времето за миг, да изпаднем в съзерцание и да живеем съзнателно. Йога обхваща много древни текстове, съдържа много мъдрост в себе си и мисля, че тя ми помогна да намеря точно тази фина настройка, която търсех, и която ми помага да се справям по-добре и в работата си.

Сани Жекова
Снимка: Build Video Ltd.

Продължават ли емоциите по време и преди старт да бъдат толкова силни, имайки предвид опитът, който имаш и балансът, който изглежда си постигнала?

Просто вече количествата адреналин, които отделям, са в по-малки стойности. Все пак аз се адаптирам, привиквам, а и постоянно, за да се подготвя, се опитвам да се занимавам с други неща, които ми носят адреналин. Целта е в състезателна среда да мога да взимам по-адекватни и трезви решения, когато стане напечено, защото при нас решенията трябва да се взимат за части от секундата, което всъщност е най-голяма трудност. Самите движения, които се изпълняват, са също сложни технически, защото активират работата на много мускулни групи, които пък са свързани с нервната система и изобщо, за да си добър в моята дисциплина, трябва да си спокоен, адекватен, хладнокръвен и уравновесен. Мисля, че вече съм постигнала такава хармония, че докато карам успявам да вляза в моя flow, да забавя нещата, да следя ситуацията, която постоянно се променя около мен. Движенията и решенията, които взимам, са по-точни.

Сани Жекова
Снимка: Build Video Ltd.

Какво още ни разказа Сани ще можете да видите на 5-и декември точно в 11:00 часа в специално видео интервю, което успяхме да направим с нея само ден преди да замине за поредния подготвителен лагер. Последвайте ни във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.