Sofia Street BMX

2
 

Сподели

Shares

Кратко интервю с няколко хиксери, които не само карат, но и помагат на този спорт да се развива

Място - Паметника / райдър - Нинджата / трик - bar spin

Здравейте! Кажете ни нещо повече за този спорт и за вас?
Джънкито: BMX е 20-цоловата революция!
Светльо: Почнах да карам преди 9 години. С Нинджата си купихме едно колело на партия и го чупехме постоянно. Тогава нямаше части, беше адска мизерия. За да се развива спортът, трябва да предоставиш условия за практикуване, както и внос на части и цели колела.

Колко струва един BMX?
Рой: За начинаещи нещата седят така: взимаш си за 600 кинта едно колело и почваш да го караш, докато не се счупи и разбереш, че трябва да вложиш повече и да си купиш по-добро. С по-леко и здраво колело триковете ти лепят по-лесно. Сериозните машини са около 2500-4000 лв. От известно време внасяме части, което ни улеснява.

място - НДК / райдър - Доктора / трик - Turndown

Ще помогне ли създаването на федерация?
Светльо: Не!
Рой: Повече би помогнало спонсорирането на райдъри и построяването на съоръжения. Доскоро имахме форум и сайт, но нещата пропаднаха постепенно поради липсата на пари.
Джънкито: Трябват рампи. РАМПИ-И!!!

Дейно участвахте в организацията на тазгодишния BMX батъл на VANS. Разкажете ни повече?
Светльо: Да. Юли месец се събрахме хора от цяла България. Без съдии. Местехме кемпа на четири различни спота. Награди имаше за всички, които караха. Дойдоха много хора, забавлявахме се. Имаше яко каране и бира.
Рой: Хубаво беше и това, че имаше бюджет за резервни части – караш, чупиш, давам ти нова.

Участвате ли на състезания в чужбина?
Венко: Ходихме в Gravity Park – Констанца, Румъния. Състезанието беше разделено на две категории – аматьори и професионалисти. Организацията беше на ниво. Имаше и доста добри карачи. Представянето ни не беше много добро, но пък се нагледахме на професионално каране. Имаше скок, който така и не преборихме, а за „онези“ момчета нямаше особено значение… Нашият приятел Роди стана втори в скейта.

място - Паметника / райдър - Доктора / трик - European tableмясто - Паметника / райдър - Рой / трик - Foot Jam Tail Whip

Здраво колело ли е BMX?
В отговор на този въпрос Джънки си метна хикса над глава и отговори положително. :)

Как е спонсорството у нас?
Светльо: Доктора и Слави са единствените хиксери в България, които се спонсорират от фирми, но това не значи, че имат договор – получават осигуровки и пълен съпорт за каране. Има накъде да се подобряват нещата – 100%.
Джънкито: Всички, които караме, се спонсорираме взаимно с части, вече ползвани от някой. Така помагаш на тези, които тепърва почват да карат.

Какво ти коства един трик?
Светльо: Доста труд, но нищо не става без въображение и желание.
Рой: Каране и опит след опит! И малко травмички.
Джънки: Яко бира.

Колко парка има у нас?
Рой: Има в Хасково, Монтана и Варна. Всичко друго не може да се нарече парк. За съжаление в София все още няма такъв въпреки количеството хора, които карат.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. doktora kolko struva tvoq bmx i ot kade dasi kupq hubav bmx kato tvoq ot koi magazin i ot kade i kak moga da polucha sponsor

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.