ХОР „БОДРА СМЯНА“

0
 

Сподели

Shares

След проследихме началото на уиндсърфа и живите легенди в спорта, веднага засилвам към вашето внимание мучачото Голито Естредо.

Голито Естредо
Голито Естредо

Роден през 1989 г. в Парламар, Венецуела, за първи път започва да се състезава на 13-годишна възраст, като до момента е носител на шест световни купи в дисциплината фрийстайл. Това е човекът, благодарение на когото уиндсърфингът няма начин да загине… или пък случайно да бъде изместен от кайтсърфинга. Допринася нечовешката за равитието на дисциплината към днешна дата, като процесът търпи развитие. Затрогващо и с благоговение го наричам Mr. Alien (Г-н Извънземен). Като го гледа човек в тубата, за да абсорбира уменията му, в захласването си, успява да забрави от коя фигура е тръгнал човекът, за да навърже 4-5-6 такива и да се озове в някаква космическа безкрайност на ротациите… Еър Флака в Шака 720, yeah! Като жабка по водата е, скача от място и с лекинка засилка… и скачааа високооо! (Дали белите могат да скачат така?!) И навързва, навързва… последният да затвори вратата.

Сара-Кита Офринга
Сара-Кита Офринга

Дамската представителка в същата дисциплина, еквивалент на Естредо, е къдравелката Сара Кита Офринга от Аруба. Родена на 4 юли 1991 г., на 24-годишна възраст тя вече е седемкратен носител на световната титла във фрийстайла и двукратен в слалома. Определят я като „кралицата на фрийстайла в уиндсърфинга“. На искането да се опише във водата отговаря: „Винаги съм водена от предизвикателството да „изпомпам“ нещо ново. Опитвам се да работя предимно върху нови трикове и това е причината за внушителните ми „размазванки“ във водата. Но дори и най-малкият прогрес е страшна мотивация за мен, до степен да вярвам, че всяко падане си е заслужавало… Като цяло съм весела и винаги ентусиазирана, особено за случването на нови неща“.

Любимите й места за каране са Фуертевентура, Бонейр и Аруба. За Сара не се говори много, дори е трудно да се намерят разнообразни нейни снимки в интернет пространството… Присъствието й във фрийстайла е ненатрапчиво и скромно. Но уменията в пумпалеенето са завидни. Физически е внушителна – висока и здрава, лицето й винаги по детски захилено, добронамерена и сърцата, мята си се мъжката във водата. Участва в много кампании за популяризиране на уиндсърфинга сред малките момиченца. Сара си остава вдъхновение не само за нежната половина в спорта, но и мотивация за силния пол.

Близначките Морено
Близначките Морено

Прегледът на световния уиндсърф уейв-фрийстайл елит не може да мине и без сестрите Ибала и Дайда, по прякор Близначките Морено. За тях винаги се говори в множествено число и няма как да е другояче. Родом от Лас Палмас, Гран Канария, Испания, те правят дебюта си на световната уиндсърф сцена през 1998 г. В някакъв период от време за сестрите не се говореше много и затова, ненадейно и за себе си, бях решила, че са тихи и скромни личности, само постиженията им на световния уиндсърф подиум бяха шумни и крещящи, отмятащи, прославящи, зашлевяващи и доказващи, че са безкомпромисни във фрийстайл уейврайдинга.

Обяснението за тишината около тях дойде малко по-късно, когато един ден Дайда се появи в медийното пространство, за да сподели, че е преборила диагнозата рак. Същата й е поставена 2012 г. и това я подтиква към самовглъбение. Притихва, но не защото е паднала духом или се е отказала от борбата, а за да започне побеждаването на новото предизвикателство по нейни думи „изотвътре“ и със същата онази настъпателна упоритост, с която всеки път успява да се покатери, за да види света от гребена на вълната, в духавица и пяна, докато кара уиндсърф. Много малко са посветените в двубоя й с болестта. Химиотерапията я отслабва видимо физически, тя самата казва пред списанието Cooler: „Не съм същата. Видно е, че не съм. Преди четири години бях в страхотна физическа форма и точно тогава не бях готова да спра да карам уиндсърф…“ Ибала е неотлъчно до нея, съдбата им е отредила да са заедно и в това страшно, сломяващо житейско препятствие и изпитание за силата на личността им.

В момента сестрите развиват уиндсърфинг спорта на Посо, участват активно в организирането на кръговете от състезанията за Световната купа, провеждат тренировъчни лагери, стопанисват малко хотелче за отдих. Не спират да тренират, всеки момент, в който има прогноза, са във водата, стремят се към усъвършенстване и според мен захождат пряко към нови върхове. Следобедите и след задължителната тренировка за деня Дайда работи като физиотерапевт, помага на близки и познати, на хора в нужда. Понякога сред пациентите е и нашият познайник фрийстайлър Голито Естредо… Който не спортува, той не се травмира!

След загърбване на поредното предизвикателство, близначките Морено са по-силни отвсякога. Макар да казват за себе си “въпреки, че сме родени в един ден, по едно и също време, излезнали сме от едно и също коремче, сме много ралзични…“, животът им е отредил да са задружни и еднакви в силата на волята си и по зрелищност на карането на уиндсърф. За нас отстрани остава възхищението от хладнокръвието (нищо, че в жилите им тече кипящата испанска кръв!), с което двете заявяват на света, че уиндсърфът няма да умре, а ще пребъде!

Philip Köster - Action

И след като доволно спрегнахме имената на фристайлърчетата, трябва да разкажем и за летежите на детето-чудо Филип Костер, който също фрийстайлничи, но по вълните. Роден на 5 март 1994 г., на канарския остров Las Palmas, той живее на къща в близост до морето заедно с родителите и сестра си. На осем „той е малък, но вече знае“, че иска да се занимава с уиндсърфинг и нищо друго. И това не е изненада за никого, предвид, че докато пише домашните си, от прозореца на стаята си може да наблюдава екшъните на местните гурута във водата. Преди да започне уиндсърфистката си кариера, Филип е шампион на Канарите по плуване, водата е любимият му физико-химичен елемент, и кариерата му получава тласък именно в тази посока. На 12 получава уайлдкард за PWA World Cup в Позо и въпреки че е елиминиран още на първия кръг, това е разковничето, което го кара да продължи да тренира като обезумял, използвайки всяка минута във водата, за да се усъвършенства.

Разбира се, резултатите не закъсняват, на седемнадесет Филип Костер става световен шампион в категория вълни при мъжете, и съответно е най-младият световен шампион в историята на уиндсърфинга. Не е ли това само по себе си космос? Мъникът да сложи в „джобчето“ си мъже-професионалисти с дългогодишен опит зад гърба си? И всичкото това с невероятна лекота…

В момента лудкото Костер „диша във врата“ на Рикардо Кампело, направил първи опит да завърти тройния фронт лууп, а цялата уиндсърф гилдия му стискаме палци… защото всеки път е на косъм да го стори, дори ако трябва да сме точни, на милимунда от косъма е. Със сигурност успехът му е въпрос на време… на кратко време!

Пълната статия и още много вятърничеви емоции, свързани с уиндсърфа, ви очакват в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.