Иновации за светлина

0
 

Сподели

Shares

Във фирмената история на марката Coleman се пази разказът за среднощната разходка на Уилям Колман, вдъхновила младия иноватор да започне производството на осветителни тела и по-специално настолни лампи и фенери, които да заменят газовите и димящите маслени лампи във фермите, селско-стопанските пространства, а и домовете на хората.

През 1901 година младият Уилям Колман започва да изработва и продава фенери в Уичита, Канзас. Идеята му очевидно се оказва не просто добра, а необходима за развитието на осветлението и днес, повече от 100 години след началото на производството, Coleman е лидер в продажбата на фенери и светлини за аутдор активности, къмпинг и живот на открито.

Палатка, нощ
Снимка: fotothing

Освен, че се грижи за това да ни бъде светло обаче, Coleman се стреми да го прави по най-ефективния начин.Днес марката не престава да създава и развива иновативни технологии, които да усъвършенстват осветителните им тела и да направят нашия престои сред природата по-приятен.

Coleman, BatteryLock
Снимка: huntinglife

Дори когато са изключени, фенерчетата продължават да черпят от заряда на батерията, защото контактът с нея никога не е напълно прекъснат. Така, изведнъж може да се окаже, че чисто новият ни фенер, който сме използвали само за половин час миналата година, няма достатъчно батерия, за да освети тъмнината, когато най-много ни се налага.

Именно, за да не се случва това, от Coleman създават технологията BatteryLock™, която предпазва батерията от изтощаване, като я отделя от контакт само с просто завъртане на „главата” на фенера. Когато батерията е заключена, върху фенерчето се появява червена линия, която обозначава спряното „източване” на източника ни на енергия. По абсолютно същия начин – със завъртане главата на фенера, батерията се включва и фенерчето започва да свети, разчитайки на толкова заряд, колкото е имало и последния път, без да е изхабило допълнителен.

Coleman Flashlight

С технологията BatteryLock™ e оборудвано фенерчето DIVIDE+ 200. То е джобно и е идеален резервен източник на светлина, когато сме сред природата. Работи в два режима – максимален и икономичен и е водоустойчиво. В максимален режим фенерчето има продължителност на работа 2 часа, а в икономичен – 35.

Основни характеристики на DIVIDE+ 200:
• Осветеност: 200 лумена в максимален режим, 20 лумена в икономичен режим
• Дължина на светлинния лъч: 200 м в максимален режим, 70 м в икономичен режим
• Захранване: 3 х ААА батерии
• Размери: 3.8 см (диаметър на главата) x 13.1 см (дължина) х 1.7 см (диаметър на корпуса)
• Тегло: 229 гр
• Състав: Анодизиран алуминий

Иновативните технологии на марката за усъвършенстване на светлинните тела обаче, не свършват дотук.

Coleman Lights
Снимка: Coleman

KineSix™ позволява управление на светлината от челник безконтактно. Технологията е в голяма помощ, когато се движим с колело, бягаме или изпълняваме друга физическа активност, защото единственото, което трябва да направим, за да променим режима на работа на челника, е да размахаме ръка пред него. С движение на ръката пред сензора на челника и без докосване на никакви бутони, можем да настройваме силата, с която свети светлинката, да я включваме и изключваме, което улеснява работата с челник дори когато сме с дебели ръкавици или се движим с висока скорост.

Друга технология, разработена специално за работата с челници е REAX™.

REAX™ е светлинен сензор, който сам настройва силата на светлината, излъчвана от челника. Благодарение на технологията лъчът светлина се саморегулира спрямо околната среда и нуждите на използващия го.

Когато се фокусираме върху обекти, които се намират близо до нас, осветеността намалява, а лъчът свети с „плаващ” ефект за по-добра видимост. Когато задържим погледа си върху далечен предмет, лумените автоматично се увеличават, а лъчът се „разтяга” до точката, към която гледаме.

Сензорът REAX™ може да бъде включван и изключван спрямо предпочитанията ни. Задейства се като задържим бутонът за включване и изключване за четири секунди.

Челникът, който съчетава и двете технологии KineSix и REAX, е CXS+ 250. Освен, че можем да го управляваме само с жестове на ръцете или да разчитаме на умните му сензори, които да се грижат за осветеността на пътя ни, челникът разполага и с технологията за деактивиране на батерията против загуба на енергия – BatteryLock™.

Coleman Headlight

Основни характеристики:

• Осветеност: 250 лумена в максимален режим, 20 лумена в икономичен режим
• Дължина на светлинния лъч: 40 м в максимален режим, 5 м в икономичен режим
• Време на работа: 4 часа в максимален режим, 50 часа в икономичен режим
• Захранване: 3 х ААА батерии (включени в комплекта)
• Размери: 8.8 х 4.55 х 3.6 см
• Тегло: 120 гр с батерии

Още продукти на марката Coleman, както и още много стоки за активности сред природата, можем да намерим в магазините на Sport Depot и онлайн на този адрес.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.