Хората зад трасето в Петрич: Кирил Архитекта

0
 

Сподели

Shares

Киро – или Архитекта, както е известен, кара за Vivo, но освен това се занимава и с изграждането на трасета, откъдето идва и прякорът му. Докато едни от най-добрите спускачи на България тестваха новото трасе Конгур Air DH в Петрич, ние се разговорихме с един от главните виновници за съществуването му.

Кирил Цветков - Aрхитекта, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги ДаскаловЗдрасти! Ще ни разкажеш ли за отбора, за който караш?
Започнахме да караме преди около година и половина, и оттогава нещата се развиват много бързо. На майтап почнахме, и след два месеца вече бяхме на първото ни състезание. Взехме, че показахме резултати, пък и много се харесахме на хората и те почнаха да искат да идват в нашия отбор.

Кирил Цветков - Aрхитекта, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов

И кога решихте да си направите трасе?
Трасето започнахме да го строим преди около половин година. Преди това то беше една пътека, по което постоянно се засичахме с туристи, и дори имахме жалби в горското и в природния парк. Затова решихме, че трябва да направим нещо по въпроса и да го прекараме малко по-встрани. Оттогава почнахме да копаем здраво. Първо започнахме на ръка, с инструменти. Беше много трудно, докато не намерихме подкрепа от общината и от други спонсори, които ни осигуриха и багер, и благодарение на тях всичко това е възможно, тези големи изкопи.

Кирил Цветков - Aрхитекта, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Кирил Цветков – Aрхитекта, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов

На какво ниво сте в момента, готови ли сте?
Трасето все още е на 70%, остава ни най-горната част, дотук имаме около километър и половина. Стараем се да го направим около два. И най-вече да има от всичко, засега има най-много скокове, което е и най-специфичното на трасето. Имаме 11 скока, като всички са над 6-7 метра, а най-големият достига 15 м. Кръстили сме го Конгур Air DH, защото самото трасе ще се спуска за около 2 минути, от които 30 секунди са ти във въздуха.
Air Kongur, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Предстои ви и първото състезание по трасето. Ноември не е ли малко късно?
Не, напротив, това е най-доброто време за провеждане на състезание точно тук, климатът ни го позволява. Тук е по-топло и сезонът почва септември месец. Караме цяла зима, дори много хора от другите градове идват тук да тренират.

Теодор Мавродиев, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Теодор Мавродиев, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов

Още за Vivo и трасето над Петрич:

Клубът VIVO Петрич и момчетата в него
– Видео „Даунхил „летището“ на Петрич, Калифорния“
Олег Милушев – основният двигател на Vivo
Емил Кузманов – човекът, на чийто неуморни усилия се дължи по-голямата част от Конгур Air DH
Теодор Мавродиев от Vivo – най-бързо развиващ се планински колоездач в България
Стивиан Гатев, който тества трасето

Теодор Мавродиев, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов
Теодор Мавродиев, клуб VIVO, Петрич; Фотография Георги Даскалов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.