Вълнението на младите

Сподели

Shares
алберто де марио лонгборд сърф Runawave
снимка: Runawave архив

Лонгборд е освен онзи издължен вариант на скейтборда, с големите колелца, и вид сърф дъска, която определя и своя отделна дисциплина в сърфа. Океанският лонгборд е дълъг от два до пет метра. Това определено звучи доста, но истината е, че в началните години на сърфа, в Хаваи и други района на Тихия океан, хората са карали точно такива дъски. По-късите сърфове, свързани с агресивно каране на гигантски вълни, се измислят и набират популярност чак през 60-те години. Лонгборд сърфинът не е дисциплина, която ще видите на Олимпийските през 2020 г., но е направление в спорта, което съхранява най-добре неговата автентичност и позволява чиста форма удоволствие, без прекалено много стрес.

Преди месец плажовете Силистар, Ахтопол и Хармани, по южното ни Черноморие, посрещнаха един от най-добрите лонгбордисти в Европа при аматьорите – испанецът Алберто де Марио, който наскоро се присъедини към отбора на българския производител на неопренoви костюми Runawave. Това е една съвсем млада компания – официално на пазара от този септември, която вече гради качество и стил според най-модерните маркетингови наръчници. Поставила в основата си естествения човешки стремеж към свобода, Runawave поверява името си на най-младите сърфисти, в които именно намира тази липса на ограничения, на вдъхновението за каране и на креативността. Де Марио, както и останалите членове на отбора – българите Никола Абаджиев и Илияна Стоилова и испанецът Нагай Пунтиверио, са все младежи около 20-тата си годишнина.

алберто де марио лонгборд сърф Runawave
снимка: Runawave архив

Това е първо посещение на Де Марио в България и той дава висока оценка на местните условия за сърф. Атлетът разказва, че за двата дни прекарани по българското Черноморие успява да хване добри вълни и най-вече да се забавлява в добра компания, с местните сърфисти. Температурата на водата по това време на годината е 11-13 градуса и Де Марио е напълно доволен от представянето на неопрена си в тези условия, конкретно моделът Runawave Premium Bold. Освен топлина, костюмът му осигурява несравним комфорт, заради модела и материала, от който е ушит. Де Марио има повече опит с каране в топли климатични зони, въпреки че може да се похвали и с един сърф трип в Ирландия. Tемпературите на водата, които го посрещат у нас, съответстват на пролетните такива в неговия базов курорт Салинас, разположен на северното испанско крайбрежие. Благодарение на течението Гълфстрийм, локацията е популярна с по-топлите си води и естествено със страхотните си условия за сърф.

От 2001 г. насам, в Салинас се организира ежегодно най-мащабното събитие за лонгборд сърфинг в Европа, Vans Salinas International Longboard Festival, което включва състезания на професионално и аматьорско ниво. На тазгодишното издание, в края на месец юли, Де Марио се класира първи сред аматьорите в конкуренция от над 50 участника. Испанецът може да се похвали с още две големи победи на европейски първенства през 2014 г. и 2012 г. Това което предстои за Ди Марио сега е усилена подготовка за първо участие в Световната купа по лонгборд сърфинг през 2017 г.. Той ще прекара цялата зима на Канарските острови, където ще има подходящи условия за тренировки в неговата дисциплина. С вдъхновението на всяко 20-годишно момче, хлътнало по някой екстремен спорт, Де Марио обяснява, че сърфът в основата на живота му и никога не би спрял да кара. А животът му наистина принадлежи на океана. Той прави опити на сърфа още на четири годишна възраст по плажовете на Алмерия, близо до родното му място. Любимият му трик на лонгборда е стойка на ръце – номер, който изглежда точно като съответната поза в йога. Нищо чудно, че Ди Марио практикува йога три-четири пъти в седмицата. Той кара също доста сейтборд и е достатъчно добър и отдаден, че да преподава спорта на малки деца. Той дава професионални уроци и по сърф в курорта Салинас, което е и основната му работа през по-голямата част от годината.

алберто де марио лонгборд сърф Runawave
снимка: Runawave архив

Именно в Салинас, Де Марио се запознава с Георги Маринов, създателят на Runawave. Предприемачът се спира в сърф училището на Ди Марио да презентира чисто новите неопрени на бранда. В последствие сърфистът проявява лична инициатива да се свърже с Маринов, тъй като българските костюми са му оставили много добро впечатление. Тази постъпка допада на шефа на Runawave и оттам се завързва един дълъг разговор, който не спира само до карането на сърф, а минава през изкуството на маркетинга и идеалите на една спортна марка. Освен като посланик на Runawave, Де Марио има важната роля да изпробва продуктите на фирмата и да търси възможности за подобрения. Той самият се интересува от маркетинг и дори има малък опит в развиването на собствен сърф бранд. Когато разговаряхме с него по телефона, му предстоеше за първи път да посети фабриката на Runawave в Родопите. Прозвуча ни сякаш посещението е толкова вълнуващо за него, колкото и предишните дни, прекарани на морето. Все пак да участваш в дефинирането на една млада компания, когато си още на 20, е една страхотна възможност!

алберто де марио лонгборд сърф Runawave
снимка: Runawave архив
алберто де марио лонгборд сърф Runawave
снимка: Runawave архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.