14×1000 Catalonia Project: Новото предизвикателство за Серги Минготе

Всички осемхилядници за 1000 дни без кислород

0
 

Сподели

Shares

Алпинистът Серги Минготе представи своя уникален и силно амбициозен проект „14×1000 Catalonia Project“. Целта му е изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата в срок до не повече от 1000 дни, без използване на кислородни бутилки.

Разбира се, тук можем да направим аналогия с проекта на Нирмал Пурджа Project Possible 14/7″, който цели изкачване на всичките осемхилядници, но в течение на седем месеца. Разликата между двете начинания е, че при реализацията на своя проект Нирмал използва допълнителен кислород. В същото време целта на Серги Минготе е изкачване на осемхилядниците без кислородни бутилки.

До момента, от 2018 до 2019 г., 48-годишният Серги Минготе е изкачил без допълнителен кислород шест осемхилядника, в рамките на друг свой проект – „3 * 2 * 8000“. Тоест по същество сегашното му начинание се явява логично продължение на изкачванията, започнали на 16 юли 2018 г. с покоряването на връх Броуд пик.

Само седмица след Броуд пик, екипът на каталунеца се изкачи на втория по височина връх в света – К2.  След това, през септември 2018 г. Серги успешно изкачи и осемхилядника Манаслу. През май 2019 г. той се отправи към Еверест и Лхотце.

Серги Минготе
Снимка: elperiodico.com

И ако изкачването на Лхотце протече успешно, то до Еверест той не успя да достигне. Причина за това стана смъртта на българския алпинист Иван Томов и голямата физическа умора, натрупана при изкачването на Лхотце. В резултат алпинистът отмени своето изкачване на Еверест и по този начин прекъсна първоначалния си проект „3х8000“.

След това той се съсредоточи в шестия по височина осемхилядник – Нангапарбат, на който се изкачи през юли и впоследствие – на връх Гашербрум ІІ (в компанията на Денис Урубко, Марко Конфортола и Али Дурани.

За да изкачи и останалите 8 върха, по план каталунецът разполага с по-малко от 600 дена, като хилядата дни, от датата на първото изкачване, изтичат на 11 април 2021 г. Ако на Минготе му се удаде да реализира своя проект, той ще се превърне в алипинистът, най-бързо изкачил всичките осемхилядници без да използва допълнителен кислород.

Серги Минготе
Снимка: elperiodico.com

При това, ако начинанието успее, неговото изкачване на Еверест, К2 и Канченджунга в срок под 365 дни ще превърне Сержи и в най-бързият алпинист (неизползващ кислородни бутилки), изкачвал трите най-високи върха на планетата, изпреварвайки сегашния рекордьор Силвио Мондинели, на когото бяха нужни 3 години и 74 дни.

При толкова плътен график Серги не може да си позволи да пропусне следмусонния есенен период в Хималаите и още на следващата седмица той ще се отправи към осемхилядника Дхаулагири.

В по-далечните планове на алпиниста са – изкачване през есента на 2020 г. на Анапурна и Канченджунга, лятото – на Гашербрум І, на Шишапангма и Чо Ою през есента, и накрая на Макалу и Еверест, през пролетта на 2021 година.

Безусловно, освен техническите трудности, за изкачването на Шишапангма и Чо Ою, на Серги ще му се наложи да се сблъска и с непредсказуемостта при издаването на разрешителни от китайското правителство, откъдето досега нееднократно са отказвали такива и и дори са затваряли върхове за изкачване.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.