Еверест: Историята на една невероятна надпревара

Доц. Сандю Бешев разглежда историята на изкачванията на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Еверест – 8848 метра! Краят на Земята. От там нагоре започва Небето.

Там свършва територията на алпинистите, защото нагоре е само за космонавтите. 1921 година! Паметно първо начинание. … 11.30 часа на 29 май 1953 година четири крака стъпват на 8848 метра. Новозенландецът Едмънд Хилари и Шерпът Норкей Тензинг, като участници в експедицията на Великобритания, осъществяват историческото първо достигане края на Земята. Над тях е само Небето.

Вижте: Сандю Бешев за първото изкачване на Еверест

Еверест
Еверест / Снимка: Wikipedia

А 70 години по-късно?…

Изкачването на Еверест не успокои духовете, защото битката за върха продължи с още по-голям интерес. Едни търсиха реабилитация от предишни неуспехи, други откриха нови маршрути, някои тръгнаха в единоборство, откриха още два хималайски сезона – есенен и зимен. Към Еверест тръгнаха, и то много успешно, и жените. Някои се отказаха и от допълнителния кислород. Потърсиха се и се установиха възрастови рекорди – 13-годишни деца и 80-годишни старци. На Еверест се изкачиха и хора в неравностойно положение. И още много подобни, които ние ще пропуснем, за да проследим само тези…

Вижте: Годишнина от първото изкачване на Еверест

С най-много изкачвания

Наванг Гомбу
Наванг Гомбу (снимка: markhorrell.com)

На 1 май 1963 година, или 10 години след първото изкачване на Еверест, под № 11 индиецът Наванг Гомбу записва името си в златната книга на изкачилите този най-престижен връх на планетата. Тогава той е на 31 години и осъществява своето изкачване в състав на експедиция на САЩ.

Две години по-късно в състав на индийска експедиция той става първият човек, стъпил два пъти на космическите 8848 метра. Датата е 20 май, а годината 1965-а. Сензацията е голяма. До момента на вр. Еверест са стъпили само 16 души и един от тях е и той, и то за втори път. Кой ще подобри този първи рекорд? – се питат журналистите. И отговорът идва едва след 17 години, защото…

Вижте: Годишнина от първото изкачване на Еверест без кислород

Язуо Като
Язуо Като (личен архив)

След като е бил на върха на 26 октомври 1973 г. и на 3 май 1980 г., на 27 декември 1982 г. със своето трето, и то зимно и самотно, изкачване японецът Язуо Като подобрява рекорда на Гомбу. Това му изкачване предизвиква ожесточен спор, не по отношение на самото изкачване, а дали то е първо зимно или за първо зимно трябва да се счита това на поляците Кшиштоф Виелицки и Лешек Чихи, осъществено на 17 февруари 1980 г. Въпросът третираше само валидността на зимния сезон в Хималаите. Въпросът днес е решен – 17 февруари влиза в рамките на зимния сезон. Подминаваме въпроса за зимните изкачвания и се връщаме към същността на нашата тема, защото…

Сундаре Шерпа
Сундаре Шерпа (Everest Today)

На 29 април 1985 г. Сундаре Шерпа повежда в класирането като успява да стъпи за четвърти път на 8848-те метра /2.Х.1979 г., 21.Х.1981 г., 5.Х.1982 г./, а на 10 май 1988 г. осъществява своето пето изкачване. Жалко, че на 17 октомври 1989 г. на път за шестото си изкачване Сундаре намира смъртта си в ледените води на река Пангбоче.

Природата не търпи празноти и по това време на еверестката сцена се бе появил негов достоен съперник и това е Анг Рита, който…

Анг Рита
Анг Рита (снимка: omgnepal.com)

На 14 октомври 1988 г. изравнява рекорда на Сундаре, стъпвайки и той на Покрива на света 5 пъти. Останал сам Рита бързо увеличава бройките си както следва – шесто изкачване на 11 май 1990 г., седмо, на 15 май 1992 г., осмо на 16 май 1993 г., девето на 23 май 1995 г. и десето на 10 май 1998 г.

Анг Рита започва кариерата си на шерп в района на вр. Дхаулагири, като на 12 май 1979 г. изкачва първия си осемхилядник. До 1982 г. той прави още три успешни изкачвания на този именит връх и през 1983 г. се прехвърля в района на Еверест, където пълновластен господар там е Сундаре. Рита не се смущава от това и само след 4 години се изравнява със Сундаре. Още тогава журналистите предчувстват динамична и много интересна битка между двамата, която за съжаление не се провежда.

Вижте: Първото в историята зимно изкачване на осемхилядник е на Еверест

За Рита Еверест не е само сбор от изкачвания, защото всяко от 10-те му изкачвания е по своему различно. Шест от тях са в предмусонния /пролетен/ период, три са през есента и едно при тежки зимни условия през сезон 1987/88 г. и това е четвъртото му изкачване. Пет от изкачванията му са по различни маршрути, а общото от 10-те му изкачвания е това, че са направени без ползването на допълнителен кислород. Освен това Анг Рита има още три изкачвания на Чо Ойю и едно на Кангчендзьонга. Когато Рита закръгля изкачванията си на Еверест на 10, закачва пикела и въжето на стената.

Аппа Шерпа
Аппа Шерпа (снимка: backpacker.com)

Междувременно на сцената през 1990-те години са излезли двама нови големи съперници. На 10 май стартира Аппа Шерпа, а на 20 октомври Бабу Чири. Битката между двамата е много оспорвана и интересна. Всяка година те изкачват по един или дори по два пъти Еверест.

 

Бабу Чири
Бабу Чири (снимка: Оlukhumbu, Фейсбук)

На 6 май 1999 г. Чири излиза напред със смайващия си рекорд. Престоява на 8848 метра 21 часа и то без допълнителен кислород. Специалистите са шокирани – толкова време в зоната на смъртта?… Там, където науката е доказала, че повече от 5 часа е рисковано да се стои на такава височина.

Аппа не остава назад като изпреварва с две изкачвания, но Чири има нова идея. На 21 май 2000-та година световните осведомителни агенции разпространяват смайващата новина. От базовия лагер /5350 м/ Чири просто изтичва до 8848 метра и слиза до базата общо за 16 часа и 56 минути. При 11-то си изкачване към Еверест, обаче Чири попада в ледена цепнатина и загива.

Аппа Шерпа остава сам в битката и бързо натрупва бройки. За 20 години и 10 дни той закръгля изкачванията си на 20. „Спирам до тук. Ще дам път на младите” – заяви тогава Аппа пред журналисти, дошли специално да отразят голямото постижение. Е, не устоя на обещанието си, защото на 11 май 2011 г. прибави още само едно и то бе наистина последно…

В наши дни

И тук Природата не остави празно пространство и то бързо се запълни. Днес ние сме свидетели на това, което новите двама рекордьори правят в дните на 70-годишния юбилей от първото изкачване на Световния връх. Не споменавам бройката, тъй като 53-те години на Ками Рита не са чак толкова много, а 46-те на Пасанг Дава Шерпа са многообещаващи… Засега категоричен с 28 бройки напред е Ками. Очаква ни много интересен следмусонен период, защото, както казва Рита, той не гони рекорди, а само си върши работата. А тя работата му е да води хора на Еверест.

Вижте: 39 години от първото соло изкачване на Еверест

Аз обаче няма да сложа тук точка на този материал. Винаги когато съм имал възможност да говоря или пиша по тази тема, съм изразявал своето категорично становище и то е, че дълбоко уважавам всяко изкачване на първия връх, независимо от това как е осъществено. Това обаче не означава, че не разграничавам някои от изкачванията, не само на този връх, но и на всеки от 14-те осемхилядника. Правил съм и сега правя съществена разлика от изкачванията на горепосочените алпинисти, правили своите изкачвания по времето, когато в Хималаите имаше истински алпинизъм, от времето когато те се завладяха от комерсиализма.

Ками Рита и Пасанг Дава - с 28 и 27 изкачвания на Еверест
Ками Рита (28) и Пасанг Дава (27), рекордьорите по брой изкачвания на Еверест (снимка: 7 Summits, Фейсбук)

В нашия случай изкачванията до времето на Аппа Шерпа се отнасят към първата група. Тогава посочените алпинисти са участници в алпийски експедиции и са участвали в изграждането на междинните си лагери, в движение са поставяли въжени парапети там, където е било необходимо. Екипировката им, както и алпийските съоръжения са били на много ниско ниво и значително по-тежки.

Вижте: Траверсът на Безенгийската стена- „Виза към високите върхове“

С появата на комерсиализма нещата коренно се изменят. Маршрутите, по които днешните рекордьори вървят, са готови, с предварително поставени и поддържани парапети, екипировката им е в пъти по-лека и надеждна. Почивката в базовия лагер днес дава много по-добри условия за активна почивка и нормално възстанавяване между отделните аклиматизационни изкачвания.

доц. Сандю Бешев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.