Първото в историята зимно изкачване на осемхилядник е на Еверест

На 17 февруари 1980 г. Лешек Чихи и Кшиштоф Виелицки изкачват Еверест

0
 

Сподели

Shares

Знаете ли, че Еверест е първият изкачен осемхилядник през зимата?

Постижението се случва през 1980 г. На 17 февруари полските алпинисти Лешек Чихи и Кшиштоф Виелицки достигат до 8848 м. Изкачването им ги превръща в първите в историята хора, които достигат до осемхилядник през зимата.

Полската експедиция през 1980 решава да поеме към най-високия връх в света по класическия маршрут от стрната на Непал. Това се случва на 5-и януари, а в началото всичко тръгва като по вода. В главите на алпинистите дори са се въртели мисли защо никой досега не е успявал да достигне осемхилядник през зимата.

Първото зимно изкачване на осемхилядник
Photo: Bogdan Jankowski/source: winterclimb.com

След това обаче идва моментът, в който те достигат до 7100 м, където започва да духа смразяващ вятър. Разбира се, важен фактор в тези години е бил фактът, че алпинистите не са разполагали с точна прогноза, както в наши дни. Тогава те не са знаели дали е твърде веторовито или студено, за да тръгнат нагоре.

Първото зимно изкачване на осемхилядник
Photo: Andrzej Zawada/source: winterclimb.com

Именно това е и една от причините след месец на голяма височина само няколко души да бъдат във форма за финалното изкачване на Еверест. Силните ветрове са продължавали да бъдат една от най-големите пречки. Друг от основните проблеми е бил, че поляците са имали разрешение за пребиваване в планината само до 15-и февруари – момент, в който все още никой от тях не е успял да достигне върха. След нова молба от тяхна страна, правителството на Непалл им отпуска още два дни – до 17-и февруари.

Първото зимно изкачване на осемхилядник
Photo Stanisław Jaworski/source: winterclimb.com

Последният шанс е бил е мотивацията за Лешек Чихи и Кшиштоф Виелицки, които намират сили да тръгнат към върха, въпреки прекараната последна нощ на -42 °C. В 06:50 ч. те започват своето изкачване, а в 14:25 ч. двамата алпинисти оптравят поглед към света от неговия покрив и стават първите в историята хора, изкачили осмехилядник през зимата.

Първото зимно изкачване на осемхилядник
Photo: Leszek Cichyi/source: winterclimb.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.