Световно благотворително бягане „Крила за живот“

0


Дата на събитието: 03.05.2015

Сподели

Shares

Кампанията „Крила за живот“ има за цел събиране на средства за изследвания и подкрепа на хората с увреждане на гръбначния мозък.

Световното бягане „Крила за живот“На 3-ти май 2015 асът от Формула 1 Дейвид Култард, безстрашният Феликс Баумгартнер, шампионът от рали „Дакар“ Марк Комаи американският шампион при офроуд камионите Рики Джонсън ще са сред 35-те шофьори на „колите-ловци“, които ще преследват десетки хиляди бегачи във второто издание на Световното бягане Wings For Life.

Имена като австралийските състезатели от Формула 1 Дейниъл Рикардо и Марк Уебър, немската шампионка в маратона Сабрина Мокенхаупт и френският състезател по ски алпийски дисциплини Люк Алфан вече са потвърдили участие и ще се опитат да останат колкото е възможно по-дълго пред уникалните за събитието „коли-ловци“, които ще играят ролята на подвижни финиш линии.

Веселин Овчаров

Българският акробатичен парапланерист и световен рекордьор Веселин Овчаров също се включи в благотворителната кампания. Повече за участието ще можете да научите от нас скоро.

Най-близката дестинация до България е Букурещ, но тази година ВСЕКИ и НАВСЯКЪДЕ може да участва в инициативата чрез онлайн приложение, наречено „селфи бягане“. Срокът за регистрация е до 28-ми април. Можете да я направите на тук. Приносът на всеки онлайн състезател е сумата от 15 евро. 100% от приходите, събрани чрез Световното бягане „Крила за живот“ се даряват за изследвания на гръбначния мозък.

Присъединете се към десетките хиляди бегачи, които ще тичат за онези, които не могат, на 3-ти май!

Изисква се много малко усилие – просто да сте навън и да тичате заедно с още над 70 000 души по света в един и същи ден, в един и същи час!

Световното събитие за бегачи Wings For Life World Run беше проведено за първи път миналата година. Атлети и любители на спорта от 35 населени места по цял свят стартират точно в 14 часа българско време. Ако това не ви се струва достатъчно уникално, състезанието няма финална линия. Вместо това бегачите са преследвани от „коли-ловци“, които потеглят 30 минути след началото на надбягването с 15 км/ч и постепенно вдигат скоростта, докато и последният не е „заловен“.

„Колите-ловци“ са оборудвани с напълно нова система за проследяване, разработена специално за Световното бягане „Крила за живот“. Локалната и глобална позиция на състезателите ще се определя от покритата дистанция, преди те да бъдат задминати от колата, а не от времето, прекарано в тичане. „Колите-ловци“ спазват единни правила, гарантирайки честно и едновременно състезание на 35-те писти по цял свят. Двете немски „коли-ловци“ – в Мюнхен и Дармщат, са модифицирани за шофьори с травми на гръбначния мозък.

Шотландецът Дейвид Култард, например, е направил кариера от светкавичните скорости, но по време на световното бягане сърцето му ще тупти в синхрон с всички участници.

„Харесва ми иронията”, казва Култард, ветеран с над 240 състезания във Формула 1. „Прекарал съм живота си, давайки газ до дупка, а ето че сега ще съм на „Силвърстоун“, карайки с главозамайващите 15 км/ч. Най–хубавата част от състезателния ми ден ще е знанието, че в един момент ще задмина моя бивш съотборник Марк Уебър, който ще тича на пистата.”

Други познати имена, които ще застанат зад волана, включват ски гигантите Бруно Кернен и Джон Олсън, ирландската ръгби звезда Саймън Зибo и таланта от автомобилните серии ГП2 Пиер Гасли. Всички те ще „преследват” хората, които ще тичат благотворително за набиране на средства и повишаване на осведомеността за изследванията на гръбначния мозък и за хората с това увреждане, които са на инвалидна количка.

Феликс Баумгартнер

Феликс Баумгартнер, който ще е сред шофьорите на Wings For Life World Run в Букурещ, добави:

„За мен спортът означава поставяне на цел. Моята е да съм последният останал шофьор на 3-ти май”.

Лемауърк Кетема

Миналата година рали състезателят Франц Витман беше последният оцелял шофьор, когато „хвана“ етиопеца Лемауърк Кетема, коронясан за световен шампион на 2014-a след зашеметяващите 78 километра бягане, изминати за 5 часа в Донаутал, Долна Австрия.

„Докато настигнем Лемауърк, се шегувахме, че скоро ще трябва да намерим бензиностанция, ако този човек продължава да тича” каза Уитман.

Със страхотни бегачи по цял свят през 2015-a, това може да се окаже един дълъг ден за шофьорите, които ще ги преследват.

Световно благотворително бягане „Крила за живот“
Снимка: Red Bull Content Pool

За WINGS FOR LIFE

В световен мащаб милиони хора са приковани към инвалидни колички след претърпяна травма на гръбначния мозък, най-често вследствие на пътно-транспортно произшествие или падане. Wings For Life е фондация с нестопанска цел за изследване на травми на гръбначния мозък. От 2004-та година, фондацията е финансирала животопроменящи изследователски проекти и клинични тестове по цял свят. Макар, че все още се търси лек, има голям напредък в получените резултати. В миналогодишното издание на Wings For Life World Run са събрани три милиона евро и всички бъдещи такси за записване и спонсорство ще помогнат да се работи за крайната цел. Всяка крачка от Световното бягане „Крила за живот“ е крачка в правилната посока.

11149122_970935106272362_683735919923613467_n (1)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.