Годишнина от първото изкачване на Еверест без кислород

Осъществено на 8-и май 1978 г. от Райнхолд Меснер и Петер Хабелер

0
 

Сподели

Shares

Днес, 8-ми май, отбелязваме годишнина от първото изкачване на най-високия връх в света без наличието на допълнителен кислород. То е дело на алпинистите Райнхолд Меснер и Петер Хабелер.

Райнхолд Меснер и Петер Хабелер
Снимка: earthsky.org

Преди да се случи постижението, което завинаги остава в историята на алпинизма, никой не е вярвал, че това начинание е възможно. Всъщност двамата алпинисти правят още един опит за изкачване на Еверест без кислород, който завършва неуспешно. Това се случва на 21-ви април същата година, но Петер Хабелер се натравя с храна в базовия лагер, което за момента осуетява плановете му да поеме нагоре.

Все пак Райнхолд Меснер решава да тръгне към върха в компанията на двама шерпи. Много малко след това обаче лошо време ги възпрепятства да продължат напред и те се връщат обратно.

И така идва заветната дата, в която двамата алпинисти тръгват нагоре и с действията си опровергават твърденията на мнозина, че изкачването на Еверест без кислород е невъзможно. Това от своя страна вдига високо летвата за тези, които мечтаят да поставят рекорди по пътя към най-високия връх в света.

Райнхолд Меснер и Петер Хабелер
Снимка: facebook.com/Reinhold-Messner

По време на историческото изкачване Меснер и Хабелер са част от експедиция, която достига до Еверест по югоизточния му ръб. Сред тях е и първият германец, който се извисява на 8848 м, но за целта той използва допълнителен кислород.

Две години след първото изкачване на Еверест без кислород, Райнхолд Меснер отново се завръща в района на първенеца в света. Тогава той достига върха по североизточния му ръб, но този път соло и отново без наличието на допълнителен кислород.

Райнхолд Меснер
Снимка: climbing.com

Запознайте се с още от постиженията на Райнхолд Меснер тук.

8-и май е важен ден и в историята на българския алпинизъм. В периода на няколко дни – от 8-и до 10-и май 1984 г. е осъществен Българският траверс на Еверест, който оставя следа и в световния алпинизъм. Цялата история на постижението ни разказва доц. Сандю Бешев. Можете да я прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.