Новото еко: Продукти с неутрално въздействие върху околната среда от dm

Pro Climate: с мисъл за природата!

0
 

Сподели

Shares

Всички ние, които водим устойчив начин на живот, обръщаме внимание не само върху произхода и метода на производство на продуктите, но и върху други фактори, като начин на опаковане и регионалност. С развитието на технологиите въздействието, което те упражняват върху климата, е минимално, а отделените количества CO2, които няма начин да се избегнат, се компенсират, например, чрез проекти за залесяване.

Pro Climate: Когато неутралното въздействие върху климата се превръща в неутрално въздействие върху околната среда

Съвместно с Техническия университет (ТУ) в Берлин, Германия, dm разработи по уникален метод серия продукти, които са не само с неутрално въздействие върху климата, но и върху околната среда*.

Как става това?

Новите продукти Pro Climate са с неутрално въздействие върху околната среда, защото се произвеждат с възможно най-нисък екологичен отпечатък и компенсират цели пет от трайните и неизбежни въздействия върху околната среда.

Неутрално въздействие върху околната среда – изцяло нов подход

С новите продукти Pro Climate dm прави още една огромна крачка напред и взема под внимание пет различни аспекта на замърсяването на околната среда – освен емисиите парникови газове, също и процесите на еутрофикацията (замърсяване на водите), окисляването на почвата, летния смог и разрушаването на озоновия слой. С научната подкрепа от страна на ТУ Берлин е извършена оценка на всички производствени етапи, направена е оптимизация на производствения процес, а въздействието върху околната среда е сведено до възможно най-ниска степен.

,,Целта бе свеждане до минимум на екологичния отпечатък още от самото начало на процеса. А вредното остатъчно въздействие, което не може да се избегне, се компенсира чрез различни проекти и това прави продуктите с неутрално въздействие върху околната среда’’*, пояснява изпълнителният директор на dm Австрия Харалд Бауер.

Garmin Pancharevo Trail Marathon 2021

Новият природосъобразен асортимент обхваща продукти от всички основни дрогерийни категории. Освен тоалетна хартия, шампоан и душ гел, има също така и почистващи, перилни препарати, както и продукти за грижа за лице и тяло.

Как точно dm работи в посока възстановяване на екологичното равновесие?

Процесът на компенсиране има за цел да възстанови ресурсите на околната среда, които са използвани при производството на продуктите. Това се постига чрез залесяване и рекултивация, на първо време върху определени площи в Германия (предимно разрушени терени, използвани за миннодобивни и промишлени цели).

“Ако успеем да събудим интерес у клиентите ни за Pro Climate продуктите с неутрално въздействие върху околната среда, то тогава бихме могли да стартираме компенсационни проекти в Австрия и в други страни”, споделя Харалд Бауер, изпълнен с оптимизъм за иновативната и, в същото време, амбициозна концепция.

Като начало,  в dm магазините ще бъдат налични 14 Pro Climate продукта, но предстои техният брой да се увеличава. Всички те могат да бъдат намерени и в dm магазините в България от края на април 2021 г.

*Компенсиране на CO2-емисии, еутрофикация, окисляване, летен смог и разрушаване на озоновия слой

Петте въздействия върху околната среда

Не само емисиите на прекомерните парникови изпарения оказват отрицателно въздействие върху околната среда. Продуктите Pro Climate проправят пътя на новаторския дух – освен CO2-емисии, те компенсират още четири вредни въздействия върху околната среда.

Изменение на климата/парников ефект

Използването на изкопаеми горива, изсичането на дъждовните гори и животновъдството са основните причини за увеличаването на количеството парникови газове в атмосферата. Те пропускат повече слънчеви лъчи, но възпрепятстват обратното им отразяване в Космоса, което води до увеличаване на парниковия ефект и глобалното затопляне.

Еутрофикация

Терминът ,,еутрофен’’ произхожда от гръцки и означава ,,добре нахранен”. Еутрофикацията се предизвиква от човешките дейности, които водят до натрупване на хранителни вещества, например нитрати и фосфор, в изначално бедните на такива вещества води. Вследствие на това някои водорасли и водни растения могат да се развиват неконтролируемо, лишавайки други растителни видове, микроорганизми и животни от нужните им хранителни вещества.

Окисляване

Окисляването е процес, при който pH-то на една екосистема, например почвата или водата, намалява. Това се предизвиква от въздействието на така наречените окисляващи вещества, като например въглеродният диоксид от киселинните дъждове. Много растения и морски обитатели не са устойчиви при тази повишена киселинност, което води до сериозни последици за горските и морските екосистеми, както и за живота на много организми.

Летен смог

С понятието летен смог се обозначава насищането на приземния слой въздух с високи концентрации на озон и други фотооксиданти. Летният смог се появява при слънчево време и се образува от съчетанието между азотни оксиди и въглеводороди и ултравиолетовите слънчеви лъчи. Озонът от приземния слой въздух атакува дихателните органи и уврежда растенията и животните. Не бива да се бърка обаче с озона в далечната стратосфера, който има полезната функция да възпрепятства проникването на ултравиолетовите (UV) лъчи към Земята.   

Разрушаване на озоновия слой

С този термин се обозначава изтъняването на озоновия слой в стратосферата. Разрушаването му се причинява от редица фактори, сред които и някои изкуствено произведени газове. Всичко това води до пропускане на UVB и UVС лъчи (озонова дупка).

Новите продукти в асортимента на dm:

Sanft&Sicher   

Тоалетна хартия Pro Climate nature

Това, което я отличава: изцяло произведена с помощта на възобновяеми енергийни източници и направена от устойчиви суровини. Ролките са двупластови вместо трипластови, като това спестява материал, без да влияе на качеството.

SUNDANCE 

Слънцезащитен флуид Pro Climate SPF 50

Това, което го отличава: съставките са лесно биоразградими и формулата не съдържа никакви аромати. Тубичката е произведена от 70% рециклиран материал и се предлага без допълнителна картонена опаковка.

alverde NATURKOSMETIK

Душ гел Pro Climate с маточина, концентрат

Това, което го отличава: благодарение на концентрираната си формула, той е също толкова ефективен, колкото е конвенционалният душ гел, но е по-изгоден за употреба, защото е необходимо по-малко количество от него. В сравнение с бутилирания душ гел, опаковката-плик на концентрирания спестява близо 70% опаковъчен материал.

 alverde NATURKOSMETIK 

Подхранващо олио за бръснене Pro Climate

Това, което го отличава: съдържа само най-необходимите съставки, поради което е нежен към кожата. Формулата се състои основно от масла, добити в Германия: орехово, соево и от морски зърнастец (облепиха).

Jessa   

Дамски превръзки Pro Climate nature

Това, което ги отличава: произведени са със 100% възобновяема електроенергия и нямат крилца. Изработени са от био памук, без оцветители и аромати. Опаковката е направена от 40% рециклиран материал и е рециклируема.

Denkmit

Препарат за миене на съдове Pro Climate Ultra nature, концентрат

Това, което го отличава: тъй като е концентрат, използването му е изключително пестеливо. Благодарение на специалната си формула, активна и при миене на съдове със студена вода, се спестява енергията, необходима за затопляне  на водата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.