С бодра крачка: Три нови пешеходни маршрута около Габрово

Няколко нови или новомаркирани маршрути, които тепърва започват да набират популярност и да са отъпквани от бодрите крачки на туристите

0
 

Сподели

Shares

Габровци са известни не само със своята пестеливост, но и с чувството си за хумор и предприемчивостта си. Първото качество определено е ценно, но за хумора и находчивостта по-лесно се намират доказателства и те са видни не само при разходка из самия град, но и ако човек реши да обходи някои от пешеходните маршрути в района.

Интересно е как се появяват новомаркирани маршрути и екопътеки, някои се създават от местни хора ентусиасти, други от съдържатели на къща за гости, трети по програми и проекти. Независимо обаче какъв е пътят за появата на отделните маршрути, факт е, че в района на Габрово има немалко добре маркирани и новосъздадени пътеки, които си струва да бъдат обходени. Ето и три от тях, които са сравнително нови или новомаркирани и тепърва започват да набират популярност и да са отъпквани от бодрите крачки на туристите.

Витата стена. Снимка: Тодор Каракиев

Екопътека Витата стена

Един от съвсем новите маршрути в района. Той свързва селата Здравковец и Яворец, с дължина 8 километра е и се изминава за 2-3 часа на посока, като може да се направи, разбира се, и връщане до изходната точка, ако няма подходящ транспорт. Маркировката е червена лентова, а денивелацията е около 400 метра.

Основна забележителност на екопътеката е едноименната Вита стена, която представлява висок и отвесен скален венец, от който се откриват впечатляващи гледки към Стара планина и някои от селата в подножието ѝ. Скалата е част от платото Стражата, намиращо се между Габрово, Севлиево и Дряново и Габрово.

Част е от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Ако се тръгне от село Здравковец, маршрутът започва при стопанската сграда, преминава край езерцето Беляковец, а след това при разклон за неолитни пещери и скален феномен „Момичките”. След още едно езерце се достига горната част на Витата стена, разположена на 702 метра надморско равнище. От това последно място може да се избере дали да се направи връщане към изходната точка или да се продължи към село Яворец.

Решилите да продължат към Яворец ги очаква стръмно спускане, последвано от черен път. Ако пък тръгвате от Яворец, трябва да се подготвите да започнете с изкачване към скалата. Важна информация за всички, решили да поемат по тази нова и добре маркирана екопътека, е, че по пътя няма чешми и е добре да се предвиди нужната за прехода вода. Единствените чешми са в двете изходни точки – Здравковец и Яворец.

Иванилски водопад. Снимка: Тодор Каракиев

Екопътека Иванилски водопад

Друга нова и интересна екопътека в района води до Иванилския водопад. Намира се на 9 километра от Габрово, близо до селата Иванили и Солари. Тя е по-кратка и лека в сравнение с Витата стена, а маркировката (червена лентова) също е изпълнена качествено и рискът от загубване е сведен до минимум.

Началото на маршрута е при разклона надясно преди моста в село Солари, като се прави слизане до трафопост. Макар и селото да не е от най-популярните, началото на пътеката трудно може да бъде пропуснато, защото е отбелязано с няколко големи табели и карти. Дължината на екопътеката е едва 2 километра, а денивелацията само 115 метра.

Макар и да се изминава за около час, тя определено не е за пренебрегване, защото е създадена с типичното габровско чувство за хумор и извежда до красив водопад. Пътеката става популярна сред габровци по време на пандемията, когато се оказва леснодостъпно и приятно място за пикник на прохлада. Интересна част от екопътеката са шеговитите табели и малки атракции, създадени от местни хора. Сред тях са дървото на елфите и габровският компас.

„Черешката на тортата“ обаче е едноименният Иванилски водопад. Той е висок около 7 метра, а в подножието му се образува езерце, което според някои хора с повече фантазия има формата на сърце. Със или без сърце, мястото определено е приятно, а като добавка и леснодостъпно дори за компании с малки деца. Ако се последват табелите и се продължи надолу по реката след водопада, се достига до вливането ѝ в Янтра.

Снимка: Тодор Каракиев

Пътеката над село Селище

Новосъздаден и интересен кръгов маршрут започва от село Селище, разположено близо до Априлци. Той е с дължина около 8 километра и се изминава за 2-3 часа. Маркировката му е неофициална, с електриково жълти линии по дърветата, табели и карти. Дело е на местни хора, решили да свържат съществуващи коларски пътища и пътеки, създавайки нов маршрут.

Началото е по асфалтов път, който преминава в черен път и следва изкачване през гората. Немалка част от пътеката се движи през изоставени гори и диви райони, в които срещите с животни не са рядкост. Това е и една от причините пътеката да привлича любители на фотографията. Друга силна страна на тази пътека, а и на повечето в района, е, че разкрива живописни гледки към Стара планина.

Снимка: Тодор Каракиев

Как се „раждат“ новите маршрути?

Интересно е как се появяват новите маршрути в района. Екопътека Иванилски водопад например е създадена по програма „Приеми ме на село“ с труда на местни хора от терапевтичен център. Пътеката над село Селище пък е дело изцяло на доброволния труд и инициативността на местни хора, сред които е и Калин Михайлов от „Карашка къща“. Усилията и предприемчивостта на габровци получават подкрепа и по различни проекти и програми, вкл. фондация „Америка за България“ с нейните инициативи за популяризация на туризма в Северна България.

Екопътека Иванилски водопад. Снимка: Тодор Каракиев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.