Какво да правим през уикенда: 27-28 май

Вижте нашите предложения!

0
 

Сподели

Shares

Предстои ни сложен уикенд с колеблива прогноза, клоняща повече към дъждовна, но какво да се прави – пролет е. И понеже сме активни хора, свикнали сме с променливото време и с това да бъдем гъвкави. Стягаме багажа, заедно с всички водонепромокаеми дрехи, фиксираме усмивките и тръгваме напред към приключенията.

Рафтинг

Няма как да не започнем с това в сезона на дъждовете. Бързите води идват с бърз и силен адреналин и направо ни помитат. Но спокойните изживявания не са за нас, нали? Тук ви предлагаме сериозно да си помислите за един рафтинг уикенд, но не го мислете дълго, че ей сега ще дойде петък. Ако още не сте много опитни, ще ви помогнем с малко съвети и разкази от по-опитните. При всички случаи пролетта е много подходяща за пътуване, дори и когато човек само иска да погледа и да се разходи, а реките точно сега са пълноводни и впечатляващи. Не пропускайте изживяването!

Рафтинг по река ТараПолет с балон

Много ни се искаше да се пореем във въздуха и затова от няколко дни се оглеждаме за подобни възможности. Знаем, че прогнозата за този уикенд е сложна…, но защо да не си набележим отсега нещо за следващите седмици.

Мислехме си за полет с балон и се сетихме, че чудесна дестинация е районът на Северозапада, в който, сигурни сме, ще ви хареса да се реете високо над приказните скални образувания и пролетна зеленина.

Полет с балон
Полет с балон (снимка: new.adventure-bg.com)

Конна езда

Ако обичате не само да се любувате на природата, но и да си общувате с представителите на животинския свят, едно примамливо предложение никога не е за изпускане – конната езда. Може да отидете в конна база или да посетите хижа, в която може да яздите кон. Във всички случаи няма да сбъркате. Ако вече ви се е приискало и вие да се впуснете в дивото, качени на кон, може да посетите туристическа агенция Бронко, за да намерите своето приключение!

Габи Терзиева, конна езда
Габи Терзиева, конна езда (снимка: Личен архив)

И тази седмица изобилства от стартове за любители на бягането и колоезденето. Но това не значи, че не са подходящи и за професионалисти. Ако сте такъв по душа, призвание и постижения – мястото ви е там, в профи категорията.

Бягане

И така, състезанията по бягане са цели три. Планинският ултрамаратон THRACIAN ULTRA стартира в Чепеларе в няколко дистанции: 20, 50 и 95 километра. Провежда се в два дни – 27 и 28 май и ако случайно не участвате, може да се разходите, да се порадвате на красивата природа и да аплодирате участниците.

Thracian Ultra-Тракия ултра
снимка: Thracian Ultra-Тракия ултра (фейсбук)

На 28 май е второто състезание – Маратон „Розова долина“ – Rose Valley Marathon и се провежда в Града на розата, Казанлък. Сега ароматът на рози се носи навсякъде по улиците и из цялата долина, където минават трасетата на 10, 21 и 42-километровите дистанции. Състезанието е шосейно.

Отново в неделя, 28 май, ще се проведе трейл състезанието ПОЛУМАРАТОН PALAKARIA-2023. Това е състезание е част от веригата Trail Series и ще се проведе в с. Ярлово, а автор на трасето е едно от големите ни имена в дългите бягания Любомир Палакарчев. Стартът на това наистина невероятно трасе ще бъде даден в близост до бента на с. Ярлово.

Колоездене

Едно събитие, без състезателен характер, може би ще ви пасне добре в началото на сезона. А и тъкмо природата се е раззеленила и гледките пълнят взора от край до край. Такъв е велопоходът Велообиколка на Северозапада 2023, който ще се проведе на 27 май, събота.

На 28 май ще се проведе поредното издание на състезанието ХСО Княжево, организирано от клуб „Велораптор“. Надпреварата е включена в календара на БФК.

XCO Княжево 2023
XCO Княжево 2023 / снимка: Veloraptor

Трекинг

За десерт сме ви оставили разходките в планината. В случай, че още планирате в каква посока да тръгнете, един от вариантите е да посетите сайта на кампанията „Хижа на годината“. Разгледайте номинираните хижи – така ще можете да гласувате за любимата си хижа и да ни изпратите история за конкурса, и разбира се – можете да се спрете на някоя от хижите, до която да се разходите в почивните дни.

Атмосфера от хижи
Атмосфера от хижи (снимка: Виктор Тоянов)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.