Джангала – пленяващият пирински връх

0
 

Сподели

Shares

Уикендът отново наближава, а ние вече сме пълни с идеи как да го оползотворим. Очертава се времето отново да ни позволи да бъдем активни сред природата. Затова и тази седмица сме ви подготвили маршрут, който да озари почивните ви дни с много красота.

И тъй като миналата седмица ви отведохме до най-голямото и дълбоко езеро в Пирин, този път решихме да ви предложим разходка до един от заобикалящите го върхове – Джангала. За да го изкачите, ще трябва да положите малко повече усилия, но стъпите ли на върха и неговите 2730 м, лично ще се уверите защо си заслужава да стигнете до там.

връх Джангала
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Идея за активен уикенд: Поповото езеро

Основните варианти за изкачване на връх Джангал са два. По-лесният от тях започва от заслон Тевно езеро (до него можете да стигнете от много места, но основните са хижа Безбог и хижа Беговица). Тръгва се плавно нагоре. Изкачването е кратко и след това теренът става сравнително равен, но много каменист. Ще вървите по големи камъни. И така, докато не стигнете подножието на крайната ви цел. Това е най-трудната част от целия маршрут, в която изкачването става стръмно. Там трябва да сте по-внимателни и добре да преценявате къде стъпвате. Преодоляването на този терен обаче не е дълго. Преминете ли го, ще стъпите на върха, а при ясно време със сигурност ще почувствате прилив на щастие от това, което виждате. Панорамата обхваща почти цялата планина, а вие може би ще почувствате, че сте на върха на света. Всичко се вижда от високо и разкрива по един необикновен начин величието на Пирин.

Поглед от връх Джангала/Снимка: Михаела Стоянова

Времетраене, екипировка, маркировка

Целият преход ще ви отнеме около 2 часа, дори по-малко, в нормално темпо. А колкото до екипировката – не се изисква нищо по-специално от обикновено. Носете със себе си обичайните неща – дрехи, дъждобран, храна и вода, защото по пътя няма. Пътеката е маркирана, макар и с неофициална маркировка. Оглеждайте се за оранжеви точки, които да следвате.

Другият вариант за изкачване на Джангала е от Поповото езеро. Този маршрут обаче е по-малко популярен и сравнително по-труден. Малко хора минават оттам, защото на много места пътеката се губи, теренът е стръмен, а и маркировка също няма. Разбира се, изкачването не е невъзможно, но е препоръчително за тези от вас, които не изпитват страх да вървят по неотъпкани терени.

Поглед от връх Джангала
Поглед от връх Джангала/Снимка: Михаела Стоянова

Отидете, вижте, усетете. А така всяка една от думите в песента „Ой, красив си, Ирин Пирин“ ще придобият още по-голяма тежест за вас: „Ще се кача на Джангала и ще викна с буен глас. Ой, красив си, Ирин Пирин“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.