Учени откриха „пластмасови скали“ в отдалечено убежище на костенурки

Става дума за скала, съставена частично от плуваща в океана пластмаса

0
 

Сподели

Shares
Пластмасови скали
Пластмасови скали (Екранна снимка)

Бразилски геолози съобщиха за свое стряскащо откритие – пластмасовите скали са тук, казват те. Учените съобщават, че са открили скали, в състава на които има пластмаса, в отдалечено убежище за костенурки, намиращо се на 1100 км от континенталната част на Бразилия.

Геологът, направил откритието, го нарича „ужасяващо“

Фернанда Авелар Сантус, геолог от Федералния университет на Парана, открива пластмасовите отлагания на плаж на о-в Триндаджи. На него не живее никой, освен малка група членове на бразилския флот, натоварени със задачата да поддържат базата там и да защитават гнездящите зелени морски костенурки.

Вижте: Застрашени морски костенурки снасят яйца на обезлюдени плажове по време на пандемията

Хиляди костенурки от този вид пристигат всяка година, за да снасят яйцата си. Освен това вулканичният остров функционира като убежище на разнообразен набор от видове, отчасти поради относителната липса на естествени хищници.

Остров Триндаджи, Бразилия
Остров Триндаджи, Бразилия (екранна снимка)

Спокойният остров не е защитен от океанската пластмаса

Сантус и нейният екип провеждат химични тестове, за да установят какъв вид пластмаси се намират в скалите. Изводът им е, че находките, намерени от тях, включват най-вече разтопени пластмаси от риболовни мрежи. В проучване, публикувано в Sciencedirect, те описват находките като „идентични на естествени скали, но съставени от пластмаса“.

"Плажът на костенурките" е покрит с "пластмасови скали"
„Плажът на костенурките“ е покрит с „пластмасови скали“ (екранна снимка)

Неспособни да ги класифицират въз основа на съществуващите данни, те ги наричат „пластигломерати“, защото са изградени от смес от седиментни гранули и други скални отломки, свързани чрез полимери.

Вижте: Ядящ пластмасата суперензим ще се бори с еко катастрофите

„Разхлабените мрежи са много често срещани отломки по плажовете на остров Триндаджи“, казва Сантус. По думите ѝ мрежите се влачат от морските течения и се натрупват на плажа. Когато температурата се повиши, тази пластмаса се топи и се вгражда в естествения материал на плажа.

Образуването на "пластмасови скали"
Разхлабените мрежи са много често срещани отломки по плажовете на остров Триндаджи

Какво наследство оставя човечеството

Сантус определя този процес като тревожна забележителност в геоложкото развитие на планетата. Ако научната общност приеме констатациите на нейния екип, това ще потвърди, че замърсяването с пластмаса е проникнало в основните скални вещества на земята. Според National Geographic това ще бележи началото на нова епоха в историята на земята – антропоцена или периодът, определян от човешките въздействия.

Вижте: Океан от пластмаса

„Замърсяването, боклукът и пластмасата, изхвърлени неправилно в океаните, се превръщат в материал, който се запазва в геоложката история на земята. Говорим толкова много за антропоцена и това е той.“ – обяснява Сантус.

Вижте: Plasticrust

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.