Пазителят на океаните Боян Слат спасява и реките

Боян Слат е човекът зад холандската организация с нестопанска цел „Ocean Cleanup”, която ни обещава да почисти 80% от световните реки през следващите 5 години.

0
 

Сподели

Shares

Боян Слат Interceptor
Боян Слат пред „The Interceptor”, река Кланг, Малайзия (снимка: theoceancleanup.com)
Познаваме го като младият холандски изобретател, заел се с почистването на пластмасови отпадъци в Тихия океан. Още през 2014г. Боян Слат основава неправителствената организация The Ocean Cleanup, фокусирана върху инженерната екология и стояща зад създаването на специална система от плаващи бариери за събиране на пластмасови боклуци от океана. Гигантската платформа, създадена от организацията, се зае с почистването на най-замърсената част в Тихия океан, наречена „голямото тихоокеанско сметище“, чийто размер е оценяван на между 1 и 15 млн.кв.м, като през есента на 2019-та изобретението заработи успешно и само за месеци събра тонове пластмаса от водите на Тихия океан. Освен големите отпадъци, сред които автомобилни гуми, детски играчки, шишета, торбички и рибарски мрежи, платформата, наречена „Система 001“ улавя и микропластмаса – невидими за човешкото око пластмасови микрочастици, които в голямо количество застрашават морските обитатели, които ги поглъщат.

Боян Слат
Годишно по света се произвежда близо 300 млн. тона пластмаса. Като „пластмасова епоха“ определя Боян Слат времената, в които живеем. (снимка: theoceancleanup.com / Yuri van Geenen)

След първия проект на Боян Слат и екипа му природозащитниците се наемат с мисията да се изправят лице в лице с друг екологичен проблем – замърсяването на реките. Според учените именно реките са една от основните артерии за пренасяне на пластмасови отпадъци от сушата до океаните, като 1000 от реките в света са отговорни за близо 80% от пластмасата, която плава в открито море. Машината, наподобяваща кораб, носи името „The Interceptor“ („прехващач“ – термин от военната авиация, свързан с прехващането на противникови самолети) и представлява плаващ уред, изцяло захранван от слънчева енергия, който събира пластмасови отпадъци по повърхността на водата и с помощта на конвейерна лента ги пренася към контейнери. След като контейнерите се напълнят, боклуците се извозват към брега за рециклиране.

„The Interceptor”: боклуците влизат в голям отвор на носа, а оттам се събират в контейнери. (снимка: theoceancleanup.com)

Пречистващите машини вече се използват в Азия (в Индонезия, Малайзия и Виетнам), където се намират най-замърсените реки в глобален мащаб. Уредите имат капацитет да поемат до 50 тона боклук дневно. Щом контейнерите се напълнят, се задейства сензор и местната служба за събиране на отпадъците получава сигнал, за да извози събраните отпадъци. Според Боян Слат усилията за решение на проблема със замърсяването на океаните трябва да бъдат съсредоточени в две посоки. Първата е почистването на вече съществуващи отпадъци от океанските води, а втората е предотвратяването на попадането на нови отпадъци в океана, които идват предимно от реките. Със създадените от организацията пречиствателни системи „Interceptor“ еколозите вече работят и в двете посоки.

Последвай 360° и в Инстаграм, за да не изпускаш нищо важно от света на аутдор спортовете, приключенията и природосъобразния начин на живот!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.