Коста Рика планира да се превърне в първата безвъглеродна страна в света

99% от енергията на страната се осигурява от възобновяеми източници

0
 

Сподели

Shares
Коста Рика
Снимка: pixabay.com

Коста Рика планира да се превърне в първата безвъглеродна страна в света, като до 2021 г. напълно се откаже от изкопаемите източници на енергия.

Всички предпоставки изглежда са на лице. Още през 2015 г. Коста Рика успява да постави своеобразен рекорд, изкарвайки 300 дена изцяло на възобновяеми източници на енергия. От 1 май 2018 г. пък това се случва 201 дена годишно.

Коста Рика
Снимка: pixabay.com

Към момента 99% от електроенергията се осигурява от възобновяеми източници. Основният дял от 78% принадлежи на ВЕЦ-овете. Следват ги ветрогенераторите и геотермалните източници с 10% участие. Слънчевата енергия и биогоривата са на последно място с едва 1%.

Около 70% от консумацията на енергия в страната в страната все още почива на петролните продукти, затова и една от първите мерки по пътя към нулев въглероден отпечатък се очаква да бъде пълната забрана за използването на бензинови и дизелови горива. Властите също така планират да отделят 20% от бюджета за развитие на чистата енергетика.

Коста Рика
Снимка: pixabay.com

Още една крачка е забрана за употреба на пластмасови изделия. Предполага се, че тя ще обхване не само найлонови торбички и пластмасови контейнери, но също така и съдове за еднократна употреба – вилици и чинии, капаци за чаши за кафе и други. Правителството планира чрез инвестиции в нови технологии да замени тези изделия с иновативни заместители.

Първите по-сериозни опити за изграждане “зеленото лице” на Коста Рика датират още от 80-те години на миналия век, когато правителството стартира процедури за крупно залесяване на различни райони на страната и обособяването на редица защитени зони, които съставляват 25% от общата ѝ площ.

Коста Рика
Снимка: pixabay.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.