Ядящ пластмасата суперензим ще се бори с еко катастрофите

Иновацията разгражда пластмасовите отпадъци до шест пъти по-бързо в естествена среда

0
 

Сподели

Shares
Учени от Университета в Портсмут, Великобритания, и Националната лаборатория за възобновяема енергия, САЩ  направиха трансформационен пробив в борбата с еко катастрафите, създавайки  ядящ пластмаса „суперензим“. Иновацията може да доведе до значително намаляване на замърсяването с пластмаса, както и на парниковите газови в околната среда.
Ензимът PET (полиетилентерефталат) е способен да премахва пластмасата, използвана в опаковките на безалкохолните напитки, но не е биоразградим и може да отнеме стотици години преди да се разложи. Екипът от учени подобряват формулата му и създават PETase, който според тях буквално „изяжда“ РЕТ, проправяйки път за революция в рециклирането.
Снимка: thenational.ae

В комбинация с MHETase, който се намира в бактериите на крайните отпадъци от пластмасовите бутилки, резултатът е химически коктейл, разграждащ пластмасата до шест пъти по-бързо.

Проф. Джон Макгиън от Центъра за ензимни иновации към Университета в Портсмут, който ръководи проучването, е категоричен:

„Първите ни експерименти показаха, че наистина работят по-добре заедно, затова решихме да се опитаме да ги свържем физически. Ензимите са изследвани с помощта на Diamond Light Source, устройство, което използва интензивни рентгенови лъчи, 10 милиарда пъти по-ярки от слънцето, за да наблюдава отделните атоми. Това е доста значителен скок напред, защото пластмасата, която днес попада в океаните ни, ще изисква стотици години, за да се разпадне естествено“.

Новият суперензим увеличава перспективата за промяна в битката срещу пластмасовите отпадъци и отваря много врати за по-нататъшни подобрения за борбата с еко катастрофите.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.