Маските за еднократна употреба изправят човечеството през нова еко криза

Личните предпазни средства генерират огромни количества пластмасови отпадъци

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: CATHERINE GEMMELL MCS

Предпазните маски за еднократна употреба могат да бъдат причината за нова еко криза. Еднократните маски замърсяват околната среда и генерерират огромни количества пластмасови отпадъци, които за съжаление не могат да бъдат рециклирани.

Маските съдържат полипропилен, който е на практика неразградим в природата.

След обявявяването на пандемия и налагането на маските като задължителен атрибут по цял свят, екологични организации забелязват, че стотици хиляди, дори милиони еднократни маски се изхвърлят на открито. Това от своя страна води до сериозно замърсяване на водоеми и на дивата природа, чиито представители често бъркат покривалата за лице с храна и се заплитат, понякога фатално, в тях.

Снимка: SUE SCHWAR, SOUTH ESSEX WILDLIFE HOSPITAL

Екологични и правителствени организации по цял свят призовават използването на многократни маски, от плат, които биха свели пластмасовия отпадък до минимум.

„Медийното пространство също е отговорно за екологичният проблем, пред който сме поставени. То трябва да бъде обезкуражено да показва маски за еднократна употреба в „нормални“, неклинични ситуации, а всяко правителство трябва да наложи забрана на собствените си уебсайтове и рекламни видеа, които правят това.“, заявява Амелия Уомак, заместник-лидер на Зелената партия на Англия и Уелс.

Последните данни за Великобритания от Службата за национална статистика показват, че 96% от възрастните, напуснали домовете си през последната седмица, са носели маска за лице.

Снимка: REUTERS

Говорител на правителството на Великобритания излиза със становището:

„Нашият приоритет е основателно да защитаваме общественото здраве, но правителството и Министерството на здравеопазването активно разглеждат как личните предпазни средства могат да бъдат използвани повторно по безопасни начини.

В официалния сайт на правителството публикувахме насоки за това как правилно да използвате многократни маски от плат и насърчаваме обществото да вземе насериозно екологичния пробелем пред който сме изправени. През следващите няколко месеца обмисляме как можем да информираме повече хора и да създадем дългосрочната стратегия за използване на лични предпазни средства в Обединеното кралство в бъдеще.

След употреба хората не трябва да поставят маските си в отделен контейнер за пластмасови отпадъци, тъй като те не могат да бъдат рециклирани чрез конвенционални съоръжения за рециклиране. Призоваваме, да ги изхвърлят у дома или ако са навън да ги поставят в хартиено или друго пликче, но в никакъв случай, да не ги изхвърлят на улицата.“

ВИЖТЕ: Дизайнер предлага алтернативни маски за защита от коронавирус

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.