Сър Дейвид Атънбъро призовава за глобални инвестиции от 500 милиарда долара годишно в подкрепа на дивата природа

Може да са необходими стотици милиарди долари, за да се спасят екосистемите от колапс...

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка:
independent.co.uk

Сър Дейвид Атънбъро отправя дълбок призив за глобални инвестиции от 500 милиарда долара годишно в подкрепа на настоящото биологично разнообразие. Изявлението бе отправено на среща на върха на ООН, насочена към стимулиране на действията за защита на дивата природа.

Британският естественик и популяризатор на естествознанието, създател на редица научнопопулярни филми за природата през 80-те и 90-те години и бивш директор на BBC 2 – Дейвид Атънбъро се обърна към природозащитни организации в цял свят и ги призова да инвестират 500 милиарда долара годишно в името на природатата, заявявайки, че „бъдещето ѝ е в сериозна опасност“.

ВИЖТЕ: Пластмасов свят: на всеки човек на земята се пада по един тон пластмаса

Атънбъро, чийто нов филм „A Life on Our Planet“ документира опасностите, породени от изменението на климата и изчезването на видовете, е категоричен, че проблемите в околната среда, ще се увеличават и ако не спрем да ги подценяваме, може да имат фатални последици.

„Нашият естествен свят е под огромен натиск. Човешката история не познава подобен, а бъдещето на цялата планета, от което зависи всеки един от нас, е сериозно застрашено. Все още имаме възможност да обърнем катастрофалните последици на биологично разнообразие, но времето изтича.“

Откривайки срещата на върха в Ню Йорк, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че един милион вида са изложени на риск от изчезване, както и, че изменението на климата и загубата на биологично разнообразие „унищожават мрежата от живот на Земята“.

„Човечеството води война с природата, трябва да променим отношението си към нея!“

Пренасочването на финансирането от изкопаеми горива и други индустрии, замърсяващи околната среда към опазване на заобикалящото ни беше стартирано от екологичната група Fauna & Flora International и подкрепено от повече от 130 организации.

„Страните-членки на ООН трябва да поемат водещата роля в изпреварването на тази криза и да предоставят финансиране в ръцете на онези, които са в най-добра позиция да я използват – местни природозащитни организации. “, споделя Марк Роуз, изпълнителен директор на Fauna & Flora International.

Снимка: bbc.com

Светът харчи около 80-90 милиарда долара за опазване на околната среда всяка година, но проучванията показват, че може да са необходими стотици милиарди долари, за да се спасят екосистемите от колапс.  Представители на ООН се надяват всички заедно да стигнат до единодушното решение, че проблем има и трябва да се реагира навреме. В Китай през 2021 г. се очаква да се проведе среща на върха, чиято цел ще бъде да се сключи нов глобален пакт за биологичното разнообразие. 

ВИЖТЕ: Ядящ пластмасата суперензим ще се бори с еко катастрофите

Обръщайки се към срещата на върха с видео послание, китайският президент Си Дзинпин призова за глобално сътрудничество в областта на околната среда, като заяви, че страните са „пътници в една и съща лодка“.

„Загубата на биологично разнообразие и деградацията на екосистемите представляват основен риск за оцеляването и развитието на човека. На всички ни се налага да действаме заедно и спешно да превърнем Земята в красива родина, за да могат всички същества да живеят в хармония.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.