Застрашени морски костенурки снасят яйца на обезлюдени плажове по време на пандемията

Отсъствието на туристи към момента позволява на природозащитниците да насочат усилията си към подобряване на условията за гнездене на морски костенурки.

0
 

Сподели

Shares
морски костенурки
Костенурки „Хоксбил“ снасят яйца по плажовете на североизточния бряг на Бразилия. Снимка: ©Paulista City Hall

Близо 100 от сериозно застрашените морски костенурки от вида „Хоксбил“ (Hawksbill) са се излюпили на безлюден плаж в бразилския град Паулиста, разположен в североизточния щат Пернамбуко. Процесът остана почти незабелязан поради въведените ограничения, свързани с пандемията, които възпрепятстват хората да се събират по плажовете в региона. Снимките, документиращи малките същества, които си проправят път по плажа към атлантическите вълни, са направени от държавни служители – единствените свидетели на случващото се.

Още през 1996г. костенурките Hawksbill са регистрирани като „критично застрашен вид“ поради драстичното намаляване на броя им, причинено от световната търговия с тях, както и от унищожаването на местообитанията им от човека.

морски костенурки
Хиляди костенурки от вида маслинова ридлея снасят яйцата си на плаж в Индия. Снимка: ©Ashley Jacob | Twitter

Огромен приток на морски костенурки, проправящи си път към плажовете, за да снасят яйца, необезпокоявани от човешка дейност, е документиран и от природозащитници в Източна Индия. Обикновено по това време на годината – сезонът за снасяне на яйца – на плажовете се стичат тълпи от туристи и местни, които наблюдават костенурките, като по този начин смущават естествения процес. Отсъствието на човешка намеса по плажовете и намаленото замърсяване поради настъпилата пандемия позволяват значително по-безопасен и продуктивен сезон на излюпване.

В морски резерват в индийския щат Одиша над 407 хиляди морски костенурки от вида „маслинова ридлея“ са излезли на плажа, за да снесат яйцата си в средата на март. Маслиновата ридлея е сред най-малките морски костенурки, достигащи тегло до 50кг. и дължина на черупките до 60см. Въпреки че са считани за една от най-големите популации, този вид костенурки също е уязвим и сериозно застрашен от изчезване. Популацията им, особено в западната част на Атлантическия океан, драстично е намаляла в последните десетилетия.

Морските костенурки са сред най-застрашените от човешката дейност видове. Те често са избивани заради яйцата, месото, кожата и черупките им. Освен това са жертва на унищожаване на морските екосистеми и замърсяването с пластмаса, както и на изоставени в океана риболовни мрежи, в които се оплитат. Учени и природозащитници са единодушни, че опазването на костенурките е важна част от световните усилия за опазване на биоразнообразието.

За още позитивни истории, които да повдигнат духа ти в тези смутни времена, виж още: Животни превземат опустели градски улици и Сатетлитни снимки показват подобрение в качеството на въздуха по цял свят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.