Кажи НЕ на сламките

1
 

Сподели

Shares

Над 500 000 000 сламки се използват всеки ден в Щатите. Ако не можеш да си го представиш нагледно – количеството е достатъчно да обвие Земята в диаметър 2.5 пъти. И да, говорим само за един ден. Със сигурност България е много далеч от тази цифра, но с идването на топлите дни, и все по-честото заседяване по барове на открито с питие в ръка – замислял ли си се колко сламки използваш ти?

Какъв е проблемът със сламките, така незначителни на пръв поглед? Точно за това става въпрос – нещо толкова незначително, с толкова кратък живот, и минимална полезна функция, е причина за генерирането на огромно количество боклук. Отнема буквално минути, за да се насладиш на леденото мохито (което все по-често идва дори не с една, а с две сламки), и замисли се – колко питиета изпи ти, а колко изпиха всички тези хора около теб в препълнения бар, и на колко излишна пластмаса се равнява това само в рамките на една вечер?

Какво можеш да направиш? Лесно е – ако не смяташ да използваш сламката, просто кажи при поръчката „Без сламка“. С малко повече усилие, би могъл и да обясниш защо отказваш сламката – докато така или иначе висиш на бара и си говориш празни приказки с бармана. Не е нужно да ставаш проповедник на идеята, но така или иначе с малки стъпки далеч се стига. И всяко усилие е от значение, когато става въпрос за намаляването на боклуците, които генерираме, в желанието си да живеем колкото се може по-удобно и улеснено.

Защо трябва да ти пука? Много малка част от сламките се рециклират, а когато попаднат в природата, те не се разграждат, а се разпадат до все по-малки частици, които лесно биват поглъщани от животни и риби. И както всички останали продукти, произведени от пластмаса, в процеса на разпад отделят токсични вещества, които се отделят в природата.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Аз не ползвам сламки за себе си, а за детето си нося метална в чантата :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.