Какво има в ядрото на Земята?

Изследванията сочат, че това е 1300-километрова топка от желязо-никелова сплав

0
 

Сподели

Shares
Схема на вътрешността на Земята
Схема на вътрешността на Земята (сн. ANU)

Учените отдавна се чудят какво се намира в самия център на Земята и най-новите изследвания извеждат на преден план теорията, че нашата планета има отделна “желязна топка” в металното си ядро.

Екип от Австралийския национален университет (ANU) откри доказателства за нов слой на планетата, разположен във вътрешното ядро. Това „най-вътрешно вътрешно ядро“ е топка от желязо-никелова сплав с диаметър от 1300 километра, която, според изследователския екип, е „вкаменен запис“ на древната история на Земята. Досега науката разпознаваше само четири слоя (кора, мантия, външно ядро и вътрешно ядро).

Вижте: Как ще изглежда Земята, ако ледовете се стопят

Учените са открили „скритото“ ядро, като са изучавали сеизмични вълни, които са пътували напред-назад по целия диаметър на Земята до пет пъти – предишни проучвания са разглеждали само единични отскоци. Вълните преминавали през места близо до центъра, под ъгли, които предполагат различна кристална структура вътре в най-вътрешния слой. Реално сплавта изкривява времето за пътуване на вълните, докато преминават през нея.

Схема на вътрешността на Земята
Сплавта изкривява времето за пътуване на вълните (сн. ANU)

Констатациите отварят врати за нови начини за изследване на вътрешното ядро. Според учените то „намеква“ за голямо събитие в миналото на Земята, което е имало „значително“ въздействие върху сърцето на планетата.

Както обясняват изследователите пред The Washington Post, това откритие може да помогне да се обясни формирането на магнитното поле на Земята. Полето играе основна роля в поддържането на живота, тъй като предпазва Земята от вредна радиация и не позволява водата да се носи в космоса.

От друга страна тези прозрения могат да помогнат при проучвания на други светове. Смята се, че Марс е безплодна планета, защото е загубила магнитното си поле преди около четири милиарда години, оставайки без защита срещу слънчевите ветрове и прашните бури, които са отнесли атмосферата и океаните.

Вижте: Как се е променила Земята за 30 години

Междувременно ловците на екзопланети могат да използват знанието за търсене на обитаеми светове. Наличието на подобна на Земята основна структура не  гарантира признаци за оцеляване, но може да играе роля в стесняването на кандидат-планетите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.