Рекорд: Регистрираха най-късия ден на Земята

Предишният рекорд беше документиран на 19 юли 2020 г., когато измерването за деня беше с 1,47 милисекунди по-кратко от обикновено

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Greg Rakozy/ Unsplash.com

Земята счупи собствения си рекорд за най-къс ден от изобретяването на атомния часовник насам.

Международната служба, отговаряща за въртенето на Земята и референтни системи – организация отчитаща времето, отбелязват, че завъртането около Слънцето на нашата планета е било с 1.59 милисекунди по-кратко от нормалния 24-часов ден на 29 юни.

Обичайното време, необходимо на Земята да се завърти веднъж около оста си, е приблизително 86 400 секунди, посочва CNN.

Снимка: Louis Maniquet/ Unsplash,com

„Атомният часовник е стандартизирана мерна единица, която се използва от 50-те години на миналия век за определяне на времето и измерване на въртенето на Земята.“, посочва Денис Маккарти, бивш директор по времето в Обсерваторията на военноморските сили на САЩ.

Предишният рекорд беше документиран на 19 юли 2020 г., когато измерването за деня беше с 1,47 милисекунди по-кратко от обикновено.

„Въпреки че 29 юни счупи рекорда за най-кратък ден в съвременната история, на Земята е имало много по-кратки дни.“, допълва Маккарти.

Според проучване от 2020 г., публикувано в палеобиология и палеоклиматология, когато динозаврите все още са бродили по планетата преди 70 милиона години, един ден на Земята е продължавал около 23 1/2 часа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.