Историята на VELCRO®: от досадния репей до програмата Аполо

През 1955 г. "закопчалката с кукички" е патентована под името Velcro, което идва от френските думи "velours" (кадифе) и "crochet" (кука)

0
 

Сподели

Shares

Текстилната закопчалка за дрехи, по-известна под търговската марка Velcro (велкро), е резултат от срещата на подходящите елементи в подходящия момент. Иначе казано – сред виновните за откритието са алпийска разходка, куче, малко репей и щипка швейцарски гений.

Жорж де Местрал и неговото изобретение - велкрото
Жорж де Местрал и неговото изобретение – велкрото / снимка: Velcro.com

Бащата на велкрото се казва Жорж де Местрал. Той е роден през 1907 г. в замъка Saint-Saphorin-sur-Morges, семейното имение във винарския район на Женевското езеро, близо до Лозана, Швейцария.

Де Местрал проявява изобретателност още в детските си години – получава първия си патент за играчка самолет, когато е на 12 години. По-късно завършва Федералния технологичен институт в Лозана като електроинженер.

Репеят вдъхновява Жорж де Местрал да изобрети велкрото
Репеят вдъхновява Жорж де Местрал да изобрети велкрото / снимки: Zephyris & El Grafo CC-BY-SA-4.0 (Wikipedia)

Еврика!

Прозрението спохожда изобретателя през 1941 г. по време на разходка с неговото куче. Преди да се приберат, вниманието му е привлечено от вълнените му чорапи и сако, както и козината на кучето, които са силно набръчкани, а причината били бодливите части на различни растения, сред които се отличавал репеят.

Прибирайки се у дома, де Местрал пъхва няколко от закачените шипчета под микроскоп и вижда техните закривени кукички, които отлично се промушват и закачват за текстилните бримки на дрехите му.

Вижте още: Витале Брамани изобретява Vibram след трагичен инцидент в планината

Той осъзнава че този начин за захващане е по-надежден от циповете, които често  заяждат, и вижда възможността за обратимо свързване на два материала по също толкова прост начин.

Макро снимка на велкро
Макро изображение на велкро / снимка: The Nikon Small World Photomicrography Competition – Tracy E. Anderson

Лудост?!

Малко хора приемат идеята му сериозно. Въпреки това той започва да разработва тъканта през 1948 г. Нещата не се развиват бързо, защото не е лесно да се изтъкат 300 кукички и бримки на квадратен инч към платнена лента. Механизирането на производствения процес е сериозно препятствие.

Платът преминава през редица фази, преди да бъде финализиран. Де Местрал работи с тъкач във Франция, за да създаде кукички и бримки, достатъчно здрави и издръжливи, за да се захванат заедно, както е възнамерявал. Първоначално изработена от памук, тъканта в крайна сметка се оказва по-успешна, когато е направена от найлон. По метода „проба – грешка“ швейцарският инженер открива, че найлонът, когато е обработен под инфрачервена светлина, образува здрави куки за закопчаващата страна.

Най-накрая, през 1955 г., „закопчалката с кукички“ е патентована под името Velcro, което идва от френските думи „velours“ (кадифе) и „crochet“ (кука).

Вижте още: Повратна точка: надуваемата гума на Джон Дънлоп и Робърт Томсън

Велкро каишка за часовник - реплика на използваната от НАСА
Велкро каишка за часовник – реплика на използваната от НАСА / снимка: lunareplicas.com

Компанията

Де Местрал стартира компания за производство на велкро. Той пуска изобретението си за търговска употреба в края на 50-те години на миналия век. Въпреки внимателно обмисления дизайн, в началото продуктът не жъне успех. Пробивът идва едва през 60-те години, когато велкрото е използвано от НАСА в мисиите на програмата Аполо, а положителните публикации в пресата водят до приемането му като материал за облекло. Дизайнерите на висшата мода, включително Пиер Карден, гравитират към Velcro® като „модерна тъкан от космическата ера“.

По-късно Де Местрал продава компанията и световните патентни права на Velcro SA, швейцарска компания (по-късно Velcro International).

Вижте още: ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Ед Скот

Велкро - приложение при катерачни обувки
Сред многобройните приложения на векро са и катерачните обувки / снимка: velcro.com

Приложение на велкрото

Днес велкро се е превърнал в общ термин за всяка закопчалка от този тип – нещо, от което Velcro International не е особено щастлива.

Както и да ги наричате, безопасните, лесни за използване и не изискващи поддръжка крепежни елементи, са били използвани за почти всяко възможно приложение, където се изисква временно свързване.

Те се прилагат в офис и оборудване за спорт и отдих, багаж, самолети, от НАСА в космически совалки, въоръжените сили и за медицински грижи – велкро дори помага да се закрепи първото изкуствено сърце. Материалът „велкро“ е особено популярен в облеклото за деца или възрастни с увреждания, където замества копчета, ципове или връзки. Острият шум от разлепването пък е полезен срещу джебчии.

Вижте още: ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Джордж Саломон

Велкро
Велкро: закачваща и залепваща лента / снимка: Velcro.com

Някои недостатъци

Всеки, който ги е ползвал, знае, че лентите велкро са склонни да натрупват косми, прах и козина след няколко месеца редовна употреба. Друг недостатък е, че е възможно някои материали да се повредят, заради контакт с велкро.

Шумът от разкопчаването, който вече споменахме, не прави лентата велкро идеална за определени цели. Представете си войник, скрит в храстите, който трябва да остане незабелязан. Така че изследователите продължават да работят върху казуса с обезшумяването на велкрото.

Вижте още: ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Гари Фишър

Животът на Жорж де Местрал след създаването на велкро

След успеха си с велкро, де Местрал се включва в популяризирането на изобретения на други хора, като помага на няколко млади изобретатели да получат патенти. Други изобретения, патентовани от самия де Местрал, включват хигрометър, измерващ влажността на въздуха и белачка за аспержи.

Жордж де Местрал се жени три пъти през живота си. Умира в Швейцария на 8 февруари 1990 г. Улица в Комюни е кръстена на него след смъртта му. За изобретяването на велкрото де Местрал е въведен в Залата на славата на изобретателите през 1999 г.

Вижте още: История на неопрена: от военните до сърфистите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.