Earth Speakr: деца говорят за бъдещето на планетата

Глобалният проект Earth Speakr представя детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Earth Speakr collage
© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС. България също участва в международния проект на съвременния артист Елиасон.

mother-and-daughters-using-earth-speakr-app-02
Earth Speakr кани възрастните и хората, които взимат решения, да чуят какво имат да кажат децата. Снимка: © Lars Borges

Децата имат думата за бъдещето на планетата

Идеята зад проекта Earth Speakr е деца и младежи, които ще наследят планетата точно такава, каквато ние им я оставим, да могат да споделят мнението си по всякакви въпроси, свързани с околната среда. В рамките на проекта Олафур Елиасон дава на децата възможност по креативен начин да споделят идеи, които биха могли да помогнат на бъдещето на всички ни. Със своите гласови записи, пуснати в апликацията Earth Speakr те имат думата в името на нашето общо бъдеще. Артистичният проект е изграден от техните размисли и идеи, виждания, притеснения и надежди.

Това, което те създават, може да бъде закачливо и ексцентрично, сериозно или поетично. Няма правилно или грешно и всеки може да вземе участие. Earth Speakr кани децата да говорят от сърце и душа и да участват в изграждането на нашия свят и нашата планета, днес и в бъдещето

, споделя Олафур Елиасон, създателят на проекта.

Earth Speakr анимира заобикалящата среда чрез виртуална реалност / Снимка: © Olafur Eliasson, Earth Speakr 2020, Lars Borges

Как да станем част от Earth Speakr

Деца и младежи между 7- и 17-годишна възраст лесно могат да инсталират мобилната апликация и да запишат съобщение с предложение за заобикалящата ги среда и бъдещето на Земята на смартфоните си. Мобилното приложение дава възможност чрез виртуална реалност да анимират обкръжаващата ги среда, да ѝ дадат лице и глас и да споделят посланието си с целия свят. Креативните им предложения се качват на сайта, където възрастните могат да ги прослушват и гледат.

Безплатното приложение и интерактивният сайт, налични на всички 24 официални езика в ЕС, са достъпни в цял свят и всеки може да свали апликацията и да анимира своята среда чрез интерактивна технология. По този начин проектът има потенциала да се превърне в своеобразен европейски хор от говорещи обекти, които изразяват вижданията си за спешната необходимост от бърза реакция, адекватни действия и политически решения, за да се съхрани съжителството между хора, животни, растения и екосистеми.

two-boys-using-earth-speakr-on-stone
Снимка: © Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020, Lars Borges

Време е да чуем бъдещето

В актуалните дебати относно климатичните проблеми е от централно значение гласът на младото поколение да бъде чут силно и ясно, тъй като именно то ще живее в бъдещето, което в момента градим. Затова приложението насърчава колаборацията между хора от различни възрасти заедно да разсъждават върху проблемите, свързани с климатичните промени и бъдещето на планетата. И докато сме свикнали обикновено ние да говорим, а децата да слушат, в Earth Speakr ролите са разменени и е наш ред, като възрастни, да чуем какво младите имат да кажат и да ги вземем насериозно.

Earth Speakr е колективен проект, който кани децата да се превърнат в артисти. Как ще се развие зависи изцяло от тях и от креативността им.

, казва Олафур Елиасон, като допълва, че макар водещата тема на проекта да са наболелите въпроси за околната среда, той в никакъв случай не задава тон на младежите какво да говорят, защото

децата много добре знаят какво не е наред с планетата ни

За Олафур Елиасон

Олафур Елиасон
Олафур Елиасон / Снимка: Ларс Боргес

Изкуството на датско-исландския визуален артист Олафур Елиасон (1967) често е мотивирано от околната среда и климатичните проблеми. Излизайки извън границите на музеи и галерии, творчеството му ангажира публиката с архитектурни проекти, интервенции в градското пространство, изработване на политики и на действия в областта на климата и др. Той е създател и на социалния проект Little Sun, който произвежда лампи със слънчева енергия за хора, живеещи в региони без електричество. Намиращото се в Берлин студио Olafur Eliasson се състои от многоброен екип от занаятчии, архитекти, архивари, изследователи, историци на изкуството и специализирани техници, които работят заедно по осъществяването на проектите.

Ние от 360° заставаме плътно зад идеите на проекта Earth Speakr, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда. Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Освен това в поредица от интервюта, които можете да следите на сайта ни през следващите няколко седмици, едни от най-успешните български атлети – Весо Овчаров, Александра Жекова, Краси Георгиев, Никола Абаджиев, Ясен Савов и Ина Димитрова – ще мотивират деца да говорят за бъдещето на планетата. Кампанията към проекта се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт.

Присъединете се и вие към мрежата на Earth Speakr, като свалите безплатното приложение, за да се вслушате в бъдещето или да дадете своя глас за него. Свалете приложението от App Store или Google Play.

EarthSpeakr-nature
© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Последвайте проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.