Най-високо разположеното населено място в света

0
 

Сподели

Shares

На 5100 метра над морското равнище, на територията на Перуанските Анди, се намира градчето Ла Ринконада. То е считано за най-високо разположеното населено място в света.

Ла Ринконада
Photo: Walker Dawson/uk.businessinsider.com

Жителите на градчето са изправени пред тежки условия на живот. Kлиматът е суров почти през цялото време, като средната годишна температура е 1,2 градуса. Освен това в Ла Ринконада няма течаща вода, както и построена отводнителна система. Жителите са отговорни за това къде отиват отпадъците им. Някои от тях ги изхвърлят извън града, а други – просто където намерят свободно място.

Достъпът до Ла Ринконада е много труден. Там няма болница и полиция. Борбата за тези, които искат да получат образование, е голяма, тъй като повечето деца помагат в работата на родителите си. Правителството също не взема никаква роля в изграждане на стратегии за развитие на мястото. Туристите избягват региона не само заради това, но и заради разредения въздух, към който за разлика от местните жители, не са привикнали.

Въпреки всички тези фактори, през последните години се наблюдава ръст в населението на най-високо разположеното селище в света. Причина за това са мини, от които се добиват злато (в периода от 2001 до 2009 г. цената му се увеличава с 235%). Те се намират много близо до Ринконада и са основният начин, по който хората там изкарват прехраната си. Към този момент населението на градчето е около 30 хиляди души.

Ла Ринконада
Photo: Walker Dawson/uk.businessinsider.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.