17-годишният Слав Киров е новият държавен шампион по скално катерене

Десетки катерачи се събраха на традиционната годишна Катерачна среща

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Руслан Вакрилов

На 17 и 18 септември на скалите между селата Бов и Лакатник, Софийска област, се проведе годишната Катерачна среща, която е и Държавното първенство по скално катерене. За целта беше създаден нов обект за катерене – „Яворец”, на който има вече близо 40 маршрута. Те останаха затворени за катерене до самото състезание, за да бъдат напълно непознати за участниците и да може да има истински феър плей.

Победи 17-годишният Слав Киров от клуб „Алтиус“, член на националния отбор по спортно катерене. Миналия месец Слав спечели Европейската купа за 2022 г. в дисциплината “боулдър” при юношите (16-17 г.) и така стана двукратен неин носител.

Снимка: Руслан Вакрилов

На второ място се класира Николай Русев, клуб „НСА“ – световен шампион при юношите в боулдъра за 2021 г., а трети стана Матей Мицев, „Алтиус“ – също член на националния отбор.

При жените най-силно се представи Ралица Плугова от „НСА“ – клубът с най-много участници в срещата, а второто място беше заето от съотборничката й Александра Александрова. На трето място се нареди Яна Стоянова от „Алтиус“.

Снимка: Руслан Вакрилов

В 12-ата среща участваха 50 катерачи от различни клубове в страната – от София, Пловдив, Казанлък, Русе и Велико Търново. Първия ден те бяха посрещнати от валежи и силни пориви на вятъра, но въпреки това скалите останаха сухи и състезанието започна. Втория ден облаците се разнесоха и условията бяха напълно подходящи за катерене, а на обекта продължиха да пристигат нови и нови ентусиасти.

Макар събитието да има състезателен характер, организаторите наблягат на думата „среща“, защото всяка година то събира катерачи от различни краища на страната.

Снимка: Руслан Вакрилов

Традиционно и тази година имаше силно присъствие на състезатели от националния отбор по спортно катерене (вече олимпийски спорт), но също и представители на различни поколения катерачи.

Резултатът от първенството определи и крайните носители на Купа „България“ – това са Александра Тоткова, „НСА“ и Слав Киров, „Алтиус“.

Снимка: Руслан Вакрилов

Организатори на Катерачната среща са Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачният сайт Climbingguidebg.com, единственият онлайн гидовник в България.

Наградният фонд тази година беше осигурен от Doppelherz, PIK 300 и Faza Brushes.Събитието беше заснето от талантливия екстремен фотограф и катерач Руслан Вакрилов.

Снимка: Руслан Вакрилов

 

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.