6 спорта, които възпитават активни и разностранно развити деца

0
 

Сподели

Shares
Снимка: pixabay.com

Всички родители желаят децата им израстнат активни, да придобият разностранни умения и навици, и най-вече – да бъдат щастливи. Ето няколко спорта, които обединяват всичко изброено в себе си:

Източни бойни изкуства 

деца, приключения
Снимка: Pixabay.com

Този тип спортове са свързани с важни за подрастващите ценности като дисциплина, координация, концентрация, издръжливост и постоянство. Развиват се също моралните и духовни качества като справедливост, твърдост и хуманизъм.

При децата, освен ползите за здравето, се оформят и личностни качества:

Физическо и духовно здраве

Източните бойни изкуства комбинират физическите тренировки с емоционална стабилност. Много е важно да се поддържа спокойствието на духа, така че човек се научава да остава спокоен и винаги е готов за адекватна реакция. Търпението, самопознанието и запазването на спокойствие се считат за постигане на майсторство (за което се получават и съответните цветове колани/рангове – след защита разбира се.

 Дисциплина, концентрация и самоконтрол

Всеки урок по бойни изкуства започва и завършва с поклон. Докато при другите спортове се набляга на физическата активност и натоварване, бойните изкуства упражняват повече координация, концентрация, издържливост и постоянство.

Морални и духовни ценности

Един от преводите на японския символ за бойни изкуства („бу“ от „Будо“) е „да се спре конфликта“. А древните мъдреци са казали, че „властелин на света е не този, който победи другите – а този, който успее победи себе си“.

Умения за общуване

Децата се учат на толерантността и уважението към всекиго и всичко в природата. Обръща се особено внимание на това, че бойните техники имат за цел не проявата на агресия, а защита и самозащита. Агресията се счита за реакция на слабост и невъзможност да се реагира правилно в дадена ситуация.

Самочувствие и самостоятелност

Децата се учат да се грижат сами за себе си и да се защитават. Плахите стават силни и уверени, а палавите постигат самоконтрол и дисциплина.

Постоянство и устойчивост на вниманието

По време на тренировка се налага да се стои неподвижно и да се чака следващата команда. Според специалистите зачитането на тези правила кара децата да бъдат много по-дисциплинирани и концентрирани в училище.

Катерене

деца, приключения
Снимка: Pixabay.com

Ходенето и бягането са част от нашите естествени ежедневни движения. Така е и с катеренето – това е един от малкото природно естествени спортове, заложени в човека още с раждането му.

Тренировката по катерене е идеалният начин да задоволите пълноценно нуждата на децата от движение. Развивайки цялостната мускулатура на тялото и използвайки всички двигателни умения, както и малкото чувство за страх, правят катеренето подходящ спорт- както за големи, така и за малките.

Сигурност

Когато става въпрос за спортно катерене – особено при работа с деца – сигурността е на първо място: въжетата и седалките са здрави и не се късат, освен това винаги има професионалист, който наблюдава катерачите, и внимава именно да няма никакви злополуки.

Достъпност

В днешно време има доста възможности, даже си имаме абсолютно нова зала в столицата – една от най-добрите на Балканите – която се намира в двора на Националната Спортна Академия в Студентски град. Салоните и инструкторите са приветливи и унесени в катерене – часовете минават неусетно, а удовлетворението у децата е голямо.

Ползите за изграждането на личността на децата 

Освен първоначалната идея на родителите, а именно – да има къде детето да изразходва енергията си – с времето се оказва, че катеренето помага децата да заякват физически и да станат по-издръжливи. А катеренето е спорт, в който има и голяма доза мислене: как да избереш правилния маршрут, за да ти е по-лесно – и по този начин децата сами каляват тялото и духа си, постигайки самостоятелно все по-големи висоти.

Нарастваща популярност 

Стремежът към усъвършенстване, заедно с приключенския характер и силните емоции, са причина този спорт да бъде предпочитан като средство за подобряване на физическата и психическа годност; както и за самоцелно поддържане на добро здравословно състояние.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо катеренето е спортът за вашите деца?

Ски и сноуборд

Снимка: Христо Узунов

Децата до 4-годишна възраст е добре да бъдат сред природата, да визуализират по-големите деца на пистата и същевременно с това да си копаят дупки в снега, да си хапват по малко снежец, да се търкалят и пързалят по дупе и гащи, найлон или шейна, и да стартират кариерата си по ски и/или сноуборд още от малки.

Децата с гордост разказват за преживяните приключения, а родителите са безумно впечатлени от дисциплината, екипировката и всички мерки за безопасност.

Сноуборд

Дeцaтa пpидoбивaт oпит нa cтpъмни cĸлoнoвe и в cнoyпapĸa. Te нayчaвaт физичecĸoтo cъoтнoшeниe мeждy тexнитe coбcтвeни движeния и бopдa. Oщe пoвече, тe ca в cъcтoяниe по-лecнo дa се научат да пpaвят пъpвитe (си) тpиĸoвe: дa ĸapaт нa „ѕwіtсh“, както и на „hаlf ріре“ и „bоаrdеr сrоѕѕ“.

Freeride & Free style

Свободният стил, или така нареченият фрийстайл, се изразява в прилагането на различни трикове върху уреди и т.нар. ground трикове. Тези методи ще направят карането им по пистите много по-забавно, екстремно и вълнуващо!

Ски

Децата обожават ските. Те изпитват удоволствие от снега, скоростта и движението, което допринася за по-бързото им обучение.

Желаещите да придобият умения в нови ски-стилове като карвинг и freeride, също имат възможността да направят първи стъпки в извън пистовото каране – да се запознаят с техниката, както и да получат инструкции с най–важната информация – по отношение на екипировката и лавинната безопасност.

Бонус – Детските (приключенски) лагери

Основната цел е децата да бъдат поставени в различна среда, която ще им помогне и позволи да се адаптират, както и да открият невероятните предизвикателства на природата – независимо дали ще бъдат фокусирани върху реките, планините, езерата или горите. Децата научават нови познания, които обогатяват тяхната култура и различен бит, освен това придобиват и нови умения, до които някои от тях дори не са се докосвали преди това.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Наръчник за оцеляване на родители с малки деца на Боровец

Хавайски сърф и летни сърф-лагери

деца, приключения
Снимка: Pixabay.com

Вероятно най-ценният резултат от сърфистките лагери за деца е, че развиват набор от качества у най-малките. От една страна природата учи подрастващите на дисциплина и уважение – както към хората, така и към заобикалящата ги среда. От друга страна те стават самостоятелни, учат се да работят в екип и развиват двигателни умения.

Освен да карат сърф, в тези лагери децата се научават, и то по съвсем естествен (буквално) начин, да живеят задружно и в хармония с природата. Готвят, чистят и живеят заедно. И като във всеки спортен лагер, тук също държат на дисциплината.

Това не е спорт, който се тренира в зала, където родителят да си доведе детето за 2 часа и да си тръгне – този спорт се практикува в природата, като по този начин успява да развие както у малките, така и у големите безброй повече качества и ценности.

Скейтборд и лонгборд

деца, приключения
Снимка: Pixabay.com

Скейтбордовете са най-популярните бордове сред деца, юноши и възрастни.

Пениборд

Тези изделия са малки, маневрени, леки и лесно се побират в раницата. Децата винаги много се забавляват с тях, но винаги мислете и за безопасността – детето трябва постоянно да носи каска за скейтборд и протектори за ръце и крака!

Лонгборд 

Ако най-много ви допадат скейтбордът и/или сърфирането – то тогава вие стоите пред нещо, което със сигурност ще е на мода дълго време. Лонгбордът е разширена версия на класическия скейтборд и носи изцяло нови, и непознати досега усещания от карането. Можете да намерите изобилие от модели с различна дължина /от 84 до 150 см/ и ширина /23-30 см/, както и с всякакви разнообразни и интересни графични дизайни.

Открийте тези спортове и ги оставете да станат част от ежедневието на децата ви!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Децата се нуждаят от приключения, родителите следва да ги научим как!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.