Боулдър катерене – основни характеристики

0
 

Сподели

Shares

Неистов порив за успех, крясъци, които се чуват на другия край на света, хъс и много борбеност. Да, накратко това е катеренето. Може би много често попадате на статии, свързани с този привлекателен за мнозина спорт и за разновидностите му. Ако някога сте се чудили каква е разликата между  дисциплините в спортното катерене, сега е моментът да ги разгледаме поотделно и да уточним с какво се отличава всяка една от тях.

Climbing
Снимка: www.huffingtonpost.co.uk

Особености на дисциплината боулдър

Започваме с може би най-актуалната дисциплина в момента – боулдър катеренето. Ако отидете в някоя зала, ще видите много хора, които се катерят на малки стени, без въже. Това е отличителният белег на боулдъринга. За него не ви трябва пълен инвентар от седалки, въжета и карабинери, а просто еспадрили, с които да сте достатъчно прецизни в движенията си. Стените, предназначени за този тип катерене са с максимална височина от 5 метра. А под самата стена има поставени дюшеци, които да ви предпазят при евентуално падане.

Боулдър катерене
Снимка: mpora.com

Боулдър катеренето може да се извършва и на открито. Има многобройни обекти, които са подходящи за този тип дейност. Скалите са ниски, а за безопасността си катерачите използват краш падове – специални постелки, на които да се приземяват без да се контузят.

Боулдър катерене

Боулдър катерене – от началото на дисциплината до днес

От самото си зараждане дисциплината е била предназначена за тренировки за последващи по-сериозни катерения на въже или за алпинизъм. Тренировките на боулдър развиват силата и изграждат по-голяма издръжливост, която определено е нужна при катерене на дълги маршрути.

Днес дисциплината набира все по-голяма популярност сред всички, които се занимават с катерене. Едва ли има човек, който отива в залата и не пробва да мине някой любопитен маршрут на боулдър стената. Тази разновидност на катеренето събира и много ентусиасти на различни боулдър срещи и състезания. Не случайно тя ще бъде част и от Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Боулдър катерене
Снимка: quora.com

В България също се провеждат много състезания по боулдър катерене. Последно страната ни беше домакин на голямо международно състезание от Европейската купа по боулдър за младежи и девойки. Боулдърът е дисциплина, която непрекъснато се развива и тепърва ще се говори за нея все повече.

Вижте повече: Европейска купа по боулдър за младежи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.