14 900 км. през 22 града, 5 планини и 5 хижи за два месеца

Моят прочит на една интересна обиколка

0
 

Сподели

Shares

Това е равносметката, която направихме заедно със списание 360, за да представим книгата „ИСТОРИИ ЗА НАЧАЛОТО НА ПЛАНИНАРСТВОТО В БЪЛГАРИЯ”.

За начало на презентациите не случайно избрахме град Карлово и то не в някоя зала, а точно пред паметник-бюста на Героя на НРБ Христо Проданов – българинът, който първи развя родния трибагреник на „Покрива на света”, на Еверест /8848 м/. Датата бе 14 юни 2021 г. После, в препълнената и обновена зала на Регионалния Природо-научен музей, пловдивчани станаха съпричастни на завладяващите истории за началото на планинарството не само в България, но и в света. Истории – някои, от които бяха малко известни, дори и на ветераните на туризма, алпинизма и планинарството.

После се заредиха Рила – Централната планинска школа /ЦПШ/ с  вр. Мальовица – символът на българския алпинизъм, градовете Самоков и Дупница. Последваха планините Пирин и Беласица с хижите „Вихрен” и „Беласица”, както и градовете Банско, Петрич и Благоевград. С особен интерес книгата бе посрещната и в крайморските ни градове Варна и Бургас, където туристите в тези градове едва ли не обичат планините повече от собствените си морски плажове. В Русе с особена гордост туристическата общественост изслуша неоспоримите факти, че точно в техния град още през 1908 г. един едва 13-годишен ученик Хелмут Брокс поставя началото на организираното туристическо движение създавайки първия ученически туристически клуб „Геолог”. Клуб, който 3 години по-късно /1911 г./ пак под ръководството на невръстния Хелмут прераства в Юношески туристки съюз /ЮТС/. И още едно много значимо събитие става в околностите на Русе. В пролетните дни на 1910 г. под водачеството, отново, на Брокс 5 ученика от  крайдунавския ни град поставят началото и на катерачните упражнения по отвесните скали. Едно историческо събитие, което дава основание на Българската федерация по алпинизъм /БФА/ да го обяви за начало на катераческите упражнения с използване на алпийско въже в България, а скалата „Дикили-таш” за първи катерачен обект.

Не пропуснахме и китните Родопи с градовете – Смолян, Асеновград, Чепеларе, както и хижите „Момчил юнак” и „Преспа”. Места, където безвъзмездно предоставеното ни за два месеца SUBARU, показа големите  си възможности в трудните планински терени. Не подминахме и равнинните градове – Шумен, Брезово, Чирпан и Димитровград. За финал на първия етап от презентациите не случайно избрахме гр. Свищов, родния град на основоположника на организирания туризъм в България Алеко Константинов – човекът, който на 28 август 1895 г. изведе 300 души на Черни връх, където точно в 12 часа бе учреден първият клуб на българските туристи.

Всичко това  не бихме могли да осъществим ако зад проекта не бе застанал Иван Панчев – издателят на книгата и списанието за екстремни спортове „360mаg”. Ако зад проекта не застана и официалният вносител на SUBARU в България, който предостави най-новия си модел 2021 г. SUBARU – OUTBACK – супер модел за приключенци. Така благодарение на това екипът, който пътуваше заедно с мен – Даниел Василев, шофьор,  Минка Кръстева и Емилия Стефанова имахме най-добрите условия за пътуване, както при междуселищтните разстояния, така и в трудните планински преходи.

Значитеилна подкрепата, екипът ни получи както от Централното ръководство на БТС, така и от ръководствата на туристическите дружества по места, оценили много високо стойността на книгата и подсигурили участието на възможно допустимия брой посетители в условията на пандемия.

Оценявайки много високо помощта, която екипът ни получаваше по време на пътуването и самите презентациии, основният автор на книгата изказва най-сърдечни благодарности на споменатите по-горе институции, както и на местните библиотеки, читалища, общински клубове и университетски аудитории, които предоставиха безвъзмездно своите зали за презентациите. С най-топли чувства авторът се отнася и към стотиците приятели на планината, с които е участвал в редица интересни и трудни алпийски изкачвания, както у нас, така и извън пределите на страната.

Благодаря им, че уважиха и по достойнство оцениха стойността на проекта „Истории за началото на планинарството в България”.

Така завърши първият етап от обиколката при която бяха преминати южната, източната и северната ни граници. Предстои ни вторият етап по западната ни граница – Кюстендил, Враца, Монтана, Видин, Лакатник, както и Плевен, Ловеч, Стара Загора, но за тях през следващата година.

Ако все още нямате изданието „Истории за началото на планинарството в България“ може да го поръчате тук.

                                                                                                   

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.