Нашият опит със Subaru Outback Premium: Защо смятаме, че е точният автомобил за приключенци?

Впечатленията ни след едномесечна употреба

0
 

Сподели

Shares

Докато тече обиколката ни в страната за представяне на книгата “Истории за началото на планинарството в България”, вече превъртяхме няколко нули на километража на Subaru Outback Premium.

За около месец изминахме около 3000 км, шофирайки по магистрала, по тесни пътища с много завои, по черни пътища и пресечени местности. Достигнахме някои от най-интересните кътчета на Родопите, Рила и други знакови за българското планинарство места…

За това време успяхме да се убедим от личен опит в достойнствата на автомобила и смело можем да заявим, че Subaru Outback не просто е подходящ за пътешествия – той е създаден за такива!

Тази марка през годините е успяла да се наложи като име сред приключенците по света и всеки път, когато се появи нов модел от серията, той предизвиква вълнение в планинарската общност. Карайки го, ние се уверихме, че е точно така, затова и върху нашата машина избрахме да изпишем именно „Изборът за планината“.

Споделяме част от нашите впечатления.

ЕКСТРИТЕ

Започваме с някои от екстрите, които ни впечатлиха най-много, защото благодарение на тях пътуването с автомобила е истинско удоволствие, а управлението му – леко и комфортно!

На първо място поставяме адаптивния круиз контрол, който върши чудесна работа при пътуване по магистрала, но, също така, се оказа и достатъчно подходящ дори за тесни пътища, ако, разбира се, сте задали съобразена с пътните условия скорост. Магията се крие във възможността да зададете необходимата скорост, а когато друг автомобил препречи пътя ви, колата моментално редуцира скоростта си, за да осигури безопасна дистанция (която също можете да регулирате), след което сама ускорява отново до зададената скорост.

Тук държим да подчертаем, че това не е просто круиз контрол, а екстра от ново поколение, защото в комбинация с иновативната Driver Monitoring System, колата държи лентите сама, намалява и ускорява и дори издава звукови и светлинни сигнали, ако прецени, че има риск на пътя, около нея или пък, ако установи, че водачът показва признаци на сънливост или разсейване (специални датчици следят изражението на шофьора). Още с влизането в автомобила сензорите започват да работят, разпознават ви и настройват позицията на шофиране по вас. Положението е „Мамо, в бъдещето съм“.

Една от най-видимите екстри в колата е и вграденият 11.6-инчов сензорен дисплей. Той е брутално добър – голям и с прекрасна навигация, която освен всичко, предупреждава със звуков сигнал за наближаване на стационарна камера на КАТ, показвайки на картата къде точно е позиционирана тя и какво е разстоянието до нея, за да преминем през всевиждащото око на контролните органи, без да си навлечем неприятности. Разбира се, към колата можете да свържете и личния си телефон, за да използвате неговите функции, но вградената навигация е по-удобна и пести ресурс на телефона ви.

Subaru Outback

Силно впечатление ни направиха и фаровете. Те са адаптивни и освен че правят „като ден“ и шофирането по тъмно е изключително леко и приятно, не трябва да ги мислите, когато срещу вас идва кола, защото сами си намаляват интензитета. Освен това, завиват, следейки пътя, което също спомага за комфорта при шофиране, а веселото им размърдване при отключване, сякаш ви намигат, е едно наистина мило допълнение към и без това приятното цялостно усещане за автомобила.

В допълнение, материалите, от които е изграден интериорът, са с високо качество и дори когато преминаваме през пресечени местности, не губим усещането за комфорт. Имахме възможност да се убедим в това нееднократно по черните пътища до различните хижи, които посетихме, заедно с доц. Бешев.

Всички екстри са толкова естествени и интуитивни, че много бързо привикнахме към тях и започнахме да ги използваме активно!

ВОЗИЯТА

Колата е снабдена с бензинов, хоризонтално разположен 2,5-литров двигател и автоматична скоростна кутия от ново поколение Lineartronic – специална разработка на Subaru. Това ѝ позволява да откликва достатъчно бързо дори когато се налага да предприемем бърза внезапна маневра, например при изпреварване или престрояване в задръстване. Въпреки това начинът, по който е конструиран автомобилът, предразполага към по-спокойно каране и е истинско удоволствие да пътуваш с нея, независимо дали на дълъг път, или в града.

Усещането категорично е за масивен и надежден автомобил.

Системата Symmetrical AWD, с функциите за специфично каране по кал, сняг и лед също се показа като изключително полезен партньор. Наложи ни се да тестваме машината на кал, след обилен дъжд по пътя около Хайдушки поляни – при включване на съответната функцията усетихме как колата сама поема контрола над подаването на газ и разпределя движението между четирите гуми, по най-ефективния начин, според условията. С минимални буксувания успяхме да достигнем до набелязаната цел и колата дори не се беше напръскала с много кал.

Просветът на колата също е изчислен достатъчно адекватно, за да позволява преминаването дори през коварните коловози, оставени от тежка техника по пресечен път – като истинска офроуд машина. В този случай заздравените зони на ключови места по броните дават увереност, че автомобилът ще излезе здрав след по-сериозните предизвикателства. Ъгълът на атака на предната и на отход при задната броня са доста добри, и позволяват захождане и преминаване през стръмни пътища и препятствия.

Subaru OutbackОсвен за обиколката из страната, колата ни върши перфектна работа и за всекидневна работа – въпреки големите си размери, автомобилът е изключително маневрен и това позволява лесното му управление в големия град дори в час пик. В този случай от голяма помощ ни идват други приятни екстри като индикацията за потеглянето на автомобила отпред. Като почитатели на екологичния начин на живот високо оценяваме и старт-стоп системата, която изключва двигателя при натискане на спирачката в задръстване и го включва отново при овобождаване на педала, а междувременно на дисплея в реално време се изписва информация колко точно гориво сме спестили.

Най-голямо удоволствие от шофирането на Subaru Outback обаче изпитахме на дълъг път по асфалт, именно заради екстрите. Автомобилът не те изморява и създава чувство за безопасност, коригирайки дребни грешки на водача, чрез многобройните сензори!

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА

Твърдим, че Subaru Outback е сред най-подходящите автомобили за хората с активен начин на живот заради проходимостта му, но и особено заради пригодността му към специфичните нужди на всяка outdoor активност, екипировката която може да бъде транспортирана по изключително адекватен начин до местоназначението си, без това да създава излишни амалгами.

Например, рейлерите – рейлери като рейлери, но за разлика от много други автомобили, тук в традиционните надлъжни рейки имаме вградени и напречни греди и необходимостта да си търсим допълнителни отпада. По този начин, без много да го мислим, си разнасяхме нашия SUP, между язовирчетата в района на х. Момчил Юнак и Смолян.

В багажника, който е с автоматично сензорно отваряне, пък има достатъчно пространство, което, освен това, е организирано подобаващо за целите на приключенския начин на живот – позволява разполагането на багажа по най-оптимален начин, посредством мрежа, куки за захващане и щора с регулируемо ниво. Парапланерът ни буквално „заспа“ отзад и дори ни остана още място!

Ако пък имате нужда от още повече място, със сигурност ще усетите като голямо удобство лостчето, разположено в багажника. Благодарение на него много лесно и бързо можете да свалите задните седалки, които падат сами, за да осигурят още повече пространство за екипировката ви!

Subaru OutbackОбичаме да сме винаги готови за всичко, затова, докато пътуваме с доц. Бешев из България, винаги носим любимите си играчки, а те не са малко и заемат много място – парапланер, падъл борд, слаклайн, палатка, хамак, шалте, чувал, щеки, обувки, туристически раници влизат спокойно в багажника, оставяйки място за достатъчно книги, чанти с техника за прожектиране и още много други дреболии.

За времето, през което експлоатираме автомобила, той успя да ни убеди, че е напълно подходящ за приключенски начин на живот. Реакциите на хората, които имаха възможност да се докоснат до него по време на демонтрациите ни след всяко събитие със Сандю Бешев, ни показаха, че Subaru Outback, от гледна точка на имидж и възможности, е най-подходящият избор за нашата обиколка сред туристическите общности в България. Един автомобил легенда – точно като Сандю Бешев!

ДОЦ. САНДЮ БЕШЕВ ЗА SUBARU OUTBACK

Като споменахме нашия бележит спътник, ето и какви са личните впечатления от автомобила на доц. Сандю Бешев – 87-годишен, все така активен шофьор, с над милион километра зад гърба си:

„Притежавам шофьорска книжка от 52 години. През това време активно съм шофирал 7 собствени автомобила и редица чужди. Няма европейска държава, през която да не съм шофирал, като съм пътувал предимно по трудни планински маршрути. Ето защо за мен беше наистина интересно да опозная съвременен автомобил като Subaru Outback, с който пътуваме вече месец.

Веднага мога да обобщя, че колата е много комфортна, широка и удобна. Седалките дават възможност за едно приятно пътуване както на къси, така и на дълги разстояния. Обзорът навън от купето осигурява прекрасна видимост към пътя и околните гледки, а също така особено ми допадна и панорамният люк.

Двигателят работи много тихо, като понякога просто не се разбира, че вече
e включен. В движение неравностите по пътя почти не се усещат, а таблото е оборудвано с достатъчно екстри, които улесняват водача по време на
шофирането или дори го предупреждават за някои негови пропуски.

Subaru OutbackКато човек, свързан с планините, твърдо мога да дам много висока оценка
на възможностите на колата при трудни планински терени. В това се уверих при едночасовия преход между родопските хижи Момчил Юнак, Преспа и Свобода, където на колата й се наложи да преодолява вода, камъни, стръмни изкачвания и спускания. Без колебание заявявам, че автомобилите, които биха се справили с трудните теренни форми на част от преминатите от нас маршрути, не са много!

За мен пътуването с тази кола е едно приятно приключение. Надявам се, че пенсионерският ми статут все пак ще ми позволи това удоволствие да продължи.
Благодаря на Subaru.bg за предоставената възможност!“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.